Από τότε που ανακάλυψα το φαγόπυρο, θα ήθελα αν μπορούσα να το βάλω σε όλα τα σπίτια. Από που να αρχίσω; Από τον χαμηλό γλυκαιμικό του δείκτη που κάνει αυτήν την σούπερ τροφή όπως την αποκαλούν οι ειδικοί, να μου “στρώνει” τον διαβήτη;
Ή ότι στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής το φαγόπυρο μπορεί να φέρει την ευτυχία; Όχι μόνο γιατί είναι η καλύτερη δυναμωτική τροφή, όχι γιατί μας αδυνατίζει αλλά και γιατί λειτουργεί και σαν αντικαταθλιπτικό. Δεν είδα βέβαια αυτό το στοιχείο να αναφέρεται σε καμιά μελέτη, αλλά εγώ είμαι σίγουρη γι αυτό που σας λέω επειδή το απολαμβάνω πλέον καθημερινά και στις περιπτώσεις που κάποιες στιγμές λείπει από το ράφι μου, η διάθεση μου δεν έχει την ίδια ποιότητα. Υπάρχει στο εμπόριο κυρίως ως αλεύρι και ως ρύζι. Χρησιμοποιώ πιο πολύ το αλεύρι γιατί κάνω ψωμάκια με αυτό.
Οι Αμερικάνοι το συστήνουν ιδιαίτερα για κρέπες. Τα ψωμάκια του γίνονται ιδιαιτέρως νόστιμα καθώς αν θέλετε να τα κάνετε αφράτα γίνονται ιδανικά ενώ αν τα ψήσετε λίγο παραπάνω αποκτούν μια εξαίσια κόρα. Είναι και πανεύκολα στην παρασκευή τους αν δεν το προσμίξετε με άλλο αλεύρι. Εγώ τα φτιάχνω ανακατεύοντας το αλεύρι με ένα πιρούνι προσθέτοντας φυσικά λάδι αλάτι μαγιά και ξύδι. Αν θέλετε παραλείπετε το ξύδι. Επίσης με το αλεύρι κάνω πουρέ. Γίνετε σχεδόν αμέσως είναι πανεύκολος στο μαγείρεμα του και είναι ιδανικός για συνοδευτικό σε ψητά ή κοκκινιστά. Ως διαβητική κάνω με αυτό κέικ συμπληρώνοντας αντί ζάχαρη σκόνη στέβιας και κομμάτια φρούτων. Κι επειδή δεν μπορώ να πείσω με τίποτα την κόρη μου να υυιοθετήσει την υγιεινή διατροφή βάζω 2-3 κουταλιές μέσα στην ομελέτα της ή πυκτώνω με αυτό τις σάλτσες στα φαγητά της. Ένα σας λέω μόνο: εκτός του ότι από τότε που το ανακάλυψα το τρώνε όλοι οι φίλοι μου, εκτός ότι το μαγειρεύει η μαμά και η αδερφή μου, με αυτό κάνει ψωμάκια και ο αρτοποιός της γειτονιάς μου και οι υπάλληλοι του. Είναι εκπληκτικό για την υγεία προλαμβάνει πολλά δεινά και είναι φάρμακο έδεσμα! Δεν θα σας πω άλλα. Σας παραθέτω παρακάτω πληροφορίες για τα οφέλη αυτής της σούπερ τροφής συμπληρώνοντας ότι φαγόπυρο μπορείτε να προμηθευτείτε από τα καταστήματα υγιεινών τροφών και βοτάνων.
Έρευνες: Διάφορες έρευνες έχουν αποδείξει την υψηλή θεραπευτική αξία του φαγόπυρου. Σε σχετική μελέτη που αφορά τον διαβήτη και ειδικά την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (αφορά την όραση), 60 άτομα με διαβήτη τύπου2 και διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια υπεβλήθησαν σε εξέταση ματιών.
Μετά τους έδωσαν ή εκχύλισμα ρούσκου (2 ταμπλέτες την ημέρα) ή φαγόπυρο, (6 ταμπλέτες την ημέρα). Μετά από 3 μήνες, το 23% εκείνων που έπαιρναν ρούσκο έδειξαν αντιστροφή της πορείας της πάθησης. Ανάμεσα σε αυτούς που έπαιρναν φαγόπυρο το ποσοστό ήταν 27%. Συμπέρασμα: Και τα δύο βότανα δείχνουν να αυξάνουν σημαντικά την τοπική κυκλοφορία στο μάτι.
superfoods
Το φαγόπυρο, ένα ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΦΥΤΟ!…
Υγεία
Είναι ένα δημητριακό αλλιώτικο από τα άλλα!. Είναι ένας σπόρος που μπορεί πολλοί να το αποκαλούν και μαυροσίταρο. είναι σπόρος από ένα φρούτο (συγγενούς με το ραβέντι). Το φυτό είναι αυτοφυές στην Ασία και τη Βόρεια Ευρώπη. Από την Κίνα η καλλιέργειά του διαδόθηκε στη Ρωσία και την Πολωνία αλλά και στην Ολλανδία, τη Γαλλία κι αργότερα στις ΗΠΑ και τον Καναδά, για να φτάσει σε εμάς μετά από χρόνια…
Είναι εξαιρετικό τρόφιμο, αφού η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη, είναι μεγάλη, σε σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά. Με 14% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, και περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Το φαγόπυρο περιέχει και πολλές βιταμίνες. Μάλιστα, έχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συνήθως συναντώνται στα ζωικά τρόφιμα, είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτή βιταμίνη Ε αλλά και Κ. Φολικό οξύ, αλλά και αρκετά μέταλλα: Ασβέστιο, σίδηρος, χαλκός, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο, αλλά και ψευδάργυρο( Bartimeus, 2009.)
Το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη, έτσι λατρεύεται από όσους έχουν δυσανεξία σε αυτή (Κοιλιοκάκη).Το φαγόπυρο, λόγω του ότι είναι πλούσιο σε φυτική ίνα, και σύνθετους υδατάνθρακες, κάνει καλό σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη, αφού συμβάλλει στη μείωση της. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όμως ελεύθερα και από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αφού σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Οι μορφές που το βρίσκουμε είναι καταρχήν το αλεύρι από φαγόπυρο, που μπορεί να γίνει ότι και όλα τα άλευρα… Δηλ. γίνεται ψωμί, πίτα, πίτσα, κρέπα, ζυμαρικά…και τόσα άλλα…
Το τρώμε με πολλούς τρόπους…Μπορεί να φαγωθεί ακόμα και ωμό. Πολλοί το χρησιμοποιούν σαν το ρύζι. λ.χ. κάνουν γεμιστά με αυτό, ή το συνοδεύουν βραστό με λαχανικά και κρέας. Αλλά και σαν άλευρο ή νιφάδες, χρησιμοποιείται για την ενίσχυση σε σούπες, σε βραστά φαγητά, σε παιδικές τροφές, σε συνδυασμό με γιαούρτι ή γάλα, αλλά και σε σαλάτες.
Πρέπει να ειπωθεί, πως χρησιμοποιείται και σε ποτά (λ.χ. στη μπύρα, αντί για σιτάρι- φαγόπυρο…έτσι το ποτό αυτό, δεν έχει γλουτένη!),κυρίως για αυτούς που έχουν την δυσανεξία.
Το φαγόπυρο περιέχει πολλή πρωτεϊνη σε σχέση με την χαμηλή ποσότητα των δημητριακών, τις περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τις βιταμίνες Ε και Κ, φολικό οξύ και είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. ( Bartimeus, 2009.)
Οι διατροφολόγοι το κατατάσσουν στα δημητριακά , γιατί μαγειρεύεται οπως αυτά και οι σπόροι μοιάζουν με αυτούς των δημητριακών. Υποκαθιστά καθημερινά τις πατάτες και το ρύζι, ενώ συνδυάζεται με τον αρακά και τα φασόλια. Ακόμη μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, σούπες και βραστά φαγητά.
Το αλεύρι χρησιμοποιείται για να φτιαχτούν κρέπες, ψωμί και προϊόντα φούρνου. Το φαγόπυρο μπορεί να συνοδέψει τα λαχανικά και την πρωτεϊνη αφού αποτελείται κυρίως από σύνθετους υδατάνθρακες και επιπλέον από ίνες διαλυτές που ελαττώνουν την χοληστερόλη στο αίμα και σταθεροποιούν τα επίπεδα ζακχάρου σε αυτό και από αδιάλυτες ίνες που ρυθμίζουν τις κινήσεις του εντέρου.
Το φαγόπυρο μαγειρεύεται σε αναλογία 1 φλυτζάνι ωμού φαγόπυρου προς 2 φλυτζάνια νερού σε χαμηλή φωτιά αφού πρώτα πάρει βράση. Είναι έτοιμο σε 20 λεπτά ( δεν χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας).
Η ρουτίνη που υπάρχει στο φαγόπυρο είναι βιοφλαβονοειδές που κτίζει το αίμα, βοηθά τα νεφρά, εξουδετερώνει τα όξινα υπολείμματα, καταπολεμά την αρτηριοσκλήρyνση, ενδυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία και μειώνει τις πιθανότητες αιμορραγιών (Balch, 1998, Joachim et al, 2008)
Ως αντιοξειδωτικό, η ρουτίνη μειώνει την τοξικότητα της οξειδωμένης LDL χοληστερόλης, εμποδίζει την συνάθροιση των αιμοπεταλίων και καταπολεμά τους φλεβικούς σχηματισμούς στα πόδια (Varvoglis, 2008), Στα φυτά η ρουτίνη μεταφέρει μεταλλικά ιόντα από το χώμα στα επίγεια τμήματά τους.
Στον άνθρωπο η ρουτίνη παρεμποδίζει το ένζυμο ρεδουκτάση της αλδόζης στους οφθαλμούς και τους νευρώνες. Αν το ένζυμο συσσωρευόταν σε πολύ μεγάλες ποσότητες τότε θα έβλαπτε κυρίως τους διαβητικούς.
Αν λοιπόν έχετε προβλήματα στο κυκλοφορικό και υποφέρετε από υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη να τρώτε φαγόπυρο για την θεραπευτική του δράση, εκτός αν είστε δυσανεκτικός/ή στην τροφή αυτή.
Το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη και τρώγεται από όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Tags
Διατροφή