Βελονισμός – Θεραπεία για το σώμα και τη ψυχή

Του Εμμανουήλ Παπαμιχάλη
Ζώντας σε αρμονία με το Τάο, ο ουρανός είναι φωτεινός και ανοικτός
η γη καρποφόρα και σταθερή, το Πνεύμα είναι ακέραιο και δυνατό
τα μύρια πράγματα ολάκερα και ζωντανά. – Λάο Τσε από το Τάο τε Τσινγκ
Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν τη λέξη Τάο για να αναφερθούν στο Σύμπαν, όπως επίσης και στους νόμους που το διέπουν και ενεργούν για τον ομαλή του λειτουργία. Όταν κάποιος ζει σε αρμονία με το Τάο, ζει σύμφωνα με τους φυσικούς αυτούς νόμους που δημιουργούν και συντηρούν τη Ζωή.
Και επειδή ο άνθρωπος είναι μέρος αυτής της Ζωής, το να ζει σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες φέρνει υγεία και ευεξία στο σώμα και τη ψυχή του.
Ο λόγος που ο άνθρωπος ασθενεί σωματικά και ψυχικά είναι επειδή έχει χάσει τη σύνδεση του με τη φύση. Η αντίληψη ότι είμαστε ξέχωροι από τη φύση και τον πλανήτη πάνω στον οποίο βρισκόμαστε, έχει αρχίσει να αντικαθίσταται σταδιακά από τη συνειδητοποίηση ότι αποτελούμε μέρος ενός ενιαίου συνόλου.
Αυτή η γνώση, η οποία πλέον αποδεικνύεται και επιστημονικά μέσω της κβαντικής φυσικής, αποτελούσε τον πυρήνα της φιλοσοφίας αρχαίων λαών, όπως οι Κινέζοι και οι Έλληνες. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι αναφέρθηκαν στην αρμονία που βρίσκεται μέσα στην Μονάδα και ο Λάο Τσε, ιδρυτής του Ταοϊσμού, μίλησε για το Μεγάλο Σύνολο από το οποίο ερχόμαστε, αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος του και στο οποίο θα επιστρέψουμε. Οι δύο αυτοί σπουδαίοι λαοί εφάρμοσαν σε κάθε πτυχή της ζωής τους τη γνώση αυτή, από την κατασκευή των ναών και των σπιτιών τους, μέχρι τις τέχνες, την αστρονομία και τις θεραπευτικές πρακτικές που χρησιμοποιούσαν.
Ο βελονισμός προέρχεται από τον Ταοϊσμό. Οι Ταοϊστές μέσω των παρατηρήσεων τους πάνω στο ανθρώπινο σώμα εντόπισαν περισσότερα από 400 σημεία ενέργειας, τα οποία όταν χρησιμοποιηθούν επιδέξια επιτρέπουν στον άνθρωπο να επανακτήσει τη σωματική και ψυχική του ισορροπία.
Αν και γεννήθηκε πριν από περίπου 3000 χρόνια, ο βελονισμός δεν έχει σταματήσει ποτέ να εξελίσσεται και να διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο που να μπορεί να ενσωματώνεται ως θεραπευτικό εργαλείο στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανθρώπινες κοινωνίες. Από τα χωριά της αρχαίας Κίνας φτάνουμε σήμερα στη χρήση του στις πόλεις του δυτικού κόσμου, όπου οι απαιτήσεις και οι ανάγκες του ανθρώπου είναι πολύ διαφορετικές. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος είναι μέσα του. Το άγχος, ο φόβος και η αγωνία για το αύριο, ο θυμός που έρχεται μέσα από την απόγνωση και η θλίψη από την απογοήτευση απασχολούν λίγο ως πολύ όλους μας.
Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ.
Ένας υγιής νους πρέπει να κατοικεί σε ένα υγιές σώμα. Όπως στην αρχαία Ελλάδα έτσι και στην αρχαία Κίνα μεγάλη σπουδαιότητα δινόταν στην ισορροπία μεταξύ του σώματος, των συναισθημάτων και των σκέψεων. Η θεωρία πάνω στην οποία βασίζεται ο βελονισμός αναφέρεται στα τρία σώματα που έχει ο άνθρωπος ή αλλιώς στα τρία επίπεδα που έχει το ανθρώπινο σώμα: το υλικό, το συναισθηματικό ή ψυχικό και το νοητικό. Και τα τρία αυτά σώματα αποτελούνται από ενέργεια και επικοινωνούν μεταξύ τους ανταλλάσσοντας πληροφορίες για την ομαλή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού. Εκτός λοιπόν από το υλικό σώμα, υπάρχει το συναισθηματικό το οποίο αποτελείται από τα συναισθήματα που έχει ο άνθρωπος και το νοητικό από τις σκέψεις που κάνει.
Όταν ασθενεί το υλικό σώμα δημιουργούνται προβλήματα και στα άλλα δύο. Αντίστοιχα, ασθένεια στο ψυχικό (έντονος θυμός, φόβος, θλίψη για μεγάλο χρονικό διάστημα) ή νοητικό σώμα (αρνητικός τρόπος σκέψης και θέασης των πραγμάτων, επαναλαμβανόμενες σκέψεις χωρίς νόημα κλπ.) επιφέρει αργά ή γρήγορα ασθένεια και στο υλικό σώμα. Παρομοίως, η ίαση μίας περιοχής έχει θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρο τον οργανισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που ο βελονισμός έχει τόσο καλά αποτελέσματα, επειδή βοηθά ταυτόχρονα και τα τρία σώματα ή επίπεδα του ανθρώπου. Έτσι επιτυγχάνεται όχι μόνο η λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο θεραπευόμενος αλλά και αναζωογόνηση και ευεξία όλου του συστήματος, όπως και καλύτερη διάθεση και θετικότερη στάση προς τη ζωή!
Στο βελονισμό, κάθε όργανο μέσα στο ανθρώπινο υλικό σώμα έχει και τα αντίστοιχα του στο συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο, όπου πραγματοποιούν και τις ανάλογες εργασίες. Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Το Στομάχι είναι ο πρώτος σταθμός επεξεργασίας των υγρών και της τροφής, αντίστοιχα στο συναισθηματικό και νοητικό δέχεται συναισθήματα και πληροφορίες από το περιβάλλον. Η έλλειψη συγκέντρωσης, όπως και οι μαθησιακές δυσκολίες, πολλές φορές σχετίζεται με ανισορροπία της ενέργειας σε αυτό το όργανο η οποία μπορεί να έχει εκδηλωθεί και στο υλικό επίπεδο ως πόνος ή άλλο σύμπτωμα.
Το Παχύ Έντερο πραγματοποιεί την τελευταία επεξεργασία του φαγητού και επίσης αποβάλει από το σώμα το περιττό. Παρόμοια είναι και η εργασία που έχει στο ψυχικό και νοητικό πεδίο. Για αυτό και σε ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα παρατηρείται επίσης και μια δυσκολία στο να απελευθερωθούν από συναισθήματα ή σκέψεις που τους απασχολούν, καθώς νιώθουν εγκλωβισμένοι σε γεγονότα και καταστάσεις του παρελθόντος.
Άνθρωποι που παρουσιάζουν συμπτώματα αναπνευστικής αλλεργίας έχουν συνήθως περάσει μία περίοδο μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης και κυρίως θλίψης. Έχουν δηλαδή ‘εισπνεύσει’ στεναχώρια ‘τραυματίζοντας’ με αυτό τον τρόπο τους Πνεύμονες. Αυτό μπορεί να είναι η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ένας χωρισμός ή ακόμα και απογοήτευση και στεναχώρια για ανεκπλήρωτα όνειρα και στόχους ζωής.
Η μέση και τα γόνατα στηρίζουν ολόκληρο το σώμα. Πόνος σε αυτές τις περιοχές συνήθως σχετίζεται με κάποιο φόβο, τις περισσότερες φορές μη συνειδητό. Για παράδειγμα, ο φόβος ότι δε μπορεί κάποιος να υποστηρίξει τον εαυτό του και τις απόψεις του ή πως δεν θα είναι ικανός να παρέχει τα απαραίτητα στην οικογένεια του.
Ενεργειακά, ο θυμός και το άγχος ‘πληγώνουν’ το Συκώτι, η έλλειψη χαράς την Καρδιά, η ανησυχία την Σπλήνα, η θλίψη τα Πνευμόνια και ο φόβος τα Νεφρά. Τα συναισθήματα γίνονται επισφαλή για την υγεία όταν επαναλαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και με μεγάλη ένταση ή όταν έχει υπάρξει κάποιο έντονα τραυματικό γεγονός. Τα συμπτώματα – ασθένεια μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε από τα τρία σώματα.
Όπως κάποιος εύκολα μπορεί να κατανοήσει ότι η κατανάλωση τροφής κακής ποιότητας δύναται να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία του υλικού του σώματος, μπορεί κάλλιστα να αναρωτηθεί τι συμβαίνει στην υγεία του ψυχικού και νοητικού του σώματος, αλλά και ολόκληρου του συστήματος, όταν ‘αναμασά’ καθημερινά αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις που τον κάνουν να αισθάνεται άσχημα.
Προβλήματα πάντοτε θα υπάρχουν στη ζωή ενός ανθρώπου. Το θέμα είναι πως εκείνος θα καταφέρει να φτάσει στη λύση τους έχοντας υποστεί την μικρότερη απώλεια ενέργειας, και έχοντας κερδίσει όχι μόνο εμπειρίες και γνώση αλλά και ένα νέο τρόπο συμπεριφοράς και σύστημα αξιών το οποίο θα βρίσκεται πλησιέστερα στην αληθινή του φύση, η οποία είναι Ένα με τη φύση ολόκληρου του Σύμπαντος!
Πηγή: omorfizoi.gr

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα http://therapeftis.blogspot.gr/ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας στο Facebook 

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη