ΤΟ ΞΥΔΙ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ



Η κατανάλωση του ξυδιού στα γεύματα έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία στο σπίτι πριν την έλευση της φαρμακευτικής θεραπείας του διαβήτη. Σύγχρονες μελέτες δείχνουν όχι το ξύδι μπορεί να μειώσει σημαντικά ...
τα επίπεδα γλυκόζης μετά το φαγητό και να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη σε διαβητικούς τύπου 2. Η θετική επίδραση του ξυδιού φαίνεται όταν καταναλώνεται με ένα γεύμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (π.χ. πουρές πατάτας και γάλα χαμηλών λιπαρών) και όχι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (π.χ. ολικής άλεσης ψωμί, μαρούλι, τυρί χαμηλών λιπαρών).
Οι μηχανισμοί μέσω των οποίων το ξύδι μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης μετά το γεύμα δεν είναι πλήρως διευκρυνισμένοι.Φαίνεται πως το οξικό οξύ που περιέχει το ξύδι επιβραδύνει τη γαστρική κένωση (άδειασμα του στομαχιού) και επομένως καθυστερεί την απορρόφηση των σακχάρων ενώ παράλληλα βελτιώνει τον κορεσμό σε υγιή άτομα (την αίσθηση της ικανοποίησης της πείνας)

Μετά την προσθήκη 1-2 κουταλιών σούπας ξύδι σε ένα γεύμα που περιέχει υψηλού γλυκαιμικού δείκτη σάκχαρα (π.χ. λευτό ψωμί, ρύζι, μακαρόνια) μειώνονται τα επίπεδα γλυκόζης κατά 25-25% και υπερδιπλασιάζεται ο κορεσμός. Βλέπουμε πως οι δράσεις της προσθήκης του ξυδιού σε ένα γεύμα είναι σημαντικές τόσο λόγω βελτίωσης του οξειδωτικού στρες μέσω της μείωσης της γλυκόζης που απορροφάται όσο και λόγω αύξησης του κορεσμού που μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη κατανάλωση φαγητού για τις επόμενες 2-4 ώρες και κατά συνέπεια καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους. Επιπλέον, το οξικό οξύ φαίνεται να καταστέλλει τη δράση της δισακχαράσης, η οποία είναι ένα ειδικό ένζυμο, το οποίο βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση των σακχάρων στο αίμα. Έτσι, μειώνοντας τη λειτουργικότητα του ενζύμου, μειώνεται και η περιττή απορρόφηση γλυκόζης.
Η θετική επίδραση του ξυδιού έχει φανεί και σε διαβητικούς ασθενείς τύπου

1. Με την κατανάλωση 2 κουταλιών της σούπας ξύδι με ανάμεικτο γεύμα παρατηρήθημε σημαντική μείωση στη γλυκόζη του αίματος μετά τα 30 λεπτά από την κατανάλωση της τροφής. Οι πιθανοί μηχανισμοί δράσεις του ξυδιού που προτάθηκαν παραπάνω ισχύουν και για την περίπτωση του διαβήτη τύπου 1.
Το ξύδι, λοιπόν, μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο διαβητικών ασθενών. Η διαδεδομένη μεσογειακή συνήθεια του μείγματος ξυδιού και ελαιόλαδου στη σαλάτα σε συνδυασμό με διάφορα λαχανικά έχει μεγάλη θρεπτική αξία, με λίγες θερμίδες και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο και αποτελεί μία πολύ καλή συνήθεια για όλους αλλά και τους διαβητικούς συγκεκριμένα. Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο φαγητό όπως στα όσπρια, τις σάλτσες, το κρέας. Φαίνεται ότι μικρές διατροφικές συνήθειες του παρελθόντος, οι οποίες δυστυχώς με το σύγχρονο τρόπο ζωής τείνουν να σβήσουν, βοηθούν στην καλύτερη αντιμετώπιση της αύξησης της γλυκόζης στο αίμα.
Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί φυσικά!

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα  δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
ΤΟ ΞΥΔΙ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΟ ΞΥΔΙ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ Reviewed by D. Papadopoulos on 8:00:00 π.μ. Rating: 5
Από το Blogger.