Διατροφική Πυραμίδα Πληροφορίες Και Συμβουλές

Πρέπει να ξέρετε ότι το άρθρο Διατροφική Πυραμίδα Πληροφορίες Και Συμβουλές γράφτηκε με σκοπό να αποτελέσει έναν εύκολο οδηγό σχετικά με την επιλογή των τροφών που πρέπει να τρώμε, τη συχνότητα και τις ποσότητες. Η διατροφική πυραμίδα παρουσιάζειι μόνο βασικές τροφές, όπως το ψάρι, το κοτόπουλο, τα αυγά, οι ξηροί καρποί, το ψωμί, τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα φρούτα, το γάλα κλπ.

Όλοι ξέρουμε ότι ποτέ δεν τρώμε ένα γεύμα με μια μόνο τροφή. Συνήθως κάνουμε συνδυασμούς. Για παράδειγμα, μπορεί να αναμίξουμε γάλα, με αυγά και ζάχαρη, ως βάση για να φτιάξουμε κάποιο γλυκό. Παρομοίως, με αλεύρι, τυρί και αλλαντικά, θα φτιάξουμε μια πίτσα. Παρόλο που η διατροφική πυραμίδα δεν απεικονίζει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, προτείνει τις ποσότητες που πρέπει να επιλέγουμε σε καθημερινή βάση, ώστε να φτιάξουμε εμείς το πρόγραμμα μας, ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Η διατροφική πυραμίδα προτείνει να τρώμε ποικιλία τροφών και να ακολουθούμε μια δίαιτα με λιγότερα λίπη, αρκετές φυτικέ ίνες, περιορισμένο αλάτι και αρκετό νερό. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε τη σωματική δραστηριότητα, ή οποία είναι απαραίτητος παράγοντας για ένα υγιές σώμα.
Διατροφική Πυραμίδα – Πληροφορίες – Επίπεδα Από Κάτω Προς Επάνω

Τρώτε περισσότερο

Η βάση της διατροφικής πυραμίδας περιλαμβάνει μόνο φυτικές τροφές: Λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, φασόλια, δημητριακά. Οι συγκεκριμένες τροφές περιέχουν πολλά και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και πρέπει να είναι ο κορμός της διατροφής μας. Τρώτε ποικιλία από αυτές τις τροφές καθημερινά. Θα έχετε σημαντική ποσότητα ενέργειας στο σώμα σας από τους υδατάνθρακες, αλλά και τις πρωτεΐνες, τα μεταλλικά στοιχεία, τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες.

Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό. Έξι με οχτώ ποτήρια την ημέρα είναι υποχρεωτικά και τους καλοκαιρινούς μήνες η ποσότητα αυξάνεται δραματικά!

Μέτρια κατανάλωση
Στη μέση της διατροφικής πυραμίδας βρίσκονται: ψάρια, άπαχο κρέας, κοτόπουλο (χωρίς πέτσα), γάλα, τυριά και γιαούρτι. Τρώγοντας μια μερίδα κρέας, ψάρι ή αυγά και 3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα, θα έχετε όλες τις απαραίτητες πρωτεΐνες και βιταμίνες που σας χρειάζονται από τη συγκεκριμένη ομάδα τροφών.

Τρώτε λίγο

Στο τρίτο επίπεδο της διατροφικής πυραμίδας βρίσκονται κυρίως οι ζάχαρη και το λίπος. Τροφές που τα περιέχουν πρέπει να περιοριστούν δραστικά εκτός από τη γεύση, δεν περιέχουν συστατικά που συμβάλουν στην ανάπτυξη και την υγεία μας. Μικρές ποσότητες από λίπη, έλαια και ζάχαρη μπορεί να είναι αποδεκτές σε μια σωστή διατροφή, αλλά πρέπει να φροντίζουμε να έχουμε τον έλεγχο.
Διατροφική Πυραμίδα – Συμβουλές

Κάνοντας επιλογές από όλες τις διαθέσιμες τροφές, με τον τρόπο που προτείνει η διατροφική πυραμίδα, θα καταναλώνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σας. Όταν σερβίρετε κάποιο γεύμα, η πρώτη κατηγορία τροφών πρέπει να έχει το μεγαλύτερο μέρος στο πιάτο σας, η μεσαία γύρο στο ένα τρίτο ή λιγότερο και η τρίτη όσο γίνεται λιγότερο. Η διατροφική πυραμίδα δεν δείχνει τις ποσότητες που πρέπει να τρώμε. Δίνει μια ιδέα για το πώς θα κάνουμε μια σωστή επιλογή τροφών, ώστε να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή.

Μην ξεχνάτε ότι για να έχετε ένα υγιές σώμα και να μπορείτε να ελέγχετε άνετα το βάρος σας, εκτός της σωστή επιλογή τροφών που θα κάνετε με βάση τη διατροφική πυραμίδα, πρέπει να φροντίζετε να ασκείστε 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Δεν χρειάζεται να κάνετε πρωταθλητισμό. Αρκεί να βρίσκεστε σε κίνηση!

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Ακολουθήστε μας στο Facebook

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη