Πώς να φτιάξετε «ελιξίρια» καθαρισμού των πνευμόνων

Αν καπνίζετε για περισσότερο από πέντε χρόνια, τότε πιθανότατα έχετε αντιμετωπίσει κάποια στιγμή τα γνωστά συμπτώματα της βρογχίτιδας, τα οποία εκδηλώνονται πολύ πιο συχνά στους καπνιστές.

Το κάπνισμα προκαλεί πολλά προβλήματα στον οργανισμό και όχι μόνο καρκίνο, που, φυσικά, είναι το χειρότερο απ’ όλα. Η βρογχίτιδα συνοδεύεται πάντα με ένα συγκεκριμένο και χαρακτηριστικό είδος βήχα.
Βεβαίως, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να κόψετε το κάπνισμα για να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας σε πολλούς τομείς, αλλά αν αυτό είναι σας είναι προς το παρόν πολύ δύσκολο, τότε το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε μέσω της διατροφής να καθαρίσετε όσο είναι δυνατόν τα πνευμόνια σας. Υπάρχουν ορισμένες τροφές που θα σας βοηθήσουν σε αυτήν σας την προσπάθεια.

Τζίντζερ: Αυτό το αρχαίο μπαχαρικό έχει χρησιμοποιηθεί επί μακρόν για την θεραπευτική του επίδραση στην υγεία του ανθρώπου. Το τζίντζερ (πιπερόριζα) θα σας βοηθήσει επίσης να εξαλείψετε τη παραπανίσια βλέννα στους πνεύμονές σας.

Κρεμμύδι και σκόρδο: Είναι ήδη γνωστό πως το σκόρδο και το κρεμμύδι είναι σημαντικές τροφές για την γενικότερη υγεία. Και τα δύο έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες και είναι εξαιρετικά “εργαλεία” πρόληψης έναντι πολλών κακοηθών ασθενειών Τα κρεμμύδια, δε, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην πρόληψη διαφόρων λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Κουρκούμη: Αυτό το απίστευτο μπαχαρικό είναι γεμάτο με βιταμίνες και ανόργανα συστατικά και περιέχει επίσης ω-3 λιπαρά οξέα. Έχει, επίσης, αντιιική, αντιβακτηριακή και αντικαρκινική δράση.

Σελήνιο: Εξαιρετικά ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βρεθεί στα καρύδια Βραζιλίας, στον τόνο, στον μπακαλιάρο και στον σολομό.

Σκόρδο: Το σκόρδο είναι επίσης γνωστό ως ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά αντιβιοτικά, με ισχυρή αντικαρκινική δράση, η οποία εμποδίζει την δημιουργία νέων καρκινικών κυττάρων.

Καυτερή πιπεριά: Προάγει την απομάκρυνση της περίσσειας βλέννας από το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων.

Μπρόκολο: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και Β5. Το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα της βιταμίνης C στον οργανισμό. Προσπαθήστε να καταναλώνετε περισσότερο μπρόκολο για την εξάλειψη της νικοτίνης από τον οργανισμό σας.

Πορτοκάλια: Ο χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε βιταμίνη C. Η τακτική κατανάλωση πορτοκαλιών θα ενισχύσει το μεταβολισμό σας και θα μειώσει το στρες, το οποίο είναι “διακόπτης” επιθυμίας για νικοτίνη από ένα εξαρτημένο άτομο.
Καρότο: Εάν καπνίζετε, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε φορά που ανάβετε ένα τσιγάρο η νικοτίνη παραμένει στο σώμα σας για τρεις ημέρες. Η νικοτίνη προκαλεί, επίσης, βλάβες στο δέρμα σας. Ο χυμός καρότων είναι καλός για το δέρμα και είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, C, Κ και Β, που έχουν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές στην απομάκρυνση της νικοτίνης από τον οργανισμό.

Σπανάκι: Το σπανάκι είναι ένα από τα καλύτερα λαχανικά για την υγεία, διότι δεν είναι μόνο πλούσιο σε βιταμίνες, αλλά περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες φολικού οξέος.

Ακτινίδια: Αυτό το “θαυματουργό” φρούτο θα σας βοηθήσει να εξαλείψετε τη νικοτίνη από το σώμα σας. Τα ακτινίδια είναι πλούσια πηγή βιταμινών Α, C και Ε. Όταν καπνίζετε, τα επίπεδα αυτών των βιταμινών μειώνονται.

Μέντα: Η μέντα περιέχει βιταμίνες Α και C καθώς και σε μικρότερες ποσότητες βιταμίνη Β2. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο μειώνει τον κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου. Ακόμη, και εάν η μέντα καταναλώνεται σε μικρότερες ποσότητες, τα θρεπτικά συστατικά της είναι εξίσου σημαντικά για τον οργανισμό. Πέρα όμως από βιταμίνες η μέντα περιέχει μαγγάνιο, σίδηρο, κάλλιο και ασβέστιο.

Νερό: Το κάπνισμα αφυδατώνει το σώμα σας. Σύμφωνα με πολλές έρευνες, με άφθονο πόσιμο νερό μπορείτε να σταματήσετε το κάπνισμα και να αποβάλλετε τη νικοτίνη από τον οργανισμό σας.

Συνταγή Α’
Συστατικά: 400 g κρεμμύδι

1 λίτρο νερό

400 g ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κουρκούμη

Ένα κομμάτι τζίντζερ, περίπου όσο ο αντίχειρά σας
Προετοιμασία:

Βράστε το νερό και τη ζάχαρη μαζί. Προσθέστε το κρεμμύδι κομμένο σε τέταρτα και το τεμαχισμένο τζίντζερ. Προσθέστε και την κουρκούμη. Μόλις βράσει όλο το μείγμα, χαμηλώστε τη θερμότητα και αφήστε το να σιγοβράζει.

Συνεχίστε μέχρι το μείγμα να μειωθεί κατά το ήμισυ. Στη συνέχεια στραγγίξτε το και βάλτε το σε ένα γυάλινο βαζάκι που να κλείνει αεροστεγώς. Μόλις κρυώσει εντελώς, αποθηκεύσετε το στο ψυγείο σας, όπου και συντηρείτε με ασφάλεια.

Τρώτε δύο κουταλιές της σούπας κάθε πρωί, πριν να φάτε ή να πιείτε τίποτα άλλο και το βράδυ, δύο ώρες μετά το γεύμα σας.
Συνταγή Β’
Συστατικά:
100 g πευκοβελόνες (πράσινες)

1 λίτρο νερό

Ένα κομμάτι τζίντζερ, περίπου 1 cm καθαρισμένο

2 φρέσκα λεμόνια

200 g από βιολογικό τοπικό μέλι
Προετοιμασία:

Σε ένα λίτρο νερό, ρίξτε 100 g πράσινες πευκοβελόνες (όχι ξερές), 1 cm καθαρισμένης φρέσκιας ρίζας τζίντζερ που προηγουμένως έχετε τρίψει σε μικρό τρίφτη και αφήνετε να ψηθούν για περίπου δύο ώρες σε μέτρια φωτιά. Όταν κρυώσει, προσθέστε το χυμό από δύο φρέσκα λεμόνια και 200 g από βιολογικό τοπικό μέλι. Καταναλώνετε μια κουταλιά του σιροπιού τρεις φορές την ημέρα πριν από κάθε γεύμα.
Συνταγή Γ’
Συστατικά:
½ kg καρότο
3-4 κουταλιές της σούπας μέλι

Νερό
Προετοιμασία:

Κόβετε τα καρότα και τα περιχύνετε με νερό. Έπειτα, βράζετε, μέχρι τα καρότα να μαλακώσουν και στη συνέχεια τα αφαιρείτε από τη φωτιά. Σουρώνετε τα καρότα και δεν πετάτε το νερό. Τα αφήνετε να κρυώσουν. Πολτοποιήστε τα καρότα με το μπλέντερ ή με ένα πιρούνι. Στο νερό, προσθέστε το μέλι και ανακατέψτε καλά. Έπειτα, προσθέστε τον πολτό από καρότα. Διατηρήστε το σιρόπι σε κρύο μέρος.

Πάρτε 3-4 κουτάλια του σιροπιού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μετά από 1-2 μέρες θα αισθανθείτε τα αποτελέσματα.
TIP: Παράλληλα με την κατανάλωση του σιροπιού μπορείτε να χρησιμοποιήτε λάδι μέντας, 2 με 3 σταγόνες λίγο πριν πέσετε για ύπνο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε «φυσικό φάρμακο», όπως αυτό. Μόνο ο γιατρός σας ξέρει και μπορεί να σας διαβεβαιώσει αν αυτό που θέλετε να κάνετε ενέχει οποιουσδήποτε κινδύνους για εσάς προσωπικά, αφού μόνο εκείνος γνωρίζει την δική σας κατάσταση υγείας.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη