Πέντε τροφές που δρουν ενάντια σε κατάθλιψη και άγχος

Οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία.

Τα άτομα που λαμβάνουν διάγνωση για κατάθλιψη ή κάποια αγχώδη διαταραχή συνήθως παρουσιάζουν ανισορροπία στα επίπεδα νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη διάθεση, όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, το γ-αμινοβουτυρικό οξύ ή η ακετυλοχολίνη. Μια διατροφή που παρέχει επαρκή ποσότητα βιταμινών, μετάλλων, υγιεινών λιπαρών και αντιοξειδωτικών ουσιών μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση αυτών των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.

Παρακάτω θα δείτε μερικές τροφές που προωθούν την καλή διάθεση και παρέχουν ψυχική τόνωση.
1. Προϊόντα ολικής άλεσης

Παρέχουν σημαντική ποσότητα τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση της σεροτονίνης και της μελατονίνης (ορμόνη που ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού).
2. Ξηροί καρποί

Τα καρύδια είναι εξαιρετική πηγή Ω-3 λιπαρών, αντιοξειδωτικών ουσιών και πρωτεϊνών. Τα αμύγδαλα παρέχουν μαγνήσιο, το οποίο προωθεί το αίσθημα της γαλήνης, ενώ τα κάσιους περιέχουν τρυπτοφάνη.
3. Μύρτιλα

Χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση, τα μύρτιλα έχουν συνδεθεί με μειωμένη ένταση της κατάθλιψης και του άγχους. Επίσης, τα μύρτιλα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία εξουδετερώνει την ορμόνη του στρες κορτιζόλη.
4. Γαλακτοκομικά

Η αναλογία πρωτεΐνης-υδατανθράκων του γιαουρτιού συμβάλλει στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα. Οι κρίσεις υπογλυκαιμίας έχουν συνδεθεί με το έντονο άγχος. Επίσης, η πρωτεΐνη του γιαουρτιού βοηθά στην παραγωγή ντοπαμίνης.
5. Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει τυροσίνη, ένα αμινοξύ που προωθεί την παραγωγή ντοπαμίνης. Επίσης, το κακάο της μαύρης σοκολάτας διευκολύνει την απελευθέρωσης σεροτονίνης μέσω της χαλάρωσης των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου.
Πηγή: medicaldaily.com
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα http://therapeftis.blogspot.gr/ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
 Ακολουθήστε μας στο Facebook

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη