ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ…Ή ΜΟΥΡΟΥΝΕΛΑΙΟ..ΔΙΑΦΟΡΕΣ...


Όλοι μας, κάποια στιγμή, δοκιμάσαμε την αποκρουστική γεύση του μουρουνέλαιου...
Σίγουρα πολλοί από εμάς... θα θυμούνται το μουρουνέλαιο που μας έδινε η μητέρα ή η γιαγιά μας όταν ήμασταν παιδιά, μαζί με...δάκρυα και μια φέτα πορτοκάλι...γιατί τότε πίστευαν ότι αυτό ήταν καλό για την υγεία μας...
Τα περί βιταμίνης Α και D, ίσως να ήταν υπερβολή να τα γνώριζαν,ηξεραν όμως ότι θα κάνουμε γερά κόκαλα και δεν θα..καμπουριάσουμε…

Ο,τι και να ήξεραν, όσο καλά κι αν μας φρόντιζαν το μουρουνέλαιο…υπήρξε μια τραυματική εμπειρία…για τους περισσότερους.

Γνωρίζετε τις διαφορές του μουρουνέλαιου, του ιχθυελαίου και των ωμέγα-3 λιπαρών; 

Τι προσφέρει το καθένα και σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυνται;

Το μουρουνέλαιο είναι ένα ιχθυέλαιο που έχει χρώμα ανοιχτό κίτρινο και εξάγεται από το συκωτι της μουρουνας ή άλλων συγγενικών ψαριών όπως ο μπακαλιάρος ή ο ιππογλωσσος.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες A και D οι οποίες καταπολεμούν το ραχιτισμό και συντελούν στην ανάπτυξη του οργανισμού.
Το μουρουνέλαιο έχει ευεργετικές δράσεις για τις αρθρώσεις. Οσοι πάσχουν από οστεοαρθρίτιδες… υποφέρουν από πόνο και λειτουργικά κινητικά προβλήματα των διαφόρων αρθρώσεων που προσβάλλονται.
Στις οστεοαρθρίτιδες εκδηλώνεται  φλεγμονή στον χόνδρο των αρθρώσεων με αποτέλεσμα την σταδιακή καταστροφή της άρθρωσης…
Σε αρκετές περιπτώσεις είναι δυνατόν να υπάρχουν και αισθητικά προβλήματα λόγω της αλλοίωσης των αρθρώσεων όπως για παράδειγμα στα χέρια.
Οι οστεοαρθρίτιδες είναι πού συχνές παθήσεις και η συχνότητά τους αυξάνεται με την ηλικία.
Όμως εκδηλώνονται και σε παιδιά και έφηβους.Στους ηλικιωμένους η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση της άρθρωσης.
Οι Οστεοαρθρίτιδες είναι σημαντική πηγή νοσηρότητας, χρόνιας αναπηρίας και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πηγή θνησιμότητας.
Τα απαραίτητα  λιπαρά οξέα ωμέγα-3,που είναι τα κύρια συστατικά του μουρουνέλαιου, και φυσικά των ιχθυελαίων.. είναι οι δραστικές ουσίες που καταστέλλουν τη φλεγμονή στις αρθρώσεις που πάσχουν.
Μειώνοντας αποτελεσματικά τη φλεγμονή τα λιπαρά αυτά οξέα έχουν την ιδιότητα να καταστέλλουν τη δράση των ενζύμων που εκκρίνονται στις οστεοαρθρίτιδες και τα οποία προκαλούν τις βλάβες στους χόνδρους.
Ένα από τα ένζυμα τα οποία προκαλούν πόνο και φλεγμονή στις αρθρώσεις είναι η Cyclooxygenase-2,η οποία βοηθά στη βιοσύνθεση χημικών ουσιών που δημιουργούν φλεγμονή.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται μέσα στο μουρουνέλαιο και τα ιχθυέλαια ,έχουν την ιδιότητα να καταστέλλουν τη δράση αυτού του ενζύμου.Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι οι φαρμακευτικές βιομηχανίες έχουν επενδύσει τεράστια ποσά για την ανάπτυξη και δημιουργία φαρμάκων που έχουν την ικανότητα να καταστέλλουν τη δράση της..cyclooxygenase-2.
Υγεία της Καρδιάς
Έχει αποδειχθεί ότι τα ιχθυέλαια έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα:
• Επηρεάζει θετικά την ισορροπία των λιπών του αίματος .
• Μειώνει την πιθανότητα πήξης του αίματος .
• Καθιστά την καρδιά λιγότερο επιρρεπή σε αρρυθμίες (ακανόνιστοι παλμοί) .
• Μειώνει το ιξώδες του αίματος και διευκολύνει συνεπώς τη ροή του .
Το ιχθυέλαιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιοπαθειών αυξάνοντας την καλή χοληστερόλη HDL, μειώνοντας τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης και μειώνοντας την υπέρταση .
Εγκυμοσύνη
Συνιστάται στις εγκύους να διατηρούν υψηλή τη λήψη Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων καταναλώνοντας ιχθυέλαια ή χρησιμοποιώντας, εάν κρίνεται απαραίτητο, συμπληρώματα με χαμηλό επίπεδο ιχθυελαίου. Αυτό προτείνεται διότι όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου .
Αρθρίτιδα
Έχει αναφερθεί βελτίωση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε ασθενείς που λαμβάνουν συμπληρώματα με ιχθυέλαιο . Η θεραπεία με ιχθυέλαιο δεν έχει παρενέργειες και μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα των συμβατικών φαρμάκων .
Συμπτώματα Εμμήνου Ρύσης
Η τακτική χρήση ιχθυελαίου μπορεί να ωφελήσει τις γυναίκες που παρουσιάζουν κράμπες λόγω της εμμήνου ρύσης .
Διπολική Νόσος
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε σημαντικά ωφέλιμα αποτελέσματα σε ασθενείς με διπολική νόσο (μια μανιοκαταθλιπτική ψύχωση) .
Οστεοπόρωση
Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία της οστεοπόρωσης, όταν λαμβάνονται σε συνδυασμό με συμπληρώματα ασβεστίου. Μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν ιχθυέλαιο σε συνδυασμό με ασβέστιο παρουσιάζουν καλύτερη οστική πυκνότητα και λιγότερα κατάγματα από τις γυναίκες που λαμβάνουν μόνο ασβέστιο.
Σήμερα, η λήψη του μουρουνέλαιου και των ιχθυελαίων.. είναι ευκολότερη, επειδή τώρα υπάρχει σε κάψουλες και είναι πιο εύκολο να το πάρει κάποιος σε σχέση με το σκεύασμα που υπήρχε παλαιότερα και είχε δυσάρεστη γεύση.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη