ΠΩΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ

Xρόνιες φλεγμονώδεις νόσοι αποτελούν κοινή επιδημία κάθε ημέρα.

Τι είναι η φλεγμονή;

Η φλεγμονή είναι η τοπική αντίδραση του οργανισμού που εκδηλώνεται μετά από ένα τραύμα ή μια ασθένεια ή σε ερεθισμό, βλάβη ή λοίμωξη (μικρόβια). Η φλεγμονή αποτελεί την τοπική αντίδραση  ζώντων ιστών σε διάφορους βλαπτικούς παράγοντες Πρόκειται για έναν μηχανισμό αυτοίασης του οργανισμού αφού η αύξηση της κυκλοφορίας στην περιοχή συμβάλλει στην θεραπεία του προβλήματος. Η κατάσταση όμως μπορεί να γίνει δυνητικά επικίνδυνη στην περίπτωση που η φλεγμονή γίνεται χρόνια και δεν αντιμετωπίζεται.  Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες οι χρόνιες φλεγμονές συνδέονται με διάφορες παθήσεις, όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, η νόσος Πάρκινσον και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Αίτια φλεγμονώδους αντίδρασης φλεγμονώδους αντίδρασης αποτελούν αποτελούν: φυσικοί και χημικοί παράγοντες, έμβιοι  μικρο‐οργανισμοί, ξένα σώματα, ανοσολογικοί παράγοντες, ή νέκρωση των  ιστών


Η φλεγμονή διακρίνεται σε:

• οξεία (παρατηρείται στις πρώτες ώρες μετά  την βλάβη)   και
• χρόνια (η παρατεταμένη πέραν της αρχικής οξείας αντίδρασης, φλεγμονώδης  αντίδραση των ιστών)

Τα συμπτώματα της φλεγμονής συμπεριλαμβάνουν ερυθρότητα στη περιοχή, πρήξιμο, πόνο και αυξημένη θερμότητα.

Πρόκειται για μια προσπάθεια του οργανισμού να «περιχαρακώσει» τη βλάβη και να αυξήσει την συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών ώστε να βοηθήσει στην ταχύτερη επούλωση της.
Ο πόνος δε, έχει ως στόχο την ακινητοποίηση και προστασία του πάσχοντος μέρους μέχρι πλήρους ίασης. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η φλεγμονή δεν είναι το πρόβλημα αλλά η προσπάθεια του οργανισμού να λύσει ένα πρόβλημα.

Η φλεγμονή ακολουθεί μια βλάβη. 
Χτυπήσαμε το χέρι μας που στη συνέχεια πονάει και είναι πρησμένο, φλεγμένει. Το πρόβλημα ήταν το χτύπημα, το πρήξιμο και ο πόνος αφορούν στην προσπάθεια του οργανισμού να διορθώσει την βλάβη που προκλήθηκε με το χτύπημα.

Οι βλάβες μπορούν να προκληθούν ξαφνικά και βίαια (οξέως) ή σταδιακά και σε σταθερή βάση (χρονίως). Αν το σώμα μας έχει όλα τα συστατικά που χρειάζεται για να επουλώσει, ολοκληρώνει τη διαδικασία και έτσι η φλεγμονή περνά. Αν όχι η διαδικασία χρονίζει και η προσπάθεια επούλωσης γίνεται πρόβλημα η ίδια.

Η κατάληξη (-ίτιδα) προστίθεται στο όνομα του οργάνου που αφορά για χαρακτηρίσει την περιοχή της φλεγμονής. Αρθρίτιδα για τις αρθρώσεις, δερματίτιδα για το δέρμα, αγγειίτιδα για τα αγγεία κ.ο.κ. Αφορά μια πληροφορία που έχει να κάνει με το σημείο της φλεγμονής και όχι με την αίτια που την προκάλεσε.

Κάθε χρόνο ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία από χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, διάμεση κυστίτιδα, καταθλιπτικές καταστάσεις, το ινομυαλγια , και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μεγαλώνουν

Αυτές οι φλεγμονώδεις καταστάσεις που συνδέονται συνήθως με την κακή ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Για να ξεπεραστούν αυτές οι συνθήκες αρχίζουμε με την ανοικοδόμηση του εντερικού τοιχώματος, στο σώμα, και τη βελτιστοποίηση των επιπέδων της βιταμίνης D.
Η ανοικοδόμηση στο εντερικό τοίχωμα είναι ένα από τα πιο κρίσιμα βήματα στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Ο υπερπληθυσμός των ανταγωνιστικών οργανισμών στο έντερο που προκαλούν βλάβη στο εντερικό τοίχωμα και επιτρέπουν τα σωματίδια των τροφίμων εύκολα να περάσουν και να καταλήγουν στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν τα σωματίδια αχώνευτων τροφών που αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα με την ετικέτα σαν ξένοι εισβολείς στο σώμα, το ανοσοποιητικό σύστημα εξαπολύει στη συνέχεια την επίθεση της φλεγμονής που προκαλεί μια αλλεργική αντίδραση.
Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα τρόφιμα και την αποφυγή τους περιλαμβάνει η γλουτένη που περιέχεται στους σπόρους όπως το σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, σίτος σε προϊόντα σόγιας, διάφορα φρούτα, αυγά, και τα βαρέα πρωτεΐνουχα συχνά δεν έχουν καλή ανεκτικότητα στο άντερο.

Προφανώς όλα τα μεταποιημένα και οι τεχνητές τροφές , πρέπει να αποφεύγονται πάση θυσία.

Άλλα κοινά αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν οι μελιτζάνες, ντομάτες, κρεμμύδια και άλλα
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την ανοικοδόμηση του εντερικού τοιχώματος είναι να καταναλώνουμε ένα υγρό με βάση το διαιτολόγιο για 6 εβδομάδες.

Αυτό περιλαμβάνει υγιούς χυμούς φρούτων ή λαχανικών, όπως το σιταροχορτο & χυμός από λάχανο.

Το σιταροχορτο είναι γνωστό για την απίστευτη περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη και την ικανότητα του να καθαρίσει το αίμα.

Το Λάχανο είναι φορτωμένο με το αμινοξύ L-γλουταμίνη με αμινοξέα για το τοίχωμα του εντέρου.

Ζυμωμένα τρόφιμα , κομποστα, & νωπό γάλα κεφίρ δημιουργούν ωφέλιμους μικρο οργανισμους για το έντερο. Η υψηλή ποιότητα σε προ βιοτικά που περιέχει μια ευρεία ποικιλία των διαφορετικών βακτηριακών στελεχών και πάνω από 50 δισεκατομμύρια μικροοργανισμών είναι πολύ κάλο και συνιστάται ως ένα καθημερινό συμπλήρωμα που ανανεώνει την υγεία των εντέρων.
Μια αντιφλεγμονώδη διατροφή και ένας τρόπο ζωής είναι ζωτικής σημασίας για την πλήρη αποκατάσταση από αυτές τις συνθήκες

Τα Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα βοηθούν να διαμορφώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να καταπολεμήσει τις φλεγμονές

Για την καταπολέμηση των φλεγμονών είναι βασικό να αποφεύγεται εντελώς οι τεχνητές τροφές,τα σάκχαρα και τα αλλεργιογόνα τρόφιμα, όπως αναφέρονται παραπάνω. Η λήψη σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα EPA και DHA ανανεώνει το ανοσοποιητικό σύστημα από την αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας στα τοίχωμα των λιπιδίων της κυτταρικής μεμβράνης.
Άλλα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα είναι τα καρύδια και τα μούρα.Είναι επίσης φορτωμένα με L-γλουταμίνη και αυξάνει την κυτταρική μεμβράνη της γλουταθειόνης που είναι τόσο αναγκαία για την ανοικοδόμηση του εντέρου

Αντιφλεγμονώδη βότανα, όπως η κουρκούμη, το τζίντζερ, Boswellia, κανέλα, δεντρολίβανο, ρίγανη θα πρέπει να τα χρησιμοποιουντε όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ένας ισορροπημένος οργανισμός είναι απαραίτητη προϋπόθεση σε υγιή επίπεδα βιταμίνης D. Ανάμεσα στα πολλά άλλα οφέλη, η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να αναγνωρίσει μεταξύ των ξένων εισβολέων στον οργανισμό . Αυτό μειώνει τη φλεγμονή και τις αυτοάμυνες αντιδράσεις. Επιπλέον, σε υγιή επίπεδα η βιταμίνης D προωθεί τα φυσικά κύτταρα δολοφόνων και των μακροφάγων που καταστρέφουν τα ανταγωνιστικα μικρόβια και τα άλλα παθογόνα.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

 Ακολουθήστε μας και στο Facebook

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη