Καρκίνος του αίματος και τα συμπτώματα



Ο καρκίνος του αίματος είναι ένας από τους συνηθέστερους τύπους καρκίνου, αλλά οι περισσότεροι αγνοούν τα συμπτώματά του.

Υπάρχουν πάνω από εκατό διαφορετικοί τύποι καρκίνου του αίματος, μόλις το 30% του πληθυσμού όμως γνωρίζει τις πιο κοινές μορφές, στις οποίες περιλαμβάνεται το λέμφωμα και το πολλαπλό μυέλωμα.

Στην πραγματικότητα, ένας στους τρεις ασθενείς με καρκίνο του αίματος δεν είχε ακούσει ποτέ για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου πριν από τη διάγνωση.

Πολλοί πιστεύουν εσφαλμένα ότι τα κοινά προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου είναι οι εμετοί, η ναυτία και οι πονοκέφαλοι.

Στην πραγματικότητα, τα κύρια συμπτώματα είναι κόπωση, πυρετός, νυχτερινές εφιδρώσεις, πόνοι στα οστά και στις αρθρώσεις, μώλωπες ή ασυνήθιστη αιμορραγία.

Δείτε τρεις από τους πιο συνηθισμένους τύπους αιματολογικού καρκίνου και τα βασικά τους συμπτώματα:

Λευχαιμία


Πρόκειται για καρκίνο των λευκών αιμοσφαιρίων. Συχνά ονομάζεται οξεία λευχαιμία, που σημαίνει ότι η εξέλιξη της νόσου είναι ταχεία και επιθετική και απαιτεί άμεση θεραπεία.

Τα συμπτώματα αναπτύσσονται εντός μερικών εβδομάδων και σταδιακά επιδεινώνονται. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

- Κόπωση
- Αδυναμία
- Δύσπνοια
- Συχνές λοιμώξεις
- Αιμορραγία ούλων
- Ρινορραγίες
- Χλωμό δέρμα

Λέμφωμα
Το λέμφωμα παρουσιάζεται όταν, για κάποιο άγνωστο λόγο, ένα λεμφοκύτταρο υποστεί καρκινική εξαλλαγή και αρχίσει να πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα.

Αυτό μπορεί να συμβεί σε ένα λεμφαδένα ή οπουδήποτε αλλού απαντάται λεμφικός ιστός, δηλαδή σχεδόν παντού, και με αφετηρία αυτό το σημείο να επεκταθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

- Πρησμένους λεμφαδένες, συνήθως στο λαιμό, στη μασχάλη ή στη βουβωνική χώρα
- Κόπωση
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
- Εφίδρωση
- Φαγούρα

Πολλαπλό μυέλωμα
Πρόκειται για καρκίνο των πλασματοκυττάρων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών που παράγουν αντισώματα και βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Μπορεί να επηρεάσει διάφορες περιοχές του σώματος, πιο συχνά όμως προσβάλλει τη σπονδυλική στήλη, το κρανίο, τη λεκάνη και τις νευρώσεις. Στο αρχικό στάδιο δεν προκαλεί συμπτώματα. Σε επόμενο στάδιο προκαλεί:

- «Βουβό» πόνο στα οστά
- Οστική βλάβη, συμπεριλαμβανομένων καταγμάτων και/ή λέπτυνσης των οστών
- Αδυναμία
- Κόπωση
- Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις
- Ασυνήθιστη αιμορραγία κατά το βούρτσισμα των δοντιών
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη