Πώς μπορείτε να καλλιεργήσετε κρεμμύδια στο σπίτι;

Τα κρεμμύδια χρειάζονται χώμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και λίπασμα για να αναπτυχθούν σωστά. Συνιστάται να απλώσετε ένα καλό στρώμα κομπόστ πριν τα φυτέψετε, είτε σχεδιάζετε να τα καλλιεργήσετε σε γλάστρα είτε στον κήπο και να σταματήσετε να ποτίζετε τα φυτά είκοσι μέρες πριν τη συγκομιδή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα κρεμμύδια είναι μια τροφή που δεν μπορεί να λείπει από την κουζίνα μας. Δίνουν γεύση στα φαγητά μας και είναι παρόντα σε αμέτρητα πιάτα και συνταγές. Έχουν επίσης πολλές ωφέλιμες ιδιότητες για την υγεία μας. Σε αυτό το άρθρο μάθετε πώς να καλλιεργήσετε κρεμμύδια στο σπίτι.


Τεχνικές πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια κρεμμυδιών
Τα κρεμμύδια είναι ένα από τα είδη φυτών που καλλιεργούνται εδώ και αιώνες. Έχουν πάρα πολλές χρήσεις και είναι πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό μας. Μπορείτε να τα φυτέψετε είτε στον κήπο είτε σε γλάστρα, εφόσον τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, οι οποίες είναι οι εξής:

Φυτεύονται απευθείας στο χώμα.
Οι εποχές φύτευσης είναι η άνοιξη, το καλοκαίρι και ο χειμώνας (όχι το φθινόπωρο).
Ο χρόνος ανάπτυξής τους είναι τέσσερις μήνες, από τη φύτευση μέχρι τη συγκομιδή.
Αν θέλετε να τα φυτέψετε σε γλάστρες, αυτές πρέπει να χωράνε τουλάχιστον τρία λίτρα νερό ή να έχουν ελάχιστο βάθος 20 εκατοστά.
Αν φυτεύετε κρεμμύδια στον κήπο, η απόσταση ανάμεσα σε κάθε φυτό πρέπει να είναι 15 εκατοστά και ανάμεσα στις σειρές 40 εκατοστά.
Ως προς το χώμα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα κρεμμύδια χρειάζονται χώμα που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και λίπασμα για να αναπτυχθούν σωστά. Τους αρέσει το χώμα με σφάγνο, λάσπη και λίγη άμμο. Δεν τους αρέσει το χώμα που περιέχει πολλή άμμο ή άργιλο.
Τα στοιχεία που παίρνουν τα κρεμμύδια από το χώμα είναι το κάλιο και ο φώσφορος, αλλά όχι το άζωτο. Επομένως συνιστάται να απλώσετε ένα καλό στρώμα κομπόστ πριν τη φύτευση, είτε σε γλάστρα είτε στον κήπο.
Τα κρεμμύδια προτιμούν τα σημεία με ήλιο, ειδικά κατά τις εβδομάδες σχηματισμού των βολβών.


Σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, τα κρεμμύδια χρειάζονται πολύ λίγο νερό, με εξαίρεση την περίοδο της βλάστησης, δηλαδή πριν το σχηματισμό του βολβού. Περίπου είκοσι μέρες πριν τη συγκομιδή, θα πρέπει να σταματήσετε το πότισμα.
Μπορείτε να μαζέψετε τα κρεμμύδια όταν οι κορυφές των φύλλων κιτρινίζουν, συστρέφονται και σπάζουν. Αυτό συμβαίνει όταν το κρεμμύδι είναι ώριμο. Για να βγάλετε τους βολβούς, χρησιμοποιήστε μια τσουγκράνα χειρός ή ένα πιρούνι, για να μην τραυματίσετε τη σάρκα κι έπειτα αφήστε τα μισοθαμμένα για μερικές μέρες. Στη συνέχεια, βγάλτε τα από τη γλάστρα ή από το χώμα του κήπου και αφήστε τα να στεγνώσουν στον ήλιο για δύο εβδομάδες.
Είναι απαραίτητο να απομακρύνετε τα ζιζάνια από τα κρεμμύδια και να αποφεύγετε τις απότομες αλλαγές στην υγρασία, οι οποίες μπορεί να τα βλάψουν.
Η ιδανική θερμοκρασία για τα κρεμμύδια κατά την ανάπτυξη του βολβού είναι μεταξύ 15 και 25 βαθμών Κελσίου. Τα κρεμμύδια αναπτύσσονται καλά μαζί με άλλα φυτά: φράουλες, καρότα, αγγούρια και τομάτες. Δεν συνιστάται να τα φυτεύετε μαζί με όσπρια.
Οι τρεις εποχές φύτευσης των κρεμμυδιών είναι:
Στο τέλος του καλοκαιριού. Αν τα φυτεύετε σε σειρές, χωρίστε καλά κάθε φυτό από τα υπόλοιπα. Αν τα φυτεύετε σε γλάστρες, οι σπόροι σκορπίζονται τυχαία. Καλύψτε τους σπόρους με 1,5 εκατοστό κομπόστ και πιέστε ελαφρά προς τα κάτω.
Το χειμώνα. Στις περιοχές όπου οι χειμώνες είναι συνήθως πολύ βαρείς και με χιόνι, προτιμήστε να καλλιεργήσετε πρώτα φιντάνια (μικρά φυτά) και να τα αφήσετε στο θερμοκήπιο, στην εσωτερική αυλή ή μέσα στο σπίτι. Έτσι, θα έχετε μικρά κρεμμύδια έτοιμα για μεταφύτευση την άνοιξη. Φυτεύονται σε στεγνό χώμα και σε σειρές περίπου στο μέγεθος των φιντανιών.
Την άνοιξη. Θα πρέπει να φυτεύετε τα κρεμμύδια την άνοιξη μόνο αν το καλοκαίρι που έρχεται πρόκειται να είναι υγρό και δροσερό ή αν δεν έχετε χώρο να αποθηκεύσετε τα κρεμμύδια. Η απόσταση ανάμεσα σε κάθε φυτό θα πρέπει να είναι 10 εκατοστά, ενώ θα πρέπει να φυτεύονται μόνο αν έχουν φτάσει σε ύψος τα 10 εκατοστά. Η άνοιξη είναι η καλύτερη περίοδος για να φυτέψετε βολβούς αντί για σπόρους. Κάντε τρύπες στη σειρά με απόσταση 15 εκατοστών ανάμεσα τους. Τοποθετήστε ένα βολβό σε κάθε τρύπα, σκεπάστε τον και πιέστε δυνατά προς τα κάτω.


Πώς να φυτέψετε κρεμμύδια σε γλάστρες
Αν δεν έχετε χώρο στο σπίτι για να φτιάξετε κήπο (ή δεν έχετε γη), μπορείτε να πειραματιστείτε με τη φύτευση σε γλάστρες στο μπαλκόνι, στην ταράτσα ή στη βεράντα. Είναι πιο εύκολο από ότι νομίζετε, δεν χρειάζεται να παρακολουθήσετε μαθήματα κηπουρικής ή να γίνετε αγρότες μέσα σε μια νύχτα. Απλώς πρέπει να προετοιμάσετε καλά το χώμα, να προσαρμόσετε το χώρο και να επιλέξετε τις γλάστρες.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε καλό βιολογικό χώμα για να βάλετε στις γλάστρες. Μπορείτε να το αγοράσετε από κάποιο φυτώριο (επιλέξτε το πιο σκούρο, επειδή περιέχει το περισσότερο λίπασμα). Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε τεχνητά λιπάσματα επειδή, αν και θα κάνουν το φυτό να μεγαλώσει γρηγορότερα, είναι βλαβερά για την υγεία σας. Επιπλέον, αν φυτεύετε κρεμμύδια στο σπίτι, σίγουρα είναι επειδή θέλετε να καταναλώνετε πιο υγιεινά τρόφιμα.

Αν το χώμα είναι ξερό, κάνει «κρούστα» ή έχει πολύ ανοιχτό χρώμα, μπορείτε να το αναμείξετε με χώμα εμπλουτισμένο με κοπριά, το οποίο έχει ένα ωραίο, σκούρο μαύρο χρώμα. Αφήστε τις θρεπτικές ουσίες να κατακαθίσουν για δύο εβδομάδες πριν τη φύτευση.

Οι γλάστρες θα πρέπει να έχουν βάθος τουλάχιστον 20 εκατοστών και πλάτος 30 εκατοστών. Αν φυτέψετε σπόρους, θα πρέπει να αφήσετε επίσης απόσταση 15 εκατοστών ανάμεσα σε κάθε τρύπα επειδή οι σπόροι, όσο αναπτύσσονται, χρειάζονται περισσότερο χώρο. Αν χρησιμοποιήσετε φιντάνια, είναι καλύτερα να τα μεγαλώσετε από πριν και να τα βάλετε στη γλάστρα όταν φτάσουν σε ύψος τα 10 εκατοστά.

Κατά τους πρώτους δύο μήνες, θα πρέπει να ποτίζετε τα κρεμμύδια μέρα-παραμέρα και να τα τοποθετήσετε σε σημείο με πολύ ήλιο. Μπορούν εύκολα να μεγαλώσουν μέσα σε τέσσερις μήνες. Προσπαθείτε να τα παρατηρείτε προσεκτικά κάθε μέρα, για να δείτε πώς μεγαλώνει το φυτό, τι χρειάζεται ή τι δεν χρειάζεται. Μπορείτε να πειραματιστείτε μέχρι να γίνετε ειδικοί.

D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη