Πως να καλλιεργήσετε μόνοι σας Τζίντζερ



Το τζίντζερ έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελληνική κουζίνα τα τελευταία χρόνια, και εκτός από την γεύση που δίνει, μελέτες έχουν δείξει ότι έχει και πολλά οφέλη για την υγεία.

Παρόλο που είναι τροπικό φυτό, προσαρμόζεται εύκολα σε εσωτερικούς χώρους και σε γλάστρα, και έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να απολαύσουμε φρέσκο τζίντζερ για αρκετούς μήνες του χρόνου.

Επιλέξτε το σωστό τύπο τζίντζερ

To τοπικό σας μανάβικο, είναι το καλύτερο μέρος για να βρείτε την κατάλληλη ρίζα τζίντζερ

Επιλέξτε μια ρίζα που δείχνει υγιής και μεγάλη με πολλούς δάκτυλους και «μάτια». Αποφύγετε τα ξηρά ή σπασμένα κομμάτια.

Δεν είναι όλα τα είδη τζίντζερ βρώσιμα. Ορισμένες ποικιλίες καλλιεργούνται σαν καλλωπιστικά φυτά.

Κατάλληλη εποχή φύτευσης είναι οι αρχές της Άνοιξης ή του Φθινοπώρου.


Βρείτε το κατάλληλο μέρος


Δώστε στο τζίντζερ αρκετό χώρο. Η γλάστρα πρέπει να είναι διπλάσια από το μέγεθος του βολβού. Αν θέλετε να φυτέψετε περισσότερους βολβούς στη ίδια γλάστρα, επιλέξτε μία με βάθος γύρω στα 30 εκ. και πλάτος γύρω στα 40 εκ.
Για εξωτερικούς χώρους, επιλέξτε ένα σημείο ελαφρώς σκιερό με καλά στραγγιζόμενο έδαφος.
Διαλέξτε ένα σημείο του κήπου σας που δεν το χτυπά δυνατός αέρας.
Δεν πρέπει να τοποθετείται σε εξωτερικούς χώρους, μέχρι η θερμοκρασία ημέρας να είναι υψηλότερη από 24° C.


Προετοιμασία του εδάφους


Χρησιμοποιήστε μια μίξη από χώμα και κομπόστ, ή προσθέστε κομπόστ στο χώμα του κήπου.Το τζίντζερ αναπτύσσεται αρκετά καλά σε χώμα του εμπορίου.

Φύτευση τζίντζερ


Τοποθετήστε τον βολβό σε νερό για ένα βράδυ πριν από τη φύτευση.

Τοποθετήστε το τζίντζερ στο έδαφος με τα «μάτια» στραμμένα προς τα επάνω.

Καλύψτε το με ένα πολύ λεπτό στρώμα χώματος. Μερικοί καλλιεργητές προτείνουν να μείνει ακάλυπτο.

Ποτίζετε ελαφρά μέχρι να ριζώσει.
Βήματα για τη φροντίδα και συντήρηση

Τα νεαρά φυτά θα πρέπει να παραμείνουν στη σκιά.

Τακτικό πότισμα για να διατηρείται υγρό (όχι βρεγμένο) το χώμα.

Μόλις το φυτό ωριμάζει, μπορείτε να κόψετε τους νέους βλαστούς και να τους χρησιμοποιήσετε για το μαγείρεμα, ανά πάσα στιγμή.

Για τη συγκομιδή της ρίζας, ξεθάψτε τους νέους βολβούς που εμφανίζονται στη βάση του φυτού.

Μετακινήστε τα φυτά σε εσωτερικούς χώρους, όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 10-12° C βαθμούς.

Το τζίντζερ είναι αδρανής κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Αφήστε το φυτό να στεγνώσει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Πρόσθετες Συμβουλές και Συμβουλές

Οι ρίζες ωριμάζουν πλήρως και δίνουν τη βέλτιστη γεύση τους σε περίπου 9 μήνες.

Για να αποθηκεύσετε το τζίντζερ, πλύνετε (μην ξεφλουδίσετε) τους βολβούς, τοποθετήστε τους σε πλαστική σακούλα και διατηρήστε τους στην κατάψυξη. Όταν θέλετε να τους χρησιμοποιήσετε, βγάλτε τους από την κατάψυξη και χρησιμοποιήστε ένα αποφλοιωτή λαχανικών για να κόψετε όσο χρειάζεστε.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

το διαβάσαμε ΕΔΩ
Πως να καλλιεργήσετε μόνοι σας Τζίντζερ  Πως να καλλιεργήσετε μόνοι σας Τζίντζερ Reviewed by D. Papadopoulos on 10:07:00 π.μ. Rating: 5
Από το Blogger.