10 τροφές ιδανικές για τις γυναίκες

Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά που βοηθούν στην επαναφορά του εντερικού συστήματος ενώ παράλληλα προλαμβάνει τις μολύνσεις από μύκητες που μπορούν να εισβάλουν στους ιστούς μας όταν η άμυνα του οργανισμού μας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Υπάρχουν ορισμένες τροφές που είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε κάθε φάση της ζωής μας και ομοίως υπάρχουν ορισμένες τροφές που είναι ιδανικές για τις γυναίκες καθώς περιέχουν ειδικές θρεπτικές ιδιότητες. Σε αυτό το άρθρο, αποκαλύπτουμε ποιες είναι οι 10 τροφές που είναι ιδανικές για τις γυναίκες.

1. Μήλα

Τα μήλα προσφέρουν διάφορα οφέλη στον άνθρωπο τα οποία είναι ευρέως διαδεδομένα. Το καλύτερο είναι να τρώτε την φλούδα καθώς αυτή περιέχει την μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C από ολόκληρο το φρούτο. Εκτός από αυτό, η φλούδα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή αδιάλυτων φυτικών ινών που είναι ιδανικές για την υγεία του εντέρου.

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος και βοηθούν στην πρόληψη προβλημάτων όπως της δυσκοιλιότητας. Καθώς πολλές γυναίκες υποφέρουν από πεπτικά προβλήματα, τα μήλα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην διατροφή κάθε γυναίκας. Τα μήλα περιέχουν μια διαλυτή φυτική ίνα, την πηκτίνη, η οποία βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης.

2. Γιαούρτι

Το γιαούρτι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, καλίου, ψευδάργυρου και βιταμινών Β6 και Β12. Όλα αυτά κάνουν καλό στην πέψη και την υγεία των οστών και γι αυτό το λόγο συνιστάται οι γυναίκες να καταναλώνουν τρία γαλακτοκομικά προϊόντα επί καθημερινής βάσης. Για παράδειγμα, μια γυναίκα μπορεί να καταναλώνει 3 κούπες γιαούρτι.

Αυτή η τροφή είναι επίσης καλή για όσους λαμβάνουν αντιβιωτικά, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα απορρίπτει υγιή βακτήρια και όταν τρώτε γιαούρτι με προβιοτικά, σας βοηθά να επανέλθετε στα φυσιολογικά σας επίπεδα και να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις από μύκητες οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ευκαιρία και εισβάλουν στους ιστούς, κυρίως στην κολπική περιοχή των γυναικών.

3. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολομός, η σαρδέλα και το σκουμπρί περιέχουν λιπαρά οξέα Ωμέγα 3. Μια καλή πηγή λιπαρών οξέων Ωμέγα 3 μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών νοσημάτων ενώ παράλληλα αποτελεί μια καλή πηγή βιταμίνης D, μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που ενισχύει την υγεία των οστών.

Αν και δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο, μελέτες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών θα σας προστατεύσει από την εκφύλιση ωχράς κηλίδας η οποία προκαλεί τύφλωση σε ηλικιωμένα άτομα.

Το καλύτερο είναι να καταναλώνετε τουλάχιστον μια μερίδα από λιπαρά ψάρια κάθε εβδομάδα ενώ οι γυναίκες που κυοφορούν, σκοπεύουν να κυοφορήσουν ή θηλάζουν δεν θα πρέπει να καταναλώνουν πάνω από δυο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.

Συνιστώνται κυρίως τα μικρά ψάρια καθώς εμφανίζουν μικρότερη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στο κρέας τους.

4. Λαχανικά

Τα λαχανικά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ενώ παράλληλα περιέχουν υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και σίδηρο. Ενισχύουν την υγεία του εντέρου και βοηθούν στα μακροχρόνια πεπτικά προβλήματα . Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα λαχανικά βοηθούν ακόμη και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Άλλα πλεονεκτήματα των λαχανικών, σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύτηκαν στη Διεθνή Επιθεώρηση Καρκίνου (IJC), είναι ότι γενικά τα φασόλια και ειδικότερα οι φακές έχουν ιδιότητες που μπορούν να μας προστατεύσουν από τον καρκίνο του μαστού.

5. Μούρα

Τα κράνμπερι, οι φράουλες και τα βατόμουρα δεν είναι απλά πεντανόστιμα φρούτα, αλλά επίσης κάνουν πολύ καλό στην υγεία και ειδικά στην υγεία των γυναικών. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φολικό οξύ και βιταμίνη C που προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία.

Πληθώρα μελετών υποστηρίζει ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά περιέχουν ιδιότητες που καταπολεμούν τον καρκίνο αν και η ιατρική επιστήμη δεν μπορεί ακόμη να κατανοήσει πλήρως τις ιδιότητες και τα οφέλη τους.

Το θέμα είναι ότι τα κράνμπερι και οι φράουλες περιέχουν φλαβονοειδή που βοηθούν στην υγεία της καρδιάς και των ματιών, χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση.

Τα κόκκινα κράνμπερι μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση και την πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Είναι ιδανικά για  όσους πάσχουν από τέτοιου είδους νοσήματα και κυρίως για τις γυναίκες, οι οποίες πολύ συχνά υποφέρουν από αυτές τις λοιμώξεις.

6. Προϊόντα ολικής άλεσης

Τα προϊόντα ολικής αλέσεως παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε μια υγιεινή διατροφή και περιλαμβάνουν τροφές όπως το ρύζι, ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά ολικής άλεσης καθώς επίσης και δημητριακά ολικής άλεσης για πρωινό.

Με τον όρο προϊόντα ολικής άλεσης εννοούμε τα προϊόντα που περιέχουν τουλάχιστον τρεις στρώσεις σιτηρών. Τα στρώματα αυτά αποτελούνται από το εξωτερικό στρώμα που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, το εσωτερικό στρώμα που είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά και το κύριο στρώμα που περιέχει άμυλο. Αυτά τα στρώματα λειτουργούν συλλογικά και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, όπως είναι τα καρδιακά νοσήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, μερικές μορφές καρκίνου και διαβήτη τύπου 2.

Τα προϊόντα ολικής άλεσης κάνουν επίσης καλό στην υγεία του εντέρου ενώ επιπλέον μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την χοληστερίνη. Πολλά είναι ενισχυμένα με φολικό οξύ και σίδηρο κι έτσι είναι ιδανικά για τις γυναίκες, δεδομένου ότι είναι πιο πιθανό να πάσχουν από αναιμία.

7. Μπανάνες

Η μπανάνα είναι μια ακόμη λαχταριστή λύση που μπορείτε να την πάρετε μαζί σας όπου και αν πάτε. Είναι πολύ πιο υγιεινή από ένα σακουλάκι με πατατάκια ή από μια μπάρα σοκολάτας. Μπορεί να έχουν λιγότερες θερμίδες από το φρούτο, αλλά η μπανάνα έχει πλούσια περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β6 και κάνει καλό στο δέρμα και τα μαλλιά.

8. Πράσινα λαχανικά

Είναι καλό να καταναλώνετε πράσινα λαχανικά όπως μπρόκολο, σπανάκι και φασολάκια. Τα φυλλώδη λαχανικά έχουν χαμηλές θερμίδες και λιπαρά και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σίδηρο. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο και βιταμίνες C και Κ.

Το Πανεπιστήμιο του Λέστερ διεξήγαγε έξι μελέτες κατά τις οποίες αποδείχθηκε ότι η κατάναλωση μιας μεγάλης ποσότητας φυλλώδων λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες καθώς χάρη στην περιεκτικότητά τους σε σίδηρο μπορούν να βοηθήσουν σε τυχόν ελλείψεις που μπορεί να έχουν.

Φέτος, το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Λονδίνου διεξήγαγε μια μελέτη κατά την οποία αποδείχθηκε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι άκρως απαραίτητα σε μια διατροφή. Αποδείχθηκε επίσης ότι η καθημερινή κατανάλωση επτά ή και περισσότερων μερίδων φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και καρδιακά νοσήματα κατά 25% και 31% αντίστοιχα. Η μελέτη απέδειξε ότι τα λαχανικά έχουν περισσότερα σημαντικά οφέλη από τα φρούτα.

9. Αβγά

Τα αβγά είναι μερικές από τις πιο πλούσιες τροφές σε θρεπτικά συστατικά. Οι πρωτεΐνες που περιέχονται στα αβγά είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες D, A, B2 και σίδηρο. Σε αντίθεση με τη γνωστή σε όλους μας αντίληψη, είναι καλό να συμπεριλαμβάνει κάποιος τα αβγά στην καθημερινή του διατροφή αρκεί να είναι ισορροπημένη.

10. Νερό

Το νερό, περισσότερο από κάθε τροφή, είναι ένα σημαντικό υγρό για την ανθρώπινη υγεία και ειδικά για τις γυναίκες καθώς πολλές υποφέρουν από κατακράτηση υγρών, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και άλλα προβλήματα που αφορούν την χαμηλή κατανάλωση νερού. Το να παραμένετε ενυδατωμένοι είναι πολύ σημαντικό καθώς το μεγαλύτερο μέρος του σώματός μας αποτελείται από νερό.

Επιπλέον, τα σήματα του εγκεφάλου για το αίσθημα της πείνας και της αφυδάτωσης μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Επομένως, σε περίπτωση που μπερδεύετε την πείνα με τη δίψα, είναι πολύ σημαντικό να πίνετε ένα ποτήρι νερό όταν αισθάνεστε ότι πεινάτε αντί να φάτε ένα σνακ.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη