“Σοκολατάκια χωρίς σοκολάτα”

Τα σοκολατάκια που μου πρόσφερε η χαμογελαστή νεαρή κοπέλα και δοκίμασα, στο πρώτο Ελληνικό Vegan Festival στην Τεχνόπολη, ήταν πολύ νόστιμα και ιδιαίτερα. Εννοείται ότι αμέσως ρώτησα για τα υλικά τους. “Σοκολατάκια χωρίς σοκολάτα”,το πρώτο που μου είπε, “βασιλικοί χουρμάδες, αμύγδαλα και κακάο”, συνέχισε η κοπέλα και μου πρόσφερε και δεύτερο. Το απόλαυσα βασανιστικά αργά για να πιάσω όλους τους τόνους της γλύκας των φυσικών καρπών που την κάλυπτε σωστά η απαραίτητη ελαφριά πικράδα του κακάου. Την ευχαρίστησα και απομακρύνθηκα από τον πάγκο της, βάζοντας όμως στο μυαλό μου ότι πρέπει να ασχοληθώ άμεσα με αυτήν την τόσο εύκολη, γρήγορη και κυρίως υγιεινή και θελκτική συνταγή.

Όμως κάτι με απασχολούσε με τη συνταγή. Και αυτό δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά ο υπέροχος κατά τα άλλα χουρμάς, των υποτροπικών χωρών. Στη θέση του χουρμά δε θα μπορούσα άραγε να βάλω τα δικά μας εξαιρετικά και φημισμένα σύκα με την τόσο μεγάλη παραγωγή σε πολλά μέρη της χώρας μας;! Δεν είχα καμία αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα θα ήταν εξίσου γευστικό και ενδιαφέρον.
Κυριακή βράδυ λοιπόν και οι γλυκές σκέψεις με οδηγούν κατευθείαν στα ντουλάπια της κουζίνας. Ένα και μοναδικό διπλό σύκο, αρκετά αμύγδαλα και βεβαίως κακάο που σχεδόν πάντα υπάρχει στο σπίτι. Σκέφτομαι ότι για το πείραμα μου οι ποσότητες αρκούν. Δεν αργώ, βάζω τα υλικά μου στο μούλτι που κάνει σπουδαία δουλειά, πλάθω εύκολα τη μάζα σε μικρά μπαλάκια και πετάω απ’ τη χαρά μου. Τα σοκολατάκια μου έτοιμα, υπέροχα και γευστικότατα για μικρούς και μεγάλους. Ιδανικό δώρο για γιορτές ή απλές φιλικές επισκέψεις. Δε χρειάζεται να πω βεβαίως ότι τα φτιάχνετε και με χουρμάδες, όπως στην αρχική συνταγή που μου δόθηκε.

Υλικά (26 σοκολατάκια)
250γρ. σύκα ξερά, αλλά μαλακά. Προτιμότερο τα λευκά.
50γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα τους.
2 κ.σ. γεμάτες κακάο και επιπλέον για πασπάλισμα.
1 κ.σ. πετιμέζι ή άλλο σιρόπι.

Εκτέλεση





Είναι ιδιαίτερα στην γεύση, πολύ εύκολα να φτιαχτούν, θρεπτικά και ιδανικά για μικρά παιδιά αν δεν θέλουμε να τους δίνουμε σοκολάτα. Για τα παιδάκια βεβαίως, θα πρότεινα τα σοκολατάκια μας χωρίς το άχνισμα της άχνης και του κακάο.

Ψιλοκόβω τα σύκα και τα βάζω μαζί με τα αξεφλούδιστα αμύγδαλα και το κακάο σε ένα μπολ.
Προσθέτω το πετιμέζι και ανακατεύω πολύ καλά όλα τα υλικά.

Το μείγμα αυτό, αλλά σε 3 ή 4 δόσεις το μεταφέρω στο μούλτι και το αλέθω πολύ καλά σε δυνατή ταχύτητα. Εδώ να πω ότι εγώ στην αρχή, έκανα το σφάλμα να βάλω όλη την ποσότητα στο μούλτι και βεβαίως δεν μπορούσα να την αλέσω. Οπότε μετά έβαλα σε δόσεις το μείγμα και το άλεσα σωστά.
Τα καλά αλεσμένα υλικά τα μεταφέρω στο μπολ και με ελαφρώς βρεγμένα χέρια τα πλάθω σε μικρές μπαλίτσες, βάζοντας κάθε φορά 1 κ.σ. γεμάτη από το μείγμα. Πλάθονται πολύ εύκολα.
Βγαίνουν 26 σοκολατάκια, ανάλογα βέβαια με το πόσο μεγάλα θα τα πλάσουμε. Μερικά απ’ αυτά τα τυλίγω σε κακάο, βάζοντας τα στο μπολ με 2-3 κ.σ. κακάο και τα ανακινώ, άλλα τα αφήνω στο φυσικό τους χρώμα και τέλος για ποικιλία στα χρώματα, μερικά τα τυλίγω με άχνη.

Είναι ιδιαίτερα στην γεύση, πολύ εύκολα να φτιαχτούν, θρεπτικά και ιδανικά για μικρά παιδιά αν δεν θέλουμε να τους δίνουμε σοκολάτα. Για τα παιδάκια βεβαίως, θα πρότεινα τα σοκολατάκια μας χωρίς το άχνισμα της άχνης και του κακάο.

Καλή σας επιτυχία… που σίγουρα θα την έχετε.........By Dimitra Cherouvim
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Ακολουθήστε μας στο Facebook
“Σοκολατάκια χωρίς σοκολάτα” “Σοκολατάκια χωρίς σοκολάτα” Reviewed by D. Papadopoulos on 5:30:00 μ.μ. Rating: 5
Από το Blogger.