ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ!

Αυτά είναι τα παυσίπονα της φύσης!Τα βότανα που θα σας κάνουν να μην πάρετε ξανά ασπιρίνη!

Μενεξές
Το αφέψημα από το λουλούδι του μενεξέ έχει δροσιστικές ιδιότητες σε εμπύρετες καταστάσεις και θεωρείται ήπιο ηρεμιστικό για την αϋπνία και το άγχος. Ο μενεξές είναι το βότανο που έχει εξαιρετική δράση στην καταπολέμηση του πονοκεφάλου που προκαλείται από τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Ιδιαίτερα οι Γάλλοι πίνουν το αφέψημά του μετά από το ξενύχτι ή το τοποθετούν σε κομπρέσες για γρηγορότερη ανακούφιση. 
Για να παρασκευάσετε έγχυμα από μενεξέ ρίχνετε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε μια κουταλιά του τσαγιού βότανο και το αφήνετε για 10 – 15 λεπτά πριν το καταναλώσετε. Το ρόφημα αυτό πρέπει να το πίνετε τρεις φορές την ημέρα.

Βαλεριάνα

Η βαλεριάνα χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό για τη νευρική υπερένταση, το άγχος και την αϋπνία. Είναι επίσης εξαιρετικό βότανο για τους πονοκεφάλους. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πάντως ότι η βαλεριάνα πρέπει να χρησιμοποιείται προσεκτικά και μόνο για διάστημα μιας εβδομάδας πριν διακοπεί η κατανάλωσή της για άλλες δύο ή τρεις εβδομάδες. Για να φτιάξετε το αφέψημα ρίχνετε δέκα γραμμάρια βαλεριάνας σε ένα λίτρο νερό, ενώ για το έμβρεγμα ρίχνετε 100 γραμμάρια ρίζας σε ένα λίτρο νερό. Και στις δύο περιπτώσεις, πρέπει να περιμένετε 12 – 14 ώρες πριν το καταναλώσετε. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πίνετε περισσότερα από δύο ή τρία φλιτζάνια την ημέρα.

Δίκταμος
Ο δίκταμος είναι γνωστός από την αρχαιότητα ως ένα από τα βότανα το οποίο χρησιμοποιούσαν οι γιατροί της εποχής για να επουλώνονται τραύματα και να μειώνεται ο πόνος. Το αφέψημα του δίκταμου παρασκευάζεται με 10 – 15 γραμμάρια του βοτάνου σε μισό λίτρο νερό. Για να φτιάξετε το έγχυμα χρειάζονται 5 – 15 γραμμάρια δίκταμου με ένα λίτρο νερού. Δύο φλιτζάνια την ημέρα είναι αρκετά για να δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης, λέγεται ότι ο πονοκέφαλος μπορεί να υποχωρήσει αν μασήσουμε για αρκετή ώρα τα φύλλα του δίκταμου. Οι επιστήμονες λένε ωστόσο ότι οι υπερβολικές δόσεις δίκταμου μπορούν να διακόψουν την κύηση και συνιστούν προσοχή στις εγκύους.

Κυδώνι
Οι θεραπευτικές του ιδιότητες του κυδωνιού οφείλονται σε ουσίες όπως η τανίνη, η πηκτίνη, το μηλικό οξύ και οι υδατάνθρακες. Για τον πονοκέφαλο που οφείλεται σε κρυολόγημα καλύτερο θεωρείται το αφέψημα από κουκούτσια κυδωνιάς. Για να το παρασκευάσουμε ρίχνουμε τα κουκούτσια σε ένα μεγάλο μπρίκι το οποίο έχουμε γεμίσει νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για αρκετή ώρα. Αν ο πονοκέφαλος οφείλεται στην ένταση της ημέρας και την αϋπνία η σωστή επιλογή είναι το αφέψημα από τα φύλλα της κυδωνιάς. Για να το παρασκευάσουμε ρίχνουμε τα φύλλα στο νερό, τα αφήνουμε να βράσουν αλλά, σε αντίθεση με άλλα αφεψήματα, αποφεύγουμε να το πιούμε ζεστό. Τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται αν το βάλουμε για λίγο στο ψυγείο και το πιούμε μόλις κρυώσει.

Μαντζουράνα
Αν και ως βότανο βοηθά σήμερα όσους αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, στην αρχαία Αθήνα ένα άρωμα που παρασκευαζόταν από μαντζουράνα είχε τόσο έντονη μυρωδιά που προκαλούσε πονοκέφαλο στις γυναίκες. Για να παρασκευάσουμε το αφέψημα βράζουμε για λίγα λεπτά ένα κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα, το σουρώνουμε και το πίνουμε με μέλι όσο είναι ακόμα ζεστό. Το αφέψημα μαντζουράνας στο νερό του μπάνιου καταπραΰνει τον πόνο και τονώνει τον οργανισμό. Η μαντζουράνα πρέπει να καταναλώνεται ελεγχόμενα γιατί σε ιδιαίτερα μεγάλες δόσεις είναι ναρκωτικό.


Tagged: βότανα, πονοκέφαλος
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη