Η δίαιτα των 8 ωρών: Κι όμως υπάρχει και «δουλεύει»



Εάν καταναλώνετε την τροφή σας μέσα σε διάστημα 8 ωρών, π.χ. μέχρι τις 4 μ.μ. και όχι πέρα από αυτό το όριο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να...
ανησυχείτε κάθε φορά που καταναλώνετε λιπαρές τροφές και γλυκά, καθώς το όριο των 8 ωρών φαίνεται να μπορεί να περιορίσει τη ζημιά που προκαλεί στην υγεία η ανθυγιεινή διατροφή.Σύμφωνα με νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Salk στην Καλιφόρνια, το να σταματάμε να τρώμε μετά τις 4 μ.μ. αλλά και το να γευματίζουμε σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα βοηθά τον οργανισμό να καίει θερμίδες. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτός ο περιορισμός στη διατροφή θα μπορούσε να αντιστρέψει την παχυσαρκία και να μειώσει τον κίνδυνο για την εκδήλωση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Η εξήγηση που δίνεται για όλα αυτά είναι ότι τα γεύματα σε αυστηρούς χρόνους επιτρέπουν στο σώμα να «προβλέπει» πότε θα λαμβάνει τροφή και βοηθούν τον οργανισμό να είναι καλύτερα προετοιμασμένος για τη διαδικασία της πέψης. Ουσιαστικά, η κατανάλωση τροφής σε 8 ώρες συμβάλλει στο συγχρονισμό του πεπτικού συστήματος με γονίδια και πρωτεΐνες, ενώ παράλληλα επηρεάζει την ισορροπία των βακτηρίων που υπάρχουν στο έντερο και τα οποία ελέγχουν τον μεταβολισμό.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες χώρισαν τα ποντίκια σε δύο ομάδες, καθεμιά από τις οποίες προσλάμβανε τον ίδιο αριθμό θερμίδων από τις ίδιες πηγές τροφής. Η διαφορά ανάμεσα στις ομάδες ήταν ότι η πρώτη κατανάλωσε την τροφή μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 8 ωρών (π.χ. μεταξύ 9 π.μ. και 5 μ.μ.), ενώ για τη δεύτερη ομάδα δεν υπήρχε αυτός ο χρονικός περιορισμός.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν την τροφή σε διάστημα 8 ωρών ήταν πιο υγιή και πιο αδύνατα σε σχέση με εκείνα της άλλης ομάδας. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι η λήψη της τροφής σε 8 ώρες βοήθησε ακόμη και τα παχύσαρκα ποντίκια να χάσουν το 5% του σωματικού τους βάρους μέσα σε λίγες ημέρες.

Ο καθηγητής Satchin Panda, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε: «Το σημαντικό είναι να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή. Επειδή, όμως, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε αυτήν, έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο ώστε, ακόμη και όσοι δεν τρέφονται υγιεινά, να μπορούν να αποκομίσουν κάποιο όφελος από τη διατροφή τους» και πρόσθεσε: «Βρήκαμε, λοιπόν, ότι τα πειραματόζωα που τρέφονταν σε ένα διάστημα 8-12 ωρών είχαν καλύτερη υγεία σε σχέση με όσα κατανάλωναν τον ίδιο αριθμό θερμίδων από την ίδια πηγή τροφής, οποτεδήποτε μέσα στην ημέρα».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Cell Metabolism».

D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη