Γαρίφαλλο, μοσχοκάρφι από το φαρμακείο της κουζίνας μας.




Γαρίφαλλο η αλλιώς μοσχοκάρφι, με λατινική ονομασία eugenia caryophyllata.
Nομίζω πως θα είναι χρήσιμο να δούμε τις φαρμακευτικές ιδιότητες των τροφίμων και μπαχαρικών, που έχουμε σχεδόν όλοι μας στο ντουλάπι της κουζίνας μας.
Είναι το φυσικό μας φαρμακείο πρώτης ανάγκης και όχι μόνο.

Σε όλων την κουζίνα μας βρίσκεται ένα βαζάκι.
Εκτός από τα γλυκά το θυμόμαστε καμιά φορά και όταν έχουμε πονόδοντο, αλλά δεν βοηθάει μόνο στον πονόδοντο.
Βοηθάει στους νευροπονοκεφάλους , στις κήλες, στην κάντιντα και στην τριχοφυτία, λειχήνες, στις παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, στην νευραλγία τριδύμου. στις μεσοπλεύριες νευραλγίες, καυσαλγίες, στην νόσο του Πάρκινσον, ηπατίτιδα C, τον έρπητα τον απλό και στην σκλήρυνση κατά πλάκας.

Τονώνει την ερωτική διάθεση και διεγείρει την πνευματική λειτουργία.
Βοηθάει στον τυμπανισμό, τη δυσπεψία και τη ναυτία, στις λοιμώξεις στις και μυκητιάσεις (πόδι του αθλητή) και χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ακμής και στο κριθαράκι. Οι τανίνες και τα φλαβονοειδή, που περιέχει είναι ευεργετικές για την καρδιά.

Πριν χρόνια το χρησιμοποιούσαν οι χειρουργοί για να αποστειρώνουν τα χέρια τους,
Το γαριφαλέλαιο αναμεμειγμένο με ελαιόλαδο είναι ένα τέλειο λάδι μασάζ για μυαλγίες και αρθρίτιδες.
Γαριφαλέλαιο και αιθέριο έλαιο λεβάντας εκτός απο τον πονόδοντο, διώχνουν τα μυρμήγκια, τον σκώρο και τα έντομα.
Τα κύρια συστατικά του αιθέριου ελαίου είναι φαινυλοπροπανοειδή όπως η καρβακρόλη, θυμόλη, ευγενόλη και κινναμαλδεΰδη.

Η βιολογική δραστικότητα του Eugenia caryophyllata έχει διερευνηθεί σε αρκετές μικροοργανισμούς και παράσιτα, συμπεριλαμβανομένων παθογόνων βακτηριδίων, ένα μεγάλο αριθμό πολυανθεκτικών Staphylococcus epidermidis, Herpes simplex και ιούς της ηπατίτιδας C.
Εκτός από την αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική, αντιμυκητιακή, αντισηπτική και αντιική δράση, το αιθέριο έλαιο γαρίφαλου έχει αντιφλεγμονώδεις, κυτταροτοξικές, εντομοαπωθητικές, αντιπαρασιτικές, και αναισθητικές ιδιότητες. Περιέχει επίσης Μαγγάνιο, Βιταμίνη Κ, Σίδηρο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο, Θείο, Πυρίτιο και Χρώμιο.

Αφέψημα Παρασκευή, δοσολογία.
10 γραμμάρια, γαρύφαλλα τα θρυμματίζουμε και τα βράζουμε σε 1 κιλό νερό, σε σιγανή φωτιά επι 15 λεπτά της ώρας.
Τα σουρώνουμε και το φυλλάσουμε στο ψυγείο.
Παίρνουμε ένα κρασοπότηρο 2 φορές την ημέρα νηστικοί, για 7 έως 20 ημέρες, ανάλογα με την σοβαρότητα τα ασθένειας.
Είναι θερμαντικό, βοηθάει στην χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, ουρικό οξύ, καταπολεμάει τα παράσιτα και τα αυγά τους, βοηθάει στην αποτοξινωτική ανεπάρκεια του συκωτιού, μετεωρισμό,έρπητα, δερματοπάθειες τοξίνωσης, χρόνια εκζέματα, ακμή κνίδωση (φαγούρα).

Οινοπνευματώδες έμβρεγμα
150 γραμμάρια γαρίφαλλα εμβρέχονται σε 1 λίτρο βότκα για 50 ώρες.
Κατόπιν το σουρώνουμε και το βάζουμε σε γιάλινο μπουκάλι.
Παίρνουμε μια κουταλιά της σούπας διαλυμένο σε νερό μετά το φαγητό 2 φορές την ημέρα για 10 έως 35 ημέρες.
Το οινοπνευματώδες έμβρεγμα, είναι ισχυρό αντιπαρασιτικό, (ιδίως για τα παράσιτα του ήπατος), βοηθάει στις ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος, στην νευραλγία τριδύμου. στις μεσοπλεύριες νευραλγίες, καυσαλγίες, στην νόσο του Πάρκινσον, ηπατίτιδα C, τον έρπητα τον απλό και στην σκλήρυνση κατά πλάκας.
Για τη ναυτία, το βροχικό άσθμα, την τόνωση της μνήμης και της όρασης, την μελαγχολία, και την υδρωπικία φτιάχνουμε ρόφημα βάζοντας σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό, μισό κουταλάκι γαρίφαλα για 10 λεπτά.

Το γαρίφαλο είναι ένα ισχυρό μπαχαρικό και δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες.
Εάν καταναλώνεταισε πολύ μεγάλη ποσότητα, ειδικά αδιάλυτου αιθέριο έλαιο γαρίφαλλου, μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες παρενέργειες:
- Έμετο - Πονόλαιμο - Καταστολή - Δυσκολία στην αναπνοή - Αιματέμεση - Νεφρική ανεπάρκεια - Ηπατική βλάβη - Στυτική δυσλειτουργία - Προβλήματα με την εκσπερμάτιση - Κρίσεις - Ερεθισμό στο στομάχι
Αν είστε προσεκτικοί με τη δοσολογία δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με το γαρίφαλο ή το έλαιο γαρίφαλου.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 



D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη