Πέντε κοινές διατροφικές παγίδες που εμποδίζουν το αδυνάτισμα

Η απώλεια βάρους είναι δύσκολη υπόθεση. Η αργή και σταθερή προσπάθεια είναι αυτή που κερδίζει πάντα την κούρσα.

Γιατί όμως ακόμη και αν είστε αφοσιωμένοι και αισθάνεστε ότι κάνετε τα πάντα σωστά, η ζυγαριά δεν πέφτει με τίποτα;
Δείτε κάποιες συνηθισμένες διατροφικές παγίδες που μπορεί να σαμποτάρουν την προσπάθειά σας, ακόμη και αν έχετε τις καλύτερες προθέσεις.
Να θυμάστε ότι οι μικρές αλλαγές σε κάθε μία από αυτές μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ της απογοήτευσης και της επιτυχίας.

Νομίζετε ότι καίτε πολλές θερμίδες κατά τη διάρκεια της άσκησης

Η εφίδρωση είναι ένας καλός δείκτης για τις θερμίδες που καίτε, όμως η ένταση και η διάρκεια της άσκησης είναι που κάνουν τη διαφορά. Ένα γρήγορο περπάτημα 15 λεπτών καίει περίπου 100 θερμίδες, ενώ μια χαλαρή βόλτα 30 λεπτών καίει περίπου τον ίδιο αριθμό. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι υπερεκτιμούν τις θερμίδες που καίνε λόγω της σωματικής δραστηριότητας και υποτιμούν τις θερμίδες που παίρνουν από το φαγητό. Σιγουρευτείτε λοιπόν ότι είστε ρεαλιστές και υπολογίζετε με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια τις θερμίδες.

Μπερδεύετε τις υγιεινές τροφές με τις τροφές λίγων θερμίδων

Το πρώτο και ουσιαστικό βήμα για απώλεια βάρους είναι να αντικαταστήσετε τις τροφές με κενές θερμίδες, δηλαδή τροφές με πολλές θερμίδες αλλά καθόλου θρεπτικά συστατικά. Δεν είναι όμως αρκετό. Σίγουρα είναι πιο υγιεινό να τρώτε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, όλα τα λιπαρά όμως έχουν πάνω κάτω 120 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας. Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά έχουν τις ίδιες θερμίδες με τα λευκά ζυμαρικά. Εκτός λοιπόν από την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, πρέπει να έχετε και μια εικόνα των θερμίδων που παίρνετε από κάθε γεύμα.

Τρώτε πολύ συχνά

Για τους υγιείς ανθρώπους, η κατανάλωση τριών γευμάτων είναι αρκετή για τη διατήρηση της σταθερότητας του μεταβολισμού. Τα σνακ είναι προαιρετικά, αλλά όχι απαραίτητα. Η θεωρία των τακτικών γευμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας συχνά προκαλεί τους ανθρώπους να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η αποφυγή των σνακ μπορεί να επιταχύνει την απώλεια βάρους. Προγραμματίστε τα γεύματά σας ώστε να τρώτε 3 φορές την ημέρα. Αν θέλετε να φάτε οπωσδήποτε ενδιάμεσα, κρατήστε μέρος ενός γεύματος και καταναλώστε το αργότερα ως σνακ. Η κατανάλωση τριών γευμάτων σας βοηθά να αντιληφθείτε πότε πεινάτε πραγματικά

Μεγάλες μερίδες υγιεινών τροφών

Συχνά τρώτε περισσότερα υγιεινά τρόφιμα επειδή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Είναι όμως πλούσια και σε θερμίδες. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, πρέπει να περιορίζετε ακόμη και τις υγιεινές τροφές που έχουν παραπάνω θερμίδες. Να θυμάστε ότι αρκετά λαχανικά δεν έχουν θερμίδες, όμως μια χούφτα αμύγδαλα δίνουν περίπου 150 θερμίδες, ενώ μόλις μισό αβοκάντο έχει περίπου 160 θερμίδες.

Τρώτε για να... ξεχάσετε

Η κατανάλωση φαγητού για λόγους που δεν σχετίζονται με την πείνα σας, είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα, γνωστό και ως συναισθηματική υπερφαγία. Το πρώτο καταφύγιο που βρίσκουν τα έντονα συναισθήματα ή το άγχος είναι το φαγητό. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσετε τις αιτίες που σας προκαλούν άγχος, αν θέλετε η προσπάθεια απώλειας βάρους να έχει επιτυχία.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 το διαβάσαμε ΕΔΩ

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη