Ανιχνεύστε και προλάβετε τα ανευρύσματα


Οι γιατροί ορίζουν το ανεύρυσμα ως τη μη φυσιολογική διόγκωση μιας αρτηρίας λόγω αδυναμίας του τοιχώματός της. Αυτή η σοβαρή πάθηση προσβάλλει τις γυναίκες άνω των 50 ετών. Διαβάστε αυτό το άρθρο για να μάθετε πώς μπορείτε να ανιχνεύετε και να προλάβετε τα ανευρύσματα.


Ανευρύσματα: τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Η ακριβής αιτία των ανευρυσμάτων δεν είναι ακόμα γνωστή. Μερικοί άνθρωποι έχουν ανευρύσματα εκ γενετής ενώ άλλοι τα εμφανίζουν αρκετά αργότερα στη ζωή τους. Τα συνηθέστερα σημεία εμφάνισης ενός ανευρύσματος είναι τα εξής: η κύρια αρτηρία που εξέρχεται από την καρδιά (αορτή), η περιοχή πίσω από το γόνατο (ιγνυακή αρτηρία), ο εγκέφαλος, το έντερο (μεσεντερική αρτηρία) και η σπλήνα (σπληνική αρτηρία). Η τελευταία περίπτωση είναι περισσότερο συνηθισμένη στις εγκύους.
Τα συμπτώματα του ανευρύσματος εξαρτώνται από το σημείο στο οποίο αυτό εμφανίζεται. Αν το ανεύρυσμα είναι κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, θα προκαλέσει πόνο, πίεση και την εμφάνιση εξογκώματος. Όταν το ανεύρυσμα αναπτύσσεται στο εσωτερικό του σώματος, όπως στον εγκέφαλο, συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα.

Ένα εγκεφαλικό ανεύρυσμα μπορεί να διογκωθεί χωρίς να σπάσει, ασκώντας πίεση στα γύρω νεύρα, προκαλώντας συμπτώματα όπως:
Πονοκέφαλο.
Διπλωπία.
Ίλιγγο.
Εμβοή (βούισμα στα αφτιά).
Απώλεια ισορροπίας.
Ακαμψία αυχένα.
Ανικανότητα επικοινωνίας ή κατανόησης της ομιλίας των άλλων.
Ευαισθησία στο φως.
Εμετούς.
Επιληπτικές κρίσεις.
Απώλεια των αισθήσεων.



Αν το ανεύρυσμα σπάσει, μπορεί να προκληθεί χαμηλή αρτηριακή πίεση, πόνος, ζάλη και ταχυπαλμία. Ο κίνδυνος θανάτου είναι πολύ μεγαλύτερος σε μια τέτοια περίπτωση.

Περίπου το 5% του πληθυσμού εμφανίζει εγκεφαλικό ανεύρυσμα ενώ ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για εκείνους που έχουν οικογενειακό ιστορικό ή προβλήματα με το κυκλοφορικό τους σύστημα.
Πώς να διαπιστώσετε αν έχετε ανεύρυσμα
Το πιο επικίνδυνο είναι το εγκεφαλικό ανεύρυσμα. Αν το σπάσιμο του ανευρύσματος αντιμετωπιστεί αρκετά νωρίς, μπορεί να αποφευχθεί ο θάνατος. Η πάθηση αυτή συχνά οφείλεται σε ανθυγιεινές συνήθειες και σε διάφορες ασθένειες.

Εφόσον ενεργήσετε άμεσα, η επιβίωση είναι σίγουρη. Εκτιμάται ότι το ανεύρυσμα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα σε μισή ώρα. Πρέπει να ενεργήσετε γρήγορα, επειδή μόνο το 40% των ανευρυσμάτων ανιχνεύονται εγκαίρως ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις επέρχεται θάνατος.



Εφόσον οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτή την πάθηση δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και οι ανωμαλίες ανακαλύπτονται μόνο κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων ρουτίνας, μπορεί να μην είναι σαφής ο τρόπος αντιμετώπισης μιας τέτοιας ρήξης. Πριν σπάσει το ανεύρυσμα, προκαλεί αυτό που ονομάζεται προειδοποιητική κεφαλαλγία -ένα σοβαρό, μόνιμο πονοκέφαλο που δεν μειώνεται παρά τη χρήση φαρμάκων.


Αν ο πόνος συνεχίζεται, πρέπει να δείτε άμεσα το γιατρό σας. Πρόκειται για κάτι σοβαρό και πρέπει να ανησυχήσετε. Το ανεύρυσμα μπορεί να έχει σπάσει, προκαλώντας αιμορραγία ανάμεσα στον εγκέφαλο και στο λεπτό εξωτερικό ιστό που προστατεύει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ο πονοκέφαλος που προκύπτει συνοδεύεται επίσης από ναυτία, ζάλη, εμετούς, απώλεια αίσθησης στη μια πλευρά του σώματος, διπλωπία, αδυναμία και απώλεια των αισθήσεων.

Εφόσον μονάχα οι μισοί από τους πάσχοντες από ανεύρυσμα επιβιώνουν και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών καταλήγουν με νευρολογικά προβλήματα, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική συμβουλή όταν ο πονοκέφαλος είναι ανυπόφορος και δεν οφείλεται σε εξωτερικό τραυματισμό, όπως για παράδειγμα σε χτύπημα, πτώση ή ατύχημα.
Πώς να προλάβετε το ανεύρυσμα

Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη λύση στην περίπτωση του ανευρύσματος. Επομένως:
Επισκεφτείτε το γιατρό

Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος, που περιλαμβάνει τις αντίστοιχες εξετάσεις ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση της υγείας σας, είναι σημαντικός για τον εντοπισμό οποιονδήποτε ανωμαλιών. Ο γιατρός σας θα πρέπει να γνωρίζει το οικογενειακό ιστορικό σας. Αν κάποιος συγγενής σας έχει πάθει ανεύρυσμα, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.



Μπορούν να πραγματοποιηθούν διάφορες εξετάσεις για να αποκλειστεί η ύπαρξη ανωμαλιών. Μερικές εξετάσεις που είναι διαθέσιμες σήμερα και μπορούν να πραγματοποιηθούν είναι οι εξής: η αξονική τομογραφία (CT scan), η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI), η ανάλυση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και η αγγειογραφία.
Ακολουθείτε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής
Για να περιορίσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ανευρύσματος κάντε τα εξής:
Σταματήστε το κάπνισμα.
Μην κάνετε χρήση ναρκωτικών ή κατάχρηση οινοπνεύματος.
Υιοθετείστε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.
Κάντε γυμναστική δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.
Αποφύγετε το υπερβολικό βάρος.
Ελέγχετε τη χοληστερίνη σας και παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση.
Ελέγχετε τα επίπεδα του άγχους σας

Αν μειώσετε την ανησυχία και το άγχος στη ζωή σας, θα μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης ανευρύσματος. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να ηρεμείτε, αποφύγετε τα πράγματα που σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα και προσπαθήστε να λύνετε τα προβλήματα πριν γίνουν πιο σοβαρά. Είναι επίσης καλό να κάνετε διακοπές όποτε μπορείτε και να ξεκουράζεστε περισσότερο.

Μην ξεχνάτε να κοιμάστε τουλάχιστον 6-8 ώρες κάθε νύχτα· είναι καλό για την υγεία σας. Φτιάξτε μια λίστα των πραγμάτων που σας αρέσει να κάνετε και κάντε τα:
Διαβάστε.
Κάντε περίπατο στο πάρκο.
Παίξτε με τα παιδιά σας.
Φροντίστε τα φυτά στον κήπο σας.
Παίξτε σκάκι.
Κάντε γιόγκα ή πιλάτες.
Κολυμπήστε.
Μάθετε να παίζετε κάποιο μουσικό όργανο.

Ο διαλογισμός μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος και να αποφύγετε την εμφάνιση ανευρύσματος.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη