Tι πίνετε όταν απολαμβάνετε μια κούπα τσάι ή μέντα; Ποια είναι τα κατάλληλα αφεψήματα για κάθε ανάγκη; Για το άγχος, τη δυσπεψία, την αϋπνία;
Αναλύσαμε τα αγαπημένα σας ροφήματα και σας τα παρουσιάζουμε.
Χαμομήλι
Το φυτό του χαμομηλιού είναι ένα από τα πιο χρήσιμα στον τομέα της βοτανοθεραπείας. Οι Αρχαίοι Έλληνες το ονόμασαν “μήλο χαμαί”, επειδή έκριναν ότι μύριζε σαν μήλο. Το χαμομήλι έχει επίσης ονομαστεί “γιατρός των φυτών”, γιατί τα ασθενικά φυτά του κήπου δυναμώνουν, όταν φυτεύεται γύρω τους χαμομήλι.
Ιδιότητες
Το χαμομήλι περιέχει ουσίες με αντιφλεγμονώδεις, αντισπασμωδικές και καθαρτικές ιδιότητες. Καταπολεμά τις ιώσεις, δρα κατά του έλκους στομάχου, μειώνει το ουρικό οξύ και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία κολικών, αιμορροΐδων και για διάφορες άλλες παθήσεις του πεπτικού μας συστήματος. Ως αφέψημα έχει πολύτιμες καταπραϋντικές ιδιότητες και αβλαβείς λιποδιαλυτικές ουσίες κατά της παχυσαρκίας και θεραπευτικές των φλογώσεων του δέρματος. Χρησιμοποιείται ευρέως στην ομοιοπαθητική.
Θυμάρι
Το θυμάρι φυτρώνει σε άγονους τόπους και ηλιόλουστα μέρη. Ανθίζει το καλοκαίρι. Ολόκληρο το φυτό αναδίδει τη χαρακτηριστική υπέροχη μυρωδιά του θυμαριού του πτητικού αιθέριου ελαίου που περιέχει σε μεγάλη συγκέντρωση. Είναι το φυτό από το οποίο οι μέλισσες κάνουν το πιο ονομαστό μέλι.
Ιδιότητες
Χρησιμοποιήστε αφέψημα ή έγχυμα θυμαριού για να καταπραΰνετε πόνους του στομάχου και των εντέρων. Ακόμη, ανακουφίζει από το βήχα, το συνάχι, τη γρίπη και δρα κατά των ιών και σαν εφιδρωτικό για τον πυρετό. Τονώνει το νευρικό σύστημα, καταπραΰνει την ένταση, την αϋπνία και χαρίζει πνευματική διαύγεια.
Ρίγανη
Είναι έξοχο φάρμακο σε περιπτώσεις κρυολογήματος και βήχα, καθώς και σε λοιμώξεις του αναπνευστικού. Είναι ιδανικό ρόφημα για τους κολικούς του στομάχου και των εντέρων, διευκολύνει την πέψη και καταπραΰνει τον πόνο των δοντιών. Το αφέψημα και έγχυμα του φυτού δρα σαν διουρητικό μέσο σε ασθένειες των νεφρών, σε ρευματικές παραμορφώσεις των αρθρώσεων, παράλληλα με κατάλληλη δίαιτα. Ακόμη, χρησιμοποιείται από παλιά για γυναικολογικά προβλήματα, σαν εμμηναγωγό στην επώδυνη έμμηνη ρύση, αλλά και στην εμμηνόπαυση.
Αφέψημα: βράζουμε για λίγα λεπτά ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη σε ένα μπρίκι νερό. Το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.
Για έγχυμα: Ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη σε ένα μπρίκι με καυτό νερό. Το αφήνουμε 10 λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.
Μελισσόχορτο
Θεωρείται ελιξίριο μακροζωίας και τονώνει, δυναμώνοντας ολόκληρο τον οργανισμό. Βοηθά στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, ηρεμεί το νευρικό σύστημα, διώχνει τη μελαγχολία και το άγχος, ενώ καταπραΰνει πεπτικά προβλήματα, κολικούς του στομάχου και των εντέρων. Είναι σπασμολυτικό, εφιδρωτικό, κατάλληλο κατά του πυρετού και της εποχικής γρίπης, ενώ μειώνει την αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Δενδρολίβανο
Το δενδρολίβανο το εκτιμούσαν ιδιαίτερα στην αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Στην αρχαία Ελλάδα το θεωρούσαν δώρο της θεάς Αφροδίτης στους θνητούς.
Είναι εξαιρετικό τονωτικό και διεγερτικό, όπως το θυμάρι, το φασκόμηλο, το μελισσόχορτο. Πολύτιμο σε σωματική και πνευματική υπερκόπωση που συνοδεύεται από μειωμένη μνημονική ικανότητα. Περιέχει ουσίες που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνουν την αιματική κυκλοφορία και βελτιώνουν την πεπτική διαδικασία. Επειδή είναι καλό αποχρεμπτικό (διευκολύνει το βήχα) και αντισηπτικό των πνευμόνων, χρησιμοποιείται σε χρόνιες βρογχίτιδες, σε γρίπη, σε κοκίτη αλλά και σε άσθμα. Επίσης χρησιμοποιείται ως φυσικό φάρμακο κατά της διάρροιας και του μετεωρισμού. Τέλος, είναι ευεργετικό σε διαταραχές του νευρικού συστήματος, ημικρανίες, ζαλάδες. Το δενδρολίβανο τονώνει γενικά το νευρικό σύστημα.
Τίλιο
Λέγεται φιλύρα και φλαμουριά. Φυτρώνει σαν ψηλό άγριο δέντρο στα δάση των βουνών, αλλά και σε δρόμους, πλατείες σαν καλλωπιστικό. Ανθίζει τέλη Μαΐου, εκλύοντας ένα μεθυστικό άρωμα. Το τίλιο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες (ηρεμιστικό, διουρητικό, ήπιο στυπτικό) και θεωρείται ότι προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρωση και την υπέρταση. Ενδείκνυται για όσους έχουν υψηλή πίεση και παράλληλα είναι νευρικοί, με αποτέλεσμα η πίεσή τους να ανεβαίνει όταν εκνευρίζονται! Ακόμα, το τίλιο προτείνεται κατά της αρτηριοσκλήρωσης, καθώς έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και να επουλώνει τα αγγειακά τοιχώματα. Είναι ιδανικό για τα κρυολογήματα με βήχα, πυρετό, καταρροή και βοηθά στη χαλάρωση, την ανακούφιση από νευραλγίες και άγχος. Ως αφέψημα μπορείτε να πίνετε 1-2 φορές την ημέρα μεταξύ των γευμάτων ή όταν νιώθετε ότι είστε σε ένταση. Είναι υπέροχο ρόφημα, άριστο ηρεμιστικό για βρέφη, ηλικιωμένους.
Τσάι του βουνού
Το γνωστό τσάι του βουνού φύεται σε όλα τα ελληνικά βουνά. Ανάλογα δε με το μέρος στο οποίο φυτρώνει, παίρνει και το όνομα, όπως τσάι του Ολύμπου, του Παρνασσού κ.λπ. Είναι ίσως το πιο διαδεδομένο και δημοφιλές ρόφημα στη χώρα μας. Όλα τα τμήματα του φυτού είναι χρήσιμα -εκτός από τις ρίζες- και συλλέγονται κατά την ανθοφορία προς το τέλος του καλοκαιριού.
Ιδιότητες
Από την αρχαιότητα ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε για να θεραπεύει τις πληγές, ενώ πίστευε –και είναι γεγονός- ότι είναι ευεργετικό για τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς. Το τσάι του βουνού έχει πεπτικές, θερμαντικές, τονωτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες. Το αφέψημά του βοηθά στην πέψη, στην αντιμετώπιση των κρυολογημάτων και παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος. Αποτελεί πραγματικό φάρμακο στην καταπολέμηση του βήχα, ειδικά αν προσθέσουμε κανέλα και μέλι. Είναι τονωτικό, αποτοξινωτικό, διουρητικό και χρησιμοποιείται πολύ ενάντια στη διάρροια. Επειδή δεν περιέχει καφεΐνη, όπως το κινέζικο τσάι, μπορεί να καταναλωθεί άφοβα σε αρκετή ποσότητα. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες βοηθούν ακόμη στην καταπολέμηση των παθήσεων των τριχοειδών αγγείων και της καρδιάς, χάρη στις φλαβονοειδείς ουσίες που περιέχει. Τέλος, το αφέψημα με λεμόνι και μέλι είναι αντισηπτικό και μαλακώνει το λαιμό.
Φασκόμηλο
Η φασκομηλιά στην Ελλάδα συναντάται σε πάνω από 23 είδη. Ονομάζεται επίσης και αλισφακιά. Το φασκόμηλο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Το αναφέρουν συχνά αρχαίοι συγγραφείς, οι οποίοι το εκθείαζαν ιδιαιτέρως.
Ιδιότητες
Το φασκόμηλο ως αφέψημα είναι καταπραϋντικό για το στομάχι, διευκολύνει την πέψη και μαλακώνει το λαιμό. Είναι εξαίρετο τονωτικό για ασθενείς που βρίσκονται σε ανάρρωση και ενδείκνυται σε όσους πάσχουν από υπερκόπωση. Συνιστάται σε άτομα που υποφέρουν από υψηλή εφίδρωση και είναι διουρητικό. Αποτελεί ιδανικό ρόφημα για διαβητικούς. Είναι αντισηπτικό και αντιβακτηριδιακό, καταστέλλει τον έντονο βήχα και είναι κατάλληλο για παθήσεις και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Μαντζουράνα
Η μαντζουράνα είναι φυτό ποώδες, με φύλλα μικρά και άνθη σε χρώμα άσπρο-ροζ. Καλλιεργείται σε γλάστρες, κήπους και αυτοφύεται σε πλούσια χωράφια. Ανθίζει το καλοκαίρι. Ολόκληρο το φυτό αναδίδει μια πολύ όμορφη μυρωδιά.
Ιδιότητες
Καταπολεμά τους πονοκεφάλους, ιλίγγους, άγχος, αϋπνία, καταπραΰνει το βήχα και το άσθμα, βοηθά σε πόνους ρευματισμών, σε εντερικές διαταραχές και πόνους κοιλιάς. Είναι διουρητική και μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας τους διαβητικούς.
Δίκταμο
Το μικρό αυτό φυτό με τα χνουδωτά γκριζοπράσινα φύλλα του έχει καταγωγή από την Κρήτη. Φυτρώνει στο όρος Δίκτη από όπου και πήρε το όνομα του. Εκτιμήθηκε από την αρχαιότητα.
Ιδιότητες
Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε κατά των παθήσεων του στομάχου και του πεπτικού συστήματος. Αναγνωρίστηκε ως αντιμικροβιακό, αντισηπτικό και επουλωτικό φυτό χάρη στην ικανότητά του να απαλύνει τους πόνους του στομάχου και στην ιδιότητά του να βοηθά την πέψη. Ακόμη, το δίκταμο ως αφέψημα καταπραΰνει πονοκεφάλους και νευραλγίες
Στο φλιτζάνι μαζί με:
λεμόνι; ΝΑΙ χωρίς περιορισμό, γιατί αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του αφεψήματος περίπου κατά 45%
ζάχαρη; ΟΧΙ ή τουλάχιστον αποφύγετε όσο γίνεται γιατί καταστρέφει τις αντιοξειδωτικές ουσίες
γάλα; και ΝΑΙ και ΟΧΙ, γιατί ενώ δίνει κάποιες θρεπτικές ουσίες υποβαθμίζει το αφέψημα.
μέλι; ΝΑΙ γιατί ενισχύει την αντιοξειδωτική ικανότητα του αφεψήματος και το κάνει ευχάριστο.
Οι χρυσοί κανόνες των αφεψημάτων
– Προσθέστε το βότανο, αφού βράσει το νερό, ώστε η θερμότητα να διασπάσει τα τοιχώματα των φύλλων και να εκχυθούν τα ωφέλιμα συστατικά. Ο χρόνος παραμονής να είναι όσος χρειάζεται για να χρωματιστεί το νερό. Όχι περισσότερο γιατί τα ωφέλιμα στοιχεία του καταστρέφονται όσο είναι εκτεθειμένα στην υψηλή θερμοκρασία του νερού.
– Πίνετε το αφέψημα αμέσως μόλις μπορέσετε να δεχτείτε τη θερμότητά του και σε χρόνο όχι μεγαλύτερο από 10 λεπτά, γιατί όσο παραμένει από τα φύλλα του βοτάνου διαχέεται επίσης και το ένζυμο που οξειδώνει τις πολυφαινόλες.
– Κρατήστε το αφέψημα προστατευμένο από την ατμόσφαιρα, στο χρόνο που μεσολαβεί για να αποφύγετε την οξείδωση.
– Αποφύγετε την προσθήκη ζάχαρης, γιατί εξουδετερώνει την αντιοξειδωτική δράση του αφεψήματος καταστρέφοντας τις πολυφαινόλες.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.