Εξισορρόπηση των “τσάκρας”

Υπάρχουν 7 βασικά κέντρα ενέργειας στο σώμα μας, γνωστά ώς τσάκρας. Κάθε τσάκρα είναι τοποθετημένο σε όλο το σώμα ώστε να συσχετίζει συγκεκριμένες σωματικές ασθένειες και φυσικές δυσλειτουργίες. Κάθε ενεργειακό κέντρο επίσης στεγάζει ψυχικές και συναισθηματικές δυνάμεις. Όταν έχουμε ένα σωματικό πρόβλημα αυτό δημιουργεί αδυναμία στην συναισθηματική μας συμπεριφορά. Καθώς απελευθερώνουμε «πολυδιατηρημένη» ενέργεια από το σώμα μας αυτό μπορεί να αναιρέσει οποιοδήποτε σφύξιμο, δυσκαμψία ή δυσλειτουργία σε αυτή την περιοχή. Ο καθαρισμός της ενέργειας μπορεί να ισορροπήσει την συναισθηματική διανοητική μας κατάσταση. Η διαδικασία εξισορρόπησης των Τσάκρα (Mind-Body Balance) γίνεται με δύο τρόπους. Εάν εμμένουμε σε συγκεκριμένα συναισθήματα και φοβίες τότε βιώνουμε και διάφορους σωματικούς περιορισμούς. Εάν βιώνετε άλγος ή δυσκαμψία, ή συγκεκριμένα συναισθήματα και φοβίες που επαναλαμβάνονται διαβάστε παρακάτω και ίσως ανακαλύψεται ποιά τσάκρας είναι επηρεασμένα ή μπλοκαρισμένα.
1ο ή Κατώτερο Τσάκρα (Root Chakra)

Βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής σας στύλης, στον κόκκυγα.

Σωματικές ανισορροπίες στο κατώτερο τσάκρα περιλαμβάνουν προβλήματα στα πόδια, στον ορθό, στον κόκκυγα, στο ανοσοποιητικό σύστημα, σε μέρη αναπαραγωγής των ανδρών και στον προστάτη. Επίσης όσοι έχουν ανισορροπίες τέτοιου είδους είναι πολύ πιθανόν να βιώσουν προβλήματα όπως η εκφυλιστική αρθρίτιδα, πόνους στα γόνατα, ισχιαλγία, διατροφικές διαταραχές και δυσκοιλιότητα.

Οι συναισθηματικές ανισορροπίες περιλαμβάνουν αισθήματα τα οποία επηρεάζουν τις βασικές μας ανάγκες επιβίωσης : χρήματα, στέγη και τροφή. Την ικανότητα να παρέχουμε στον εαυτό μας τα απαιραίτητα για την ζωή μας.

Όταν το τσάκρα είναι σε ισορροπία, νιώθουμε μια «υποστήριξη», μια αίσθηση σύνδεσης και ασφάλεια μέσα στον φυσικό κόσμο, νιώθουμε γερά θεμελιωμένοι.

Το μάθημα αυτού του τσάκρα είναι η αυτό- συντήρηση, έχουμε δικαίωμα να είμαστε εδώ.

2ο ή Ιερό Τσάκρα
Βρίσκεται 5 εκατοστά χαμηλότερα από τον αφαλό.

Σωματικές ανισορροπίες στο τσάκρα αυτό περιλαμβάνουν προβλήματα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά, προβλήματα στο ουροποιητικό μας σύστημα, δυσλειτουργίες στα νεφρά και πόνο στους γοφούς στην πύελο και χαμηλά στην πλάτη.

Οι συναισθηματικές ανισορροπίες περιλαμβάνουν την ικανότητα δεσμεύσης σε μία σχέση. Την ικανότητα να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας. Την ικανότητα να διασκεδάσουμε, να παίξουμε βασισμένοι σε επιθυμίες, δημιουργικότητα, ευχαρίστηση και σεξουαλικότητα. Βιώνουμε φοβίες ανικανότητας, προδοσίας, εθισμού.

Όταν το τσάκρα είναι σε ισορροπία έχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε ρίσκα, είμαστε δημιουργικοί , είμαστε αφοσιωμένοι. Παθιασμένοι, σεξουαλικοί και κοινωνικοί.

Το μάθημα αυτού του Τσάκρα είναι να τιμούμε τους άλλους.

3ο ή Τσάκρα του Ηλιακού Πλέγματος
Βρίσκετα 7 εκατοστά πάνω από τον αφαλό.

Σωματικές ανισορροπίες περιλαμβάνουν πεπτικά προβλήματα, δυσλειτουργία στο συκώτι, χρόνια κόπωση, υψηλή πίεση, διαβήτη, στομαχικό έλκος, προβλήματα στο πάνκρεας, στη χοληδόχο κύστη, ασθένειες του εντέρου.

Οι συναισθηματικές ανισορροπίες περιλαμβάνουν προβλήματα προσωπικής δύναμης και αυτοεκτίμησης, η εσωτερική μας κριτική εκδηλώνεται. Φόβοι για απόρριψη, επικριτική και για την εξωτερική μας εμφάνιση.

Όταν το τσάκρα αυτό είναι σε ισορροπία νιώθουμε σεβασμό και συμπόνια για τον εαυτό μας. Νιώθουμε πως έχουμε τον έλεγχο και έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Το μάθημα αυτού του τσάκρα είναι η αποδοχή του εαυτού μας.

4ο ή το Τσάκρα της Καρδιάς

Βρίσκεται στην καρδιά.
Σωματικές ανισορροπίες στο τσάκρα αυτό περιλαμβάνουν άσθμα, καρδιακές παθήσεις, και παθήσεις των πνευμόνων, προβλήματα στο στήθος, στο λεμφικό σύστημα, στο πάνω μέρος της πλάτης και στους ώμους, στα χέρια και στους καρπούς.

Οι συναισθηματικές ανισορροπίες περιλαμβάνουν συναισθηματικά προβλήματα όπως υπερβολική αγάπη σε ασφυκτικό σημείο, ζήλια, εγκατάληψη, θυμό, πίκρα. Φόβο μοναξιάς.

Όταν το τσάκρα αυτό είναι σε ισορροπία νιώθουμε χαρά, ευγνωμοσύνη, αγάπη και συμπόνοια, μεγάλο αίσθημα συγχώρεσης και εμπιστοσύνη.

Το μάθημα αυτού του τσάκρα είναι Αγαπώ.

5ο ή το Τσάκρα του Λαιμού.

Βρίσκεται στο λαιμό.

Σωματικές ανισορροπίες περιλαμβάνουν προβλήματα με το θυρεοειδή, πόνο στο λαιμό, λαρυγγίτιδα, πόνο και δυσλειτουργία των μυών της μάσησης, μολύνσεις στα αυτιά, έλκη, οποιαδήποτε προβλήματα στο πρόσωπο (σαγόνι, μάγουλα, χείλη, γλώσσα) όπως και πόνο στο αυχένα και στους ώμους.

Οι συναισθηματικές ανισορροπίες περιλαμβάνουν προβλήματα στο να εκφραστούμε στον προφορικό ή γραπτό λόγο. Φοβία πως δεν έχουμε δυνατότητα επιλογών. Απουσία της δύναμη της θέλησης. Νιώθουμε εκτός ελέγχου.

Όταν το τσάκρα αυτό είναι σε ισορροπία έχουμε άνεση στον τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας, είμαστε ειλικρινής και αληθινοί ωστόσο αποφασιστικοί. Είμαστε καλοί ακροατές.

Το μάθημα αυτού του τσάκρα είναι να μιλήσεις ελεύθερα, να αφήσεις τη φωνή σου να ακουστεί.

6ο ή το Τσάκρα του Τρίτου Ματιού.
Βρίσκεται στη μέση των φρυδιών, στο κέντρο του μετώπου.

Σωματικές ανισορροπίες περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, θολή όραση, κούραση στα μάτια, επιληπτικές κρίσεις, απώλεια ακοής και ορμονικές διαταραχές.

Οι συναισθηματικές ανισορροπίες περιλαμβάνουν προβλήματα με την διάθεση μας , συναισθηματική αστάθεια, και προσωπικούς προβληματισμούς. Ανικανότητα να αναγνωρίζουμε τους φόβους μας και να μαθαίνουμε από τους άλλους. Συχνές ονειροπολήσεις και υπερβολική φαντασία.

Όταν το τσάκρα αυτό είναι σε ισορροπία νιώθουμε συγκεντρωμένοι και μπορούμε να διαχωρίσουμε την αλήθεια από την ψευδαίσθηση. Είμαστε «ανοιχτοί» στο να δεχθούμε σοφία και διορατικότητα.

Το μάθημα αυτού του τσάκρα είναι «να δούμε την ευρύτερη εικόνα».

7ο ή το Κορωναίο Τσάκρα.

Βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού.
Σωματικές ανισορροπίες περιλαμβάνουν κατάθλιψη, ανικανότητα μάθησης, ευαισθησία στο φώς στον ήχο και στο περιβάλλον.

Οι συναισθηματικές ανισορροπίες περιλαμβάνουν προβλήματα αυτογνωσίας και αναζήτησης μιας “μεγαλύτερης δύναμης”. Οι ανισορροπίες προκύπτουν από άκαμπτες σκέψεις όσον αφορά την θρησκεία και την πνευματικότητα. Είμαστε σε συνεχή σύγχυση, γεμίζουμε προκαταλήψεις, βιώνουμε αποξένωση.

Όταν το τσάκρα αυτό είναι σε ισορροπία ζούμε στο παρόν και έχουμε ακλόνητη πίστη στην εσωτερική μας καθοδήγηση.

Το μάθημα αυτού του τσάκρα είναι «να ζούμε εκούσια».

Αφού διαβάσετε το παραπάνω κείμενο ίσως διαπιστώσεται πως όχι μόνο ένα αλλά και κάποια άλλα τσάκρας είναι μπλοκαρισμένα.

Αυτό συμβαίνει γιατί όταν κάποιο τσάκρα είναι αποκλεισμένο, τα άλλα τσάκρας προσπαθούν να αντισταθμίσουν την κατάσταση και είτε γίνονται υπερδραστήρια ή υποενεργούν.

Ο καλύτερος τρόπος για να εξισορροπίσετε τα τσάκρας είναι να ξεκινήσετε από το πρώτο τσάκρα και να δουλέψετε σταδιακά έως το τελευταίο.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας στο Facebook

Άρθρο από:Reshma Patel

Πηγή:mindbodygreen.com

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη