Τι σημαίνει να είσαι ασέξουαλ

Στο βιβλίο της με τίτλο «Ο Αόρατος Προσανατολισμός», η Τζούλι Σόντρα Ντέκερ μιλά ανοιχτά για τις εμπειρίες της ως μέλος της κοινότητας των ασέξουαλ και καταρρίπτει μύθους και στερεότυπα.
Αρκετοί θεωρούν λανθασμένα ότι η ασεξουαλικότητα είναι διαταραχή ή ότι ένα άτομο είναι ασέξουαλ μέχρι να γνωρίσει το κατάλληλο ταίρι, όμως σύμφωνα με την Ντέκερ τίποτα από τα δύο δεν ισχύει στην πραγματικότητα.

Εξηγεί ότι ένα άτομο μπορεί να ανακτήσει τη σεξουαλικότητά του κάποια στιγμή στο μέλλον, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν ποτέ ασέξουαλ. Αντίστροφα, ένα άτομο μπορεί να εξελιχθεί σε ασέξουαλ μετά από χρόνια σεξουαλικής εμπειρίας.
Μιλώντας για τον εαυτό της, η Ντέκερ περιγράφει την απουσία ερωτικού ενδιαφέροντος προς τους κατά καιρούς συντρόφους της από τα πρώτα κιόλας χρόνια της εφηβείας της. Αναφέρει πως η αποχή από την ερωτική επαφή δεν σχετιζόταν σε καμία περίπτωση με την επιθυμία να διατηρήσει την παρθενία της ή σε συνήθεις φόβους γύρω από τη σωματική επαφή. Δεν φοβόταν μήπως κολλήσει κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ή μήπως μείνει έγκυος ούτε θεωρούσε το σεξ σιχαμερό ή ανήθικο.
Δεν απέρριψε βέβαια την ιδέα του σεξ χωρίς να τη δοκιμάσει. Οι εμπειρίες της, όπως αναφέρει, ήταν στην καλύτερη περίπτωση ανεκτές και σίγουρα όχι απολαυστικές ή τουλάχιστον ευχάριστες.
Η Ντέκερ θεωρεί «αποστολή» της να μοιραστεί τις εμπειρίες της και με άλλους ανθρώπους ώστε να τους βοηθήσει να αγκαλιάσουν τη σεξουαλικότητά τους –και συγκεκριμένα την απουσία αυτής– χωρίς ίχνος ενοχής ή ντροπής.
Μερικές σκέψεις και συναισθήματα που χαρακτηρίζουν την ασεξουαλικότητα είναι:
- Απουσία ερωτικής έλξης προς άλλα άτομα, είτε στο κοντινό περιβάλλον είτε αστέρες του κινηματογράφου και άλλα διάσημα πρόσωπα
- Απουσία ανάγκης να αποτελέσει το σεξ μέρος της ζωής του ατόμου
- Απουσία ανάγκης να εντάξει το άτομο το σεξ σε σχέση που διατηρεί με κάποιο άλλο άτομο
- Απουσία ερωτικής διέγερσης, είτε από άτομα στο κοντινό περιβάλλον είτε από αστέρες του κινηματογράφου και άλλα διάσημα πρόσωπα
- Στιγμές σεξουαλικής έλξης προς κάποιο άτομο που όμως η επιδίωξή τους δεν παρέχει ικανοποίηση
- Πεποίθηση ότι το σεξ (ή η ιδέα της σεξουαλικής επαφής) δεν είναι λάθος/ανήθικο/σιχαμερό κ.λπ., δεν παρουσιάζει όμως κάποιο ενδιαφέρον ως πράξη ή δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό – η αποχή από το σεξ μοιάζει πιο ελκυστική από τη συμμετοχή στην ερωτική πράξη


D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη