Πες «Stop» στα μεταποιημένα τρόφιμα-Δες τι μπορείς να κερδίσεις αποφεύγοντάς τα...

Πες «Stop» στα μεταποιημένα τρόφιμα-Δες τι μπορείς να κερδίσεις αποφεύγοντάς ...

Την περασμένη εβδομάδα, μια μελέτη αποκάλυψε ότι ένα 60% των θερμίδων που προσλαμβάνουμε καθημερινά, προέρχεται από «εξαιρετικά μεταποιημένα» τρόφιμα, τα οποία είναι ακριβώς αυτό που λέει και η λέξη που τα περιγράφει: επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν προσθετικά.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης, ότι αυτά τα εξαιρετικά μεταποιημένα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν το 90% της προστιθέμενης ζάχαρης που καταναλώνουμε, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιακές παθήσεις.

Τι μπορείς να κάνεις όμως για να αποφύγεις την πρόσληψη των συντηρητικών και της μεγάλης ποσότητας ζάχαρης. Ο ένας τρόπος είναι να σταματήσεις να τρως ότι βρίσκεται στο ντουλάπι σου και να τρως μόνο υγιεινές τροφές. Ο άλλος τρόπος είναι λιγότερο «επώδυνος», αφού το μόνο που έχεις να κάνεις είναι ή να αντικαταστήσεις ή να φτιάξεις μόνος σου λιχουδιές στις οποίες δεν μπορείς να αντισταθείς.

Δείτε ποια είναι τα πιο κοινά ιδιαίτερα μεταποιημένα τρόφιμα που βρίσκονται στο ντουλάπι σου και διαβάστε πως μπορείτε να τα αποφύγετε συνδυάζοντας την υγεία και την ευεξία με την καλοπέραση.


Πατατάκια
Οι πιο περιβόητοι «παραβάτες»  είναι τα πατατάκια που περιέχουν τεχνητές γεύσεις, χρώματα και συντηρητικά. (Αυτό σημαίνει ότι τίποτα δεν είναι πορτοκαλί.) Μπορείς να φτιάξεις μόνος σου πατατάκι καλαθιού με τρία απλά συστατικά: πατάτες, ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο και αλάτι. Άλλες καλές επιλογές είναι τα βιολογικά μπλε τσιπς καλαμποκιού και το ποπ κορν, το οποίο έχει χαμηλές θερμίδες, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και είναι συσκευασμένο με αντιοξειδωτικά.

Συσκευασμένα κέικ σνακ
Αυτά τα πλαστικά περιτυλιγμένα κέικ που φαίνεται να διαρκούν εδώ και μήνες σε κουτάκι είναι γεμάτα ζάχαρη και συντηρητικά (εξ ου και η μακροζωία τους). Η δημιουργία των δικών σου γλυκών είναι μια καλύτερη επιλογή. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά εναλλακτική λύση στο άσπρο αλεύρι, όπως αλεύρι ρεβιθιού ή αμυγδάλου, αλλά και να περιορίσεις τη ζάχαρη και το βούτυρο με υγιέστερες αντισταθμίσεις.

Ορισμένα ψωμιά
Γνωρίζεις ήδη ότι πρέπει να αποφεύγεις το εξαιρετικά επεξεργασμένο λευκό ψωμί, υπέρ των πλούσιων σε ίνες ψωμιών ολικής αλέσεως που προσφέρουν μια σειρά από θετικά προνόμια. Αλλά η επιλογή του σωστού καρπού μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή ακόμη και οι υγιείς φαινομενικά ποικιλίες μπορούν να περιέχουν προσθετικά. Σε γενικές γραμμές, αναζήτησε χωρίς γλουτένη, ή ακόμα και χωρίς κόκκους ψωμί που δεν έχει τεχνητά πρόσθετα ή συντηρητικά.

Αναψυκτικό διαίτης
Ναι, το έχεις ξανακούσει, αλλά σοβαρά τώρα ήρθε η ώρα να σταματήσεις να πίνεις αναψυκτικό με το γεύμα σου. Εκτός από το γεγονός ότι έχουν μηδενική θρεπτική αξία, περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά όπως ασπαρτάμη, σακχαρίνη και σουκραλόζη και έχει συνδεθεί με πονοκεφάλους, κατάθλιψη και αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Εάν δεν μπορείς να συνηθίσεις σε απλό νερό, επέλεξε το αφρώδες ή αρωματισμένο νερό.

Κατεψυγμένη πίτσα
Δυστυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχει μια ελάχιστα επεξεργασμένη έκδοση της προετοιμασμένης πίτσας. Η καλύτερη εναλλακτική λύση είναι να κάνεις τη δική σου ζύμη. Φτιάξε μία ελαφριά κρούστα από ψιλοκομμένο κουνουπίδι που ευχαριστεί ακόμη και πιστούς οπαδούς της πίτσας και εμπλούτισε την με λαχανικά.

Καραμέλα
Οι περισσότερες καραμέλες που γνωρίζεις και αγαπάς, περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και τεχνητές γεύσεις.  Η μαύρη σοκολάτα είναι μια μεγάλη εναλλακτική λύση στην καραμέλα καθώς αποτελεί  μια καλή πηγή μαγνησίου και αντιοξειδωτικών, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 το διαβάσαμε ΕΔΩ

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη