Ο μεταβολισμός μου άλλαξε! Τι μπορώ να κάνω;

Χάνοντας απλώς μερικά κιλά μπορείτε να αναγκάσετε το μεταβολισμό του σώματός σας να ξαναπάρει μπρος. Αν όμως κάνετε καθιστικό τρόπο ζωής, μπορεί να μην παίρνετε βάρος αλλά ούτε και θα χάσετε.
Έχετε περάσει μήνες και μήνες ακολουθώντας αυστηρές δίαιτες, μετρώντας κάθε θερμίδα που βάζετε στο πιάτο σας και εξακολουθείτε να μη βλέπετε αποτελέσματα. Δεν έχετε χάσει βάρος –ούτε γραμμάριο.


Τι συμβαίνει εδώ;
Συνήθως μπορείτε να πάτε στο γιατρό και στο διατροφολόγο για να σας δώσουν μια διαφορετική δίαιτα ανάλογα με τις ανάγκες σας. Όμως είναι πάντα καλή ιδέα να γνωρίζετε ποιο είναι το βαθύτερο πρόβλημα και τι μέτρα μπορείτε να λάβετε για το αντιμετωπίσετε.


Είναι πιθανό ότι ο μεταβολισμός σας άλλαξε λόγω πολλών διαφορετικών παραγόντων. Μάθετε ποιοι είναι στο σημερινό μας άρθρο.

Τι είναι ο μεταβολισμός;
Ακούτε για το μεταβολισμό ξανά και ξανά, ειδικά για το πώς συνεισφέρει στο πόσο γρήγορα ή αργά χάνετε βάρος. Μερικές φορές, ωστόσο, οι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν κάποιους όρους χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς τι σημαίνουν.

Με πιο απλά λόγια, ο μεταβολισμός σας είναι ένα σύνολο χημικών αντιδράσεων που βοηθούν το σώμα να απελευθερώσει ενέργεια και βελτιώνουν τη λειτουργία των κυττάρων σας.

Όλα αυτά επιτυγχάνονται μέσω δύο λειτουργιών, του καταβολισμού και του αναβολισμού, που ευθύνονται για τα εξής:

Αναπνοή και παροχή οξυγόνου στα κύτταρά σας.
Ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος.
Ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός σας.
Σωστή πέψη της τροφής και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Αποβολή των άχρηστων ουσιών μέσω των ούρων και των κοπράνων.
Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιο είναι το πιο υγιεινό βραδινό;

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, ο μεταβολισμός σας είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος και περιλαμβάνει τις πιο θεμελιώδεις λειτουργίες του σώματος, στις οποίες εμπλέκονται πολλά διαφορετικά όργανα.

Ο μεταβολισμός μπορεί να αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου αλλά και να επηρεαστεί από εξωτερικούς παράγοντες.


Σας παρουσιάζουμε μερικές σχετικές πληροφορίες παρακάτω.

Γιατί αλλάζει ο μεταβολισμός σας;
2-emminopausi-metavolismos

Ορμονικές αλλαγές
Ο μεταβολισμός σας μπορεί να αλλάξει με τα χρόνια. Αν και η γενετική σας προδιάθεση καθορίζει το αν κληρονομείτε έναν πιο ενεργό ή πιο αργό μεταβολισμό, καθώς μεγαλώνετε η ικανότητά σας να αδυνατίζετε εύκολα χάνεται.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τα χρόνια περνούν και, στην περίπτωση των γυναικών, για παράδειγμα, η εμμηνόπαυση κάνει το σώμα να παράγει λιγότερο οιστρογόνο και λιγότερη προγεστερόνη. Όλα αυτά προκαλούν κάποιες μικρές αλλαγές.
Οι αλλαγές στο μεταβολικό ρυθμό σας και ο μειωμένος βασικός μεταβολισμός σημαίνουν ότι χρειάζεστε λιγότερη ενέργεια μέσα στη μέρα. Οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο στο σώμα σας, μετατρέπεται σε αποθηκευμένο λίπος.
Επιπλέον χάνετε μυϊκή μάζα, κάτι που μειώνει περαιτέρω το μεταβολικό ρυθμό σας.
Σωματική άσκηση
Ίσως επιστρέφετε στο σπίτι κουρασμένοι, σαν να μη σταματήσατε να κινείστε όλη τη μέρα, όμως αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στη σιλουέτα που βλέπετε στον καθρέφτη.

Το να στέκεστε ακίνητοι, για παράδειγμα, δεν καταναλώνει πολλή ενέργεια, ούτε το να περπατάτε με κανονικό ρυθμό. Πρέπει πραγματικά να κάνετε την καρδιά σας να χτυπήσει, επιταχύνοντας τους παλμούς της μέχρι ένα κατάλληλο και σταθερό επίπεδο (αλλά όχι υπερβολικά υψηλό).
Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε αεροβική άσκηση, που κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς σας επειδή διατηρεί το μεταβολισμό σας ενεργό.
Αν κάνετε καθιστικό τρόπο ζωής ή είστε μετρίως δραστήριοι, το σώμα σας προσαρμόζεται σε σταθερά επίπεδα ενέργειας και δεν παίρνετε ιδιαιτέρως βάρος, όμως δεν μπορείτε ούτε και να χάσετε τα επιπλέον κιλά.
Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε πώς να αντιμετωπίσετε την εμμηνόπαυση.

Η κατανάλωση ορισμένων τροφών
Ορισμένες τροφές, όταν καταναλώνονται τακτικά, μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του μεταβολισμού σας.

Αν το σώμα σας συνηθίσει έναν ορισμένο τύπο τροφής, όπως σάκχαρα, κορεσμένα λίπη, ραφιναρισμένα αλεύρια, κόκκινο κρέας ή επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να επιβραδύνει τις βασικές κυτταρικές διαδικασίες στις οποίες αναφερθήκαμε στην αρχή του παρόντος άρθρου.

Πώς μπορείτε να ξαναβάλετε μπρος το μεταβολισμό σας;
3-tzoging

Κάντε αλλαγές στη σωματική σας δραστηριότητα και στη νοοτροπία σας
Μήπως έχετε προσέξει ότι το σώμα σας μοιάζει διαφορετικό και ότι, ενώ ήταν εύκολο να χάσετε βάρος, τώρα δεν μπορείτε να χάσετε ούτε ένα κιλό παρά τις πιο απελπισμένες σας προσπάθειες;

Μην αποθαρρύνεστε. Η έλλειψη κινητοποίησης μπορεί να σας κάνει να ενδώσετε σε αρνητικά συναισθήματα που καταλήγουν να επηρεάζουν την υγεία σας.
Δείτε το ως πρόκληση. Είναι ένα σημάδι ότι τώρα πρέπει να δουλέψετε λίγο περισσότερο και, με λίγη επιπλέον προσπάθεια, θα δείτε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε.
Είναι σημαντικό να μπορείτε να βασίζεστε στην υποστήριξη της οικογένειας, των φίλων σας και των πληροφοριών που σας δίνει ο γιατρός σας, ο οποίος μπορεί επίσης να σας πει σε τι οφείλεται η ανικανότητά σας να χάσετε βάρος εύκολα.
Τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας
Μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό. Ξεκινάτε πάντα τη μέρα σας με ένα ποτήρι ζεστό νερό με χυμό λεμονιού.
Τρώτε αγκινάρες.
Μην ξεχνάτε τις τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά οξέα Ωμέγα-3, όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και τα αβοκάντο.
Πίνετε έγχυμα με τζίντζερ.
Δοκιμάστε το έγχυμα με φασκόμηλο.
Πίνετε πράσινο τσάι.
Τρώτε άπαχο κρέας.
Φτιάχνετε σαλάτες με φακές και πράσινα λαχανικά.
Αχλάδια.
Μήλα.
Καυτερές πιπεριές και τσίλι.
Κανέλα.
Γκρέιπφρουτ.
Πορτοκάλια.
Ακτινίδια.
Παπάγια.
Ραπανάκια.
Καστανό ρύζι.
Φυσικό γιαούρτι.
Μάθετε ποιες είναι οι κρυμμένες ωφέλειες του εγχύματος κανέλας.

Επιδοθείτε σε άφθονη αεροβική άσκηση
Είναι σημαντικό να αφιερώνετε μία ώρα κάθε μέρα σε κάποιου είδους αεροβική δραστηριότητα. Αν χρειάζεται, προκειμένου να τηρήσετε την υπόσχεση στον εαυτό σας και να μην το αναβάλετε για την επόμενη μέρα, δοκιμάστε να ασκείστε μαζί με κάποιο φίλο.

Κάθε μέρα μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:

Περπάτημα το πρωί.
Ποδηλασία.
Κολύμβηση.
Χορός…
Επιλέξτε ό,τι θέλετε εφόσον αυτό αναγκάζει την καρδιά σας να δουλέψει λίγο περισσότερο. Μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες θα δείτε πόσο καλά θα δείχνετε και θα αισθάνεστε!

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα http://therapeftis.blogspot.gr/ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
 Ακολουθήστε μας στο Facebook

πηγή

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη