Γιατί σπάνε τα νύχια: Οι βασικές αιτίες



Τα νύχια αποτελούνται από κεράτινες στιβάδες, η ποιότητα των οποίων είναι γενετικά καθορισμένη και διαφέρει από άτομο σε άτομο ανάλογα με το DNA.

Εκτός όμως από τα φυσιολογικά εύθραυστα νύχια, το σπάσιμο και το ξεφλούδισμα των νυχιών μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες.
Διατροφή

Εάν η διατροφή σας είναι φτωχή σε σίδηρο και βιταμίνες, αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σπάσιμο και το ξεφλούδισμα των νυχιών.

Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η πρόσληψη πρωτεϊνών. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ψάρι, αυγό, κρέας και όσπρια, αλλά και γαλακτοκομικά προϊόντα, πράσινα λαχανικά και σουσάμι, που θα βελτιώσουν την εμφάνιση των νυχιών σας και θα τους χαρίσουν περισσότερη αντοχή.

Αφυδάτωση

Το συχνό πλύσιμο των χεριών, η χρήση χημικών και απορρυπαντικών μπορεί να αφυδατώσει τα νύχια. Όσο βαρετό και αν είναι, μετά από κάθε πλύσιμο των χεριών, πρέπει να χρησιμοποιείτε κρέμα. Αυτό θα αποτρέψει σε ένα βαθμό τα νύχια που θα σχηματιστούν να είναι επιρρεπή στο σπάσιμο.

Πετσάκια

Τα πετσάκια είναι αρμοί μεταξύ των νυχιών και του δέρματος που προστατεύουν από το νερό, τα βακτήρια και οτιδήποτε μπορεί να τα βλάψει. Αν τα κόψετε κάνετε ζημιά. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τα σπρώξετε ή να αφήσετε σε ένα ειδικό τη φροντίδα τους.

Διάφορες παθήσεις

Κάποιες δερματολογικές παθήσεις όπως η ψωρίαση ή διάφορες μυκητιάσεις, μπορεί να επηρεάσουν τα νύχια σας. Επισκεφθείτε το γιατρό για να σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή.

Βερνίκια νυχιών

Μην αφήνετε τα βερνίκια για πολύ καιρό στα νύχια σας, καθώς έχουν συστατικά που τα αφυδατώνουν και οδηγούν σε σπάσιμο. Πρέπει να αφήνετε τα νύχια σας να ξεκουράζονται για λίγες ημέρες και μετά μπορείτε να τα βάψετε και πάλι.


D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη