Η διατροφή είναι θεραπευτική, και σε αρκετές περιπτώσεις ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ από τις κοινές φαρμακευτικές αγωγές.
Αυτό αποδεικνύει άλλωστε και η αξιοσημείωτη μελέτη που δημοσίευσε το περιοδικό International Journal of Rheumatic Diseases. Η καθημερινή κατανάλωση σουσαμιού έχει καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας, απ’ ότι η θεραπεία με Tylenol (ακεταμινοφαίνη) και γλυκοζαμίνη.Σουσαμόσπορος, ένας πανάρχαιος καρπός της φύσης με ιστορία 5000 χρόνων κατ’ ελάχιστον…
Θεραπεία ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ και ΧΩΡΙΣ παρενέργειες:
Οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος που κατανάλωναν ημερησίως 40g σουσαμιού σε σκόνη, κατάφεραν να απαλλαχθούν σημαντικά από τον πόνο και να βελτιώσουν την κλινική τους εικόνα, πολύ περισσότερο από εκείνους που λάμβαναν ημερησίως 2 δισκία Tylenol των 500mg και γλυκοζαμίνη των 500mg!!!
Και όλα τα παραπάνω, χωρίς τις γνωστές παρενέργειες του Tylenol και των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (NSAIDs) που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας.
Επιπλέον, το σουσάμι αποδεικνύεται επιστημονικά εξαιρετικά ωφέλιμο για την αντιμετώπιση όχι μόνο της αρθρίτιδας, αλλά και πολλών άλλων παθολογικών καταστάσεων όπως:
• Διαβήτης
• Υψηλή πίεση
• Αρτηριοσκλήρυνση
• Σκλήρυνση κατά πλάκας
• Ουλίτιδα/Οδοντική πλάκα
Η οστεοαρθρίτιδα ή εκφυλιστική αρθροπάθεια είναι η επικρατέστερη μορφή αρθρίτιδας. Αφορά κυρίως τις αρθρώσεις του γόνατος, του ισχίου, της σπονδυλικής στήλης και της άκρας χειρός.
Οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με συμπτώματα όπως ο πόνος, το πρήξιμο, η μη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών (που μπορεί να οδηγήσει σε οστεόφυτα), η παραμόρφωση του χόνδρου των αρθρώσεων και η απώλεια της κίνησης.
Η σύγχρονη φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει κυρίως τη χρήση των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων NSAIDs (Non-steroidal anti-inflammatory drugs), η οποία αν και μετριάζει τα συμπτώματα της ασθένειας, συνδέεται με αρκετές παρενέργειες. Πολλά από αυτά, έχουν συσχετιστεί με εσωτερική αιμορραγία και υψηλό κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιακά αίτια. Για τη μείωση του πόνου, χορηγούνται επίσης αναλγητικά φάρμακα.
Το Tylenol, αν και δεν κυκλοφορεί στη χώρα μας, είναι το πιο δημοφιλές παυσίπονο στην Αμερική και ευρέως γνωστό σε πολλές χώρες. Η δραστική του ουσία είναι η ακεταμινοφαίνη, η οποία έχει αναλγητική και αντιπυρετική δράση. Ωστόσο, προκαλεί αρκετές παρενέργειες και η χρόνια χρήση του έχει συσχετιστεί με ηπατικές βλάβες, άσθμα, αυξημένο κίνδυνο απώλειας της ακοής στους άνδρες, καρκίνο του αίματος κ.α.
πηγη http://nutrilabs.gr/sousami-osteoarthritida/#sthash.btWb9qBo.dpuf
Tags
Διατροφή