Πιθανά συμπτώματα του έλκους στο στομάχι



Έλκος στομάχου. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε ακουστά αυτό το ενοχλητικό πρόβλημα κατά το οποίο αναπτύσσεται μια πληγή στα τοιχώματα του στομάχου ή του εντέρου. Το έλκος μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο και εμφανίζεται συνήθως σε περιόδους έντονου στρες αλλά δεν προκύπτει πάντα από αυτό. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πάντα για αυτό το πρόβλημα.
Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για το έλκος στομάχου που είναι επίσης γνωστό ως πεπτικό έλκος. Αν επικεντρωθείτε στα συμπτώματά του θα μπορέσετε πολύ πιο εύκολα να αναγνωρίσετε και το πρόβλημα. Είστε έτοιμοι να μάθετε;

Τι είναι το πεπτικό έλκος ή έλκος στομάχου;

Το έλκος στομάχου εμφανίζεται αρκετά συχνά. Η εμφάνισή του μπορεί να οφείλεται στον τρόπο ζωής, που μπορεί να μην είναι αρκετά υγιεινός. Ακριβώς τότε αρχίζουν να παρουσιάζονται προβλήματα με το σχηματισμό μιας πληγής στο βλεννογόνο του στομάχου ή στο πάνω μέρος του λεπτού εντέρου (επίσης γνωστό και ως δωδεκαδάκτυλος).

Αυτή η πληγή ή το έλκος παρουσιάζεται όταν πραγματοποιείται μια απότομη αλλαγή στη διαδικασία της πέψης σας. Για παράδειγμα, η έκκριση μιας μεγάλης ποσότητας στομαχικών οξέων μπορεί να προκαλέσει αυτές τις πληγές. Μπορεί επίσης να σας ξαφνιάσει το γεγονός ότι σύμφωνα με στατιστικές περίπου το 20% του ανθρώπινου πληθυσμού πάσχει από αυτό το πρόβλημα. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς αν δεν θεραπευτεί το έλκος στομάχου μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη πιο σοβαρές επιπλοκές.
Τι προκαλεί το έλκος στομάχου;



Η πιο κοινή αιτία του έλκους στομάχου είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο με την ονομασία: «ελικοβακτήριο του πυλωρού». Είναι αλήθεια ότι όταν ακούτε τη λέξη έλκος αμέσως τη συνδέεται με το στρες και τις μεταβολικές αλλαγές που μεταβάλλουν τα επίπεδα της κορτιζόλης του σώματός σας, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε πεπτικά προβλήματα. Ωστόσο, να θυμάστε ότι αυτό δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις – τα βακτήρια ευθύνονται πολύ περισσότερο (τις περισσότερες φορές) για το έλκος.
Μήπως λαμβάνετε σε τακτική βάση ιβουπροφαίνη για τον πόνο; Αν ναι, τότε θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα καθώς η μακροχρόνια λήψη μεγάλης ποσότητας ιβουπροφαίνης μπορεί να μεταβάλλει την έκκριση των στομαχικών οξέων του σώματός σας και να οδηγήσει στην εμφάνιση έλκους.
Η χρήση προϊόντων καπνού είναι ακόμη μια βασική αιτία. Αν καπνίζετε, ήρθε η ώρα να θέσετε την υγεία σας σε προτεραιότητα. Το αξίζει!
Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ, όξινων και πολύ πικάντικων φαγητώνμπορεί να σας φέρουν αντιμέτωπους με το έλκος στομάχου.
Το στρες είναι ο τελευταίος παράγοντας που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας και, όπως αναφέραμε και παραπάνω, δεν είναι 100% υπαίτιο για το έλκος. Οι άνθρωποι που έχουν πολύ πιο χαλαρούς ρυθμούς ζωής με πολύ χαμηλά επίπεδα στρες και άγχους μπορεί να πάσχουν από έλκος στομάχου.
Τα συμπτώματα του έλκους στο στομάχι



Εκτός από τους πόνους και τη γενική δυσφορία, το πιο κοινό σύμπτωμα του έλκους στο στομάχι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που πολλοί άνθρωποι συγχέουν με την απλή δυσπεψία. Πρέπει να γνωρίζετε ότι αν δεν θεραπεύσετε το έλκος, το τοίχωμα του στομάχου ή του λεπτού εντέρου θα διαβρωθεί προκαλώντας εσωτερική αιμορραγία και μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τα πλησιέστερα όργανα όπως για παράδειγμα το πάγκρεας.

Το έλκος είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και γι αυτό θα πρέπει να θυμάστε τα συμπτώματά του και να μην διστάσετε να μιλήσετε στο γιατρό σας σε περίπτωση που αισθανθείτε κάποια δυσφορία, πόνο ή οτιδήποτε άλλο σας ανησυχεί. Παρακάτω, θα περιγράψουμε μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα:
Αισθάνεστε «φουσκωμένοι». Ίσως μόλις τελειώσατε το φαγητό σας και αισθάνεστε το στομάχι σας γεμάτο και σκληρό, σαν να έχετε φάει πάρα πολύ και μετά βίας αναπνέετε. Αν σας συμβαίνει αρκετά συχνά αυτό και όχι μια στο τόσο θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας.
Λόξυγγας, ερυγή και αέρια: Μήπως αφου τελειώσετε το φαγητό σας περνάτε από μια μακρά διαδικασία η οποία ξεκινά με λόξυγγα, προχωρά με ανεξέλεγκτη ερυγή και τελικά μερικές ώρες αργότερα καταλήγετε να έχετε πολλά αέρια; Τότε πρέπει να έχετε έλκος.
Πόνος στην κοιλιακή χώρα: Ο πόνος ή το έντονο αίσθημα καύσου που επικεντρώνεται κυρίως γύρω από την περιοχή του ομφαλού και της κοιλιάς και δεν περνά με καμία θεραπεία θα μπορούσε να αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα. Αν διαρκεί για περισσότερο από μια βδομάδα, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε το γιατρό σας.
Αισθάνεστε πολύ πεινασμένοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα: Μια παράξενη παρενέργεια του έλκους στο στομάχι είναι ότι εφόσον τελειώσετε το φαγητό σας μπορεί να αισθάνεστε «φουσκωμένοι» για λίγες ώρες αλλά στη συνέχεια εντελώς ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση αισθάνεστε έντονα την ανάγκη να φάτε. Αυτό στην πραγματικότητα είναι ένα «ψεύτικο» αίσθημα πείνας που προκαλείται από τη μεγάλη ποσότητα των στομαχικών οξέων που ερεθίζουν το έλκος.
Ναυτία και απώλεια βάρους: Πρόκειται για πιο προχωρημένα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να σας ανησυχήσουν. Κανείς δεν χάνει χωρίς λόγο κιλά. Είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι το σώμα σας δεν λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ή ότι το πεπτικό σας σύστημα δεν λειτουργεί σωστά. Αν, εκτός από αυτό, αισθάνεστε ναυτία ή έχετε εμετούς τότε τα σημάδια του έλκους στο στομάχι γίνονται ακόμη πιο εμφανή. Μην καθυστερείτε, πηγαίνετε στο γιατρό σας!
Αιματέμεση: Αυτό είναι ένα αλάνθαστο σημάδι ότι το έλκος έχει διαβρώσει το τοίχωμα του στομάχου ή του δωδεκαδάκτυλου. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο πρέπει να μεταβείτε άμεσα στο νοσοκομείο. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας – γνωρίζετε ότι το έλκος στομάχου μπορεί να θεραπευτεί. Με τη σωστή φαρμακευτική αγωγή και με μερικές αλλαγές στη διατροφή σας ή στον τρόπο ζωής σας θα επανέλθετε πολύ σύντομα. Αυτό που προέχει είναι να αναγνωρίσετε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας έτσι ώστε να μπορέσετε να δράσετε άμεσα.

D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη