Γλουτένη: Πως προκαλεί ρευματοειδή αρθρίτιδα..



Όταν τρώμε τροφές που περιέχουν γλουτένη μπορεί να οδηγηθούμε σε ρευματοειδή αρθρίτιδα μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις μας και αυτό διότι
πολλά άτομα έχουν δυσανεξία στη γλουτένη..
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα περισσότερα δημητριακά βρίσκεται:
-στο σιτάρι
-στο κριθάρι
-στη σίκαλη
-στη βρώμη,

άρα βρίσκεται και σε όλα τα υποπροϊόντα τους όπως:

-στο ψωμί και
-στα ζυμαρικά

Οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα από την κατανάλωση της, συνεπώς θα την εντοπίσουν, μερικοί όμως δεν έχουν συμπτώματα και αυτό μπορεί να δημιουργήσει αυξημένο -εν αγνοία τους -κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Έχοντας δυσανεξία στη γλουτένη σημαίνει ότι για το σώμα μας η γλουτένη είναι δύσπεπτη και ενδεχομένως αυτό να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις που μία από αυτές είναι και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται σε υγιή ιστό. Γενικά συναντάται πιο συχνά σε γυναίκες μέσης ηλικίας, αυτό δεν σημαίνει πως και οι άνδρες δεν μπορεί να νοσήσουν και αυτοί.
Τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας περιλαμβάνουν πόνο και δυσκαμψία στις περισσότερες αρθρώσεις του σώματος, τις περισσότερες φορές αυτό επηρεάζει:

-τα δάχτυλα
-τους καρπούς
-τα γόνατα
-τα πόδια
-τους αστραγάλους

*παραμόρφωση στις αρθρώσεις μπορεί να συμβεί την πάροδο του χρόνου σύμφωνα με το PubMed Υγείας
Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα που προκλήθηκε από τη δυσανεξία στη γλουτένη έχει προταθεί η διαιτητική θεραπεία. Η διαιτητική θεραπεία μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας αν αποκλειστούν από την διατροφή τα τρόφιμα με γλουτένη, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Rheumatotology.

Αυτή η θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου, η διαιτητική θεραπεία είναι επίσης χρήσιμη και ως διαγνωστικό εργαλείο ώστε να εντοπιστούν τα τρόφιμα που δημιουργούν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Η θεραπεία αρχίζει με την σταδιακή απομάκρυνση κάποιων τροφίμων
όπως:

-το βόειο κρέας
-τα αυγά
-το σιτάρι
-το γάλα
-τα φιστίκια
-η σόγια
-η βύνη
Τα παραπάνω εκ του ασφαλούς μέχρι να εντοπιστούν όλα εκείνα τα τρόφιμα τα οποία δημιουργούν πρόβλημα στο συγκεκριμένο άτομο.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη