Γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος - Συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Τι είναι ;

Είναι η παλινδρόμηση του όξινου ή αλκαλικού περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο και πιθανόν μεχρι τον φάρυγγα, λάρυγγα, πνεύμονες, μύτη, αυτιά και στόμα.
Ο οισοφάγος και υπόλοιπα όργανα δεν ανέχονται το περιεχόμενο του στομάχου, ερεθίζονται και προκαλούν συμπτώματα ή βλάβες των βλεννογόνων (οισοφαγίτιδα, φαρυγγίτιδα, ωτίτιδα, ρινίτιδα, περιοδοντίτιδα κλπ).

Υγιής ΓΟΠ( διαφραγματοκήλη)


Στην ένωση του οισοφάγου με το στομάχι υπάρχει ένας σφιγκτήρας που ανοίγει και κλείνει μετά από το πέρασμα της τροφής προς το στομάχι. Η παλινδρόμηση συνήθως προκαλείται όταν ο σφιγκτήρας δεν κλείνει καλά και επιτρέπει την παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο.
Η διαφραγματοκήλη, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, το κάπνισμα, και άλλες παθήσεις ευνοούν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Τι προκαλεί ;
1. «κάψιμο ή ξυνίλα» ή πόνο στο στήθος πίσω από το στέρνο ή κάτω από το στέρνο προς το στομάχι συνήθως μετά το φαγητό ή την κατάκλιση.
2. Τάση για έμετο ή αίσθημα πνιγμού ή επίμονο βήχα μετα το φαγητό ή στον ύπνο.
3. Την αίσθηση ότι το φαγητό «κολλά» στον οισοφάγο.
4. Οπισθοστερνικό πόνο στην κατάποση.
5. Σπανιότερα λόξυγκα, δυσκολία στην κατάποση και βραχνάδα στην φωνή ή βήχα που δεν αποδίδονται σε άλλες παθήσεις .

Επιπλοκές
Οισοφαγίτιδα και στένωση του οισοφάγου
Οισοφάγος Barrett
Χρόνιος βήχας
Λαρυγγίτιδα
Προβλήματα στα δόντια
Άσθμα, βρογχόσπασμος

Θεραπεία
Βασίζεται κυρίως στην αλλαγή του τρόπου ζωής και τρόπου λήψης του φαγητού, την φαρμακευτική, την ενδοσκοπική και την χειρουργική θεραπεία.

Συστάσεις περιορισμού της ΓΟΠ
- Αν είστε πολύ κουρασμένοι ή έχετε έντονη ψυχολογική φόρτιση είναι καλύτερα να ξεκουραστείτε ή να χαλαρώσετε ή να κοιμηθείτε και κατόπιν να γευματίσετε. Τρώτε αργά και μασάτε καλά το φαγητό σας. Τρώτε μικρά και τακτικά γεύματα.
- Αποφεύγεται το νερό και τα ανθρακούχα ποτά πριν, κατά την διάρκεια και μετά το φαγητό. Προτιμήστε λίγο κρασί ή άλλο αλκοόλ. Η μπύρα πίνεται με τον αφρό στο ποτήρι.
- Μην τρώτε φρούτα μετά το φαγητό. Τα φρούτα τρώγονται δύο ώρες πριν ή τρείς ώρες μετά το μεσημεριανό φαγητό. Για την βελτίωση της πέψης και του μεταβολισμού αποφεύγετε τον συνδυασμό λευκωμάτων με ζυμαρικά ή πατάτες και προτιμάτε λαχανικά ή όσπρια. Επίσης τρώτε γλυκά φρούτα (αχλάδι, μπανάνα) ή ξυνά φρούτα (πορτοκάλι, μήλο, ακτινίδιο, μανταρίνι). Αποφεύγετε τον συνδυασμό τους.
- Μην ξαπλώνετε για ύπνο μετά το μεσημεριανό φαγητό αν δεν περάσουν τουλάχιστον δύο ώρες. Ξαπλώνετε σε πολυθρόνα σε γωνία 70 μοιρών έτσι ώστε τα πλευρά να μην πιέζουν κοιλιά.
- Αποφεύγεται να τρώτε το βράδυ. Προτιμάτε κάτι ελαφρύ και εύπεπτο (γιαούρτι, ζυμαρικά λευκά, λίγο κοτόπουλο, γαλοπούλα, ζαμπόν, τυρί). Μην τρώτε φρούτα, λαχανικά και γενικότερα φυτικές ίνες (βρώμη, κουάκερ, κορνφλεϊκς) για βραδυνό. Σταματάτε την λήψη υγρών μία ώρα πριν την βραδυνή κατάκλιση.
- Αποφεύγετε να σκύβετε με γεμάτο στομάχι.
- Μην φοράτε σφικτές ζώνες ή ρούχα. Ελαττώστε το βάρος σας αν είστε υπέρβαροι. Διακόψτε ή περιορίστε το κάπνισμα. Περιορίστε την λήψη καφέ, τσαγιού (μαύρου ή πράσινου), ανθρακούχων ποτών, σοκολάτας, αλκοόλ, λιπαρών ή πολύ πικάντικων τροφών (πίτες με φύλλο, καρυκεύματα), ξηρών καρπών, έντονες σάλτσες ντομάτας, κρεμμυδιού, μέντας.
- Αποφεύγετε την λήψη άφθονων υγρών χωρίς στερεά τροφή ενδιάμεσα και τις υδαρείς σούπες κυρίως το βράδυ. Η βρώμη, η μπανάνα, το μήλο, ο ανανάς, τα φασόλια, το ντζίτζερ, τα ζυμαρικά χωρίς έντονη σάλτσα ντομάτας, ο μαϊντανός, το σέλινο, η αλόη και ο μάραθος προστατεύουν από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
- Όταν υπάρχει διαφραγματοκήλη συνιστάται ο περιορισμός της άσκησης των κοιλιακών μυών. Αποφεύγετε την λήψη φαρμάκων που προκαλούν χαλάρωση του σφιγκτήρα του οισοφάγου (ανταγωνιστές ασβεστίου, β-αναστολείς για την υπέρταση, θεοφυλλίνη, υπναγωγά-αγχολυτικά, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, αντιχολινεργικά, ντοπαμινοενεργικά για την νόσο Parkinson) αν δεν υπάρχει απόλυτη ένδειξη χρήσης τους.
- Αποφεύγετε την λήψη ασπιρίνης ή άλλων αντιφλεγμονωδών (ναπροξένη, ιμπουπρουφένη κλπ).
- Σε σοβαρές περιπτώσεις παλινδρόμησης ή βαριάς οισοφαγίτιδας συνιστάται η ανύψωση του κρεβατιού στο άνω μέρος του με την χρήση τάκων κατά 300. Η χρήση μαξιλαριών δεν βοηθά.

Φάρμακα
Αντιόξινα χρησιμοποιούνται σε ήπιες περιπτώσεις. Αν τα συμπτώματα επιμένουν συνιστάται επίσκεψη σε Γαστρεντερολόγο.
Η χρήση αναστολέων της αντλίας πρωτονίων (ομεπραζόλη, παντοπραζόλη, εσομεπραζόλη κλπ) συνιστάται πάντα με ιατρική συμβουλή λόγω των παρενεργειών τους ιδιαίτερα σε θεραπείες μεγάλης διάρκειας.


Ενδοσκοπική αντιμετώπιση
Αφορά ενδοσκοπικές αντιπαλινδρομικές τεχνικές που πραγματοποιούνται σε εξιδεικευμένα ενδοσκοπικά κέντρα.


Χειρουργική αντιμετώπιση
Οι αντιπαλινδρομικές επεμβάσεις γίνονται συνήθως σε επιλεγμένες περιπτώσεις κυρίως όταν υπάρχει μεγάλη χάλαση του καρδιοοισοφαγικού σφιγκτήρα ή διαφραγματοκήλη.

D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη