Η συσσώρευση λιπαρών οξέων στον εγκέφαλο προκαλεί νόσο Αλτσχάιμερ


Τη θεωρία ότι ίσως οι σταδιακές εναποθέσεις λιπαρών οξέων στον εγκέφαλο συμβάλλουν σημαντικά στην εμφάνιση και επιδείνωση της νόσου Αλτσχάιμερ διατυπώνουν καναδοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοισεύουν στο επιστημονικό έντυπο Cell Stem Cell.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, με επικεφαλής τον Δρ Καρλ Φερνάντες, υποστηρίζει ότι η διαπίστωση αυτή ενισχύει την πεποίθηση ότι η νόσος Αλτσχάιμερ είναικατά κύριο λόγο μεταβολική πάθηση, παρόμοια με την παχυσαρκία και τον διαβήτη.
Γι' αυτό, ευελπιστούν ότι πειραματικές θεραπείες για την παχυσαρκία θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες και στην περίπτωση της εγκεφαλικής νευροεκφυλιστικής νόσου.

«Ανακαλύψαμε ότι λιπαρά οξέα που παράγονται από τον ίδιο τον εγκέφαλο συσσωρεύονται αργά, καθώς γερνάει φυσιολογικά ο άνθρωπος. Όμως αυτή η διαδικασία επιταχύνεται σημαντικά, όταν υπάρχουν γονίδια που προδιαθέτουν για την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ», εξηγεί ο Δρ Φερνάντες.

Οι καναδοί επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η ενδογενής συσσώρευση λίπους αποτελεί όχι τη συνέπεια, αλλά την αιτία ή τον παράγοντα επιδείνωσης της νόσου. Και επιβεβαίωσαν την θεωρία τους μελετώντας εγκεφάλους εννέα ατόμων που είχαν αποβιώσει λόγω νόσου Αλτσχάιμερ. Η ανάλυση έδειξε ότι πράγματι οι πάσχοντες εγκέφαλοι είχαν σημαντικά περισσότερες ποσότητες λιπιδίων από ό,τι πέντε υγιείς εγκεφάλοι. Ανάλογη συγκριτική ανάλυση εγκεφάλων πειραματόζωων επιβεβαίωσε τον συσχετισμό.

Σύμφωνα με τον Δρ Φερνάντες, οι εναποθέσεις λίπους φαίνεται ότι μπλοκάρουν τη λειτουργία των εγκεφαλικών βλαστοκυττάρων που επιδιορθώνουν τις τυχόν κυτταρικές βλάβες.

Χρησιμοποιώντας μόρια που μπλοκάρουν τα ένζυμα εκείνα, τα οποία παράγουν τα λιπαρά οξέα, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να εμποδίσουν τη συσσώρευση λιπιδίων στον εγκέφαλο των ποντικιών και έτσι να διευκολύνουν ξανά τη φυσιολογική και προστατευτική δράση των βλαστικών εγκεφαλικών κυττάρων.

Ο Δρ Αλόις Αλτσχάιμερ, που ανακάλυψε τη νόσο το 1906 και από τον οποίο πήρε το όνομά της, είχε επισημάνει την παρουσία των συσσωρευμένων λιπιδίων στους εγκεφάλους των ασθενών μετά τον θάνατό τους. Όμως στη συνέχεια αυτή η κρίσιμη παρατήρηση περιέπεσε σε αφάνεια μέχρι πρόσφατα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι , σήμερα άνω από 47,5 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη