ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΛΕΜΦΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Το Λεμφικό Σύστημα

Το λεμφικό σύστημα είναι μια σειρά αγγείων που η αποστολή τους είναι να επαναφέρουν το μεσοκυττάριο και ενδοκυττάριο υγρό στο αίμα, από το οποίο και προέρχεται. Ωστόσο, στη διάρκεια αυτής της φαινομενικά παθητικής λειτουργίας, γίνεται ζωτικής σημασίας εργασία. Το μεγαλύτερο μέρος του καθαρισμού του σώματος γίνεται μέσω της λυμφατικής παροχέτευσης των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων.

Η σωστή ροή και συνοχή του λεμφικού συστήματος είναι ζωτική για τη λειτουργία του σώματος και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν προσεγγίζουμε το σώμα με μία ολιστική θεώρηση. Μια δεύτερη κύρια λειτουργία αυτού του συστήματος πραγματοποιείται στους λεμφαδένες, όπου εντοπίζεται κατά ένα μέρος η αντιμικροβιακή δραστηριότητα του σώματος. Αυτή η λειτουργία εξετάζεται σε διάφορα σημεία του βιβλίου, και ιδιαίτερα στο κεφάλαιο που αφορά στα αυτιά, στη μύτη, στο λαιμό και στα μάτια. Οιδηματώδεις αδένες μπορεί να βρεθούν όπου υπάρχουν λεμφαδένες, δηλαδή στο φάρυγγα, στις μασχάλες, στους μαστούς, και στο πάνω μέρος των μηρών, στις βουβωνικές χώρες.

Βότανα όπως το Γάλιο, η Εχινάκια, η Υδραστίδα, η Καλέντουλα και η Φυτολάκκα θεωρούνται λεμφικοί καθαριστές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όποτε είναι απαραίτητο.

Όταν υπάρχουν υποψίες για λεμφικό πρόβλημα, πρέπει να ακολουθηθεί ένα διαιτολόγιο καθαρισμού του σώματος. Μια διατροφή βασισμένη στα φρούτα είναι η καλύτερη. Σε μια τέτοια δίαιτα οι ακόλουθες πηγές τροφίμων πρέπει να αποφεύγονται ή να περιορίζονται στο ελάχιστο.
Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στο λεμφικό σύστημα να ξεκουραστεί από την υπερφόρτωση με ακατάλληλες τροφές:

• Κόκκινα κρέατα
• Λιπαρές και τηγανητές τροφές
• Τυρί, βούτυρο, κρέμα, γάλα
• Ξύδι και τουρσιά
• Αλκοόλ
• Ζάχαρη και ζαχαρώδη προϊόντα
• Τεχνητά πρόσθετα, συντηρητικά, τεχνητές χρωστικές και αρωματικές ουσίες.

Η αποφυγή αυτών των τροφών θα βοηθήσει το σώμα, και παράλληλα, με τη χρήση των σωστών τροφών θα επιτευχθεί ένας δραστικός καθαρισμός του σώματος.
Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά είναι η βάση. Για έναν πλήρη καθαρισμό, καλό είναι να ακολουθήσουμε για ένα διάστημα φρουτοδίαιτα, και σταδιακά να περιλάβουμε στο διαιτολόγιο μας και άλλες τροφές.

Ακολουθεί ένας σύντομος κατάλογος με κατάλληλες τροφές.

• Φρέσκα φρούτα, ιδιαίτερα πορτοκάλια, σταφύλια και μήλα
• Φρέσκα πράσινα λαχανικά
• Άσπρο κρέας και άσπρο ψάρι, αν το επιθυμεί το άτομο.

Ένα μείγμα βοτάνων που θα βοηθήσουν το λεμφικό σύστημα όταν παρουσιαστεί πρόβλημα είναι το ακόλουθο:

Εχινάκια 2 μέρη

Γάλιο 1 μέρος

Υδραστίδα 1 μέρος

Φυτολάκκα 1 μέρος

Το κάνετε έγχυμα και ρίχνετε ένα κουταλάκι του γλυκού για κάθε φλιτζάνι νερού.
Πίνετε τρία φλιτζάνια την ημέρα.

Αυτό το μείγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες καταστάσεις, όταν χρειάζεται ενίσχυση η λεμφική παροχέτευση.

Προσοχή: Πάντα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον διατροφολόγο σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε βότανο, ειδικά εάν κάνετε και παράλληλη φαρμακευτική αγωγή.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 το διαβάσαμε ΕΔΩ
Οδηγός Βοτανοθεραπείας – Εκδόσεις Διόπτρα

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη