Ο Βελονισμός στην Παγκόσμια Ιατρική

Η κλασική Ιατρική, με τις τεράστιες προόδους της, προσφέρει πολλά και είναι βέβαιο ότι θα προσφέρει ακόμη περισσότερα στον πάσχοντα άνθρωπο. Ζούμε στην εποχή όπου βιώνουμε επωφελώς, στη διάγνωση, στην πρόληψη και στη θεραπεία συμπτωμάτων και ασθενειών, τις εκπληκτικές πράγματι ιατρικές κατακτήσεις.

Παρ' όλα αυτά όμως σε πολλές παθήσεις και συμπτώματα η κλασική ιατρική δεν έχει δυστυχώς ακόμα καταφέρει να προσφέρει στους ασθενείς τη βοήθεια που προσδοκούν.

Ο βελονισμός δίνει τη δική του προσφορά στον αγώνα για τη θεραπεία και την πρόληψη ασθενειών και συμπτωμάτων που δεν αντιμετωπίζονται ή δύσκολα αντιμετωπίζονται με τα μέσα της κλασικής ιατρικής. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορεί να θεραπεύσει όλες τις παθήσεις. Ο βελονισμός δεν είναι πανάκεια. Σε πολλές αρρώστιες έχει καλά αποτελέσματα, σε άλλες λιγότερο καλά και σε άλλες καθόλου, όπως και η κλασική ιατρική.

Ο βελονισμός είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα ιατρικής επιστήμης και όχι απλά μία θεραπευτική μέθοδος.

Το ότι ο βελονισμός είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα Ιατρικής Επιστήμης τεκμηριώνεται και αποδεικνύεται διότι: 
α) έχει αυστηρά καθορισμένο και πλήρες θεωρητικό υπόβαθρο και πλαίσιο.
β) έχει δυνατότητα διάγνωσης νόσων και συμπτωμάτων
γ) έχει δυνατότητα πρόληψης νόσων και συμπτωμάτων
δ) έχει δυνατότητα θεραπείας νόσων και συμπτωμάτων
ε) έχει δυνατότητα περαιτέρω έρευνας στη διάγνωση και θεραπεία των ασθενειών αλλά και εξέλιξη και συμμετοχή στη σύγχρονο επιστημονική έρευνα μαζί με την κλασική ιατρική, για την Παγκόσμια Ιατρική.
Η θεωρητική του υπόσταση και πολλά από τα αποτελέσματα του ερμηνεύονται και αποδεικνύονται σήμερα με σύγχρονες εργαστηριακές μεθόδους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα αποτελέσματα του βελονισμού και ο μηχανισμός δράσης του αποδεικνύονται με επιστημονικά πειράματα και επιστημονικές κλινικές παρατηρήσεις.

Μεγάλος αριθμός πειραμάτων σε ζώα και κλινικές μελέτες έχουν ερμηνεύσει τους μηχανισμούς της αναλγησίας με βελονισμό. ʼλλες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι μία από τις βασικές δράσεις του βελονισμού είναι η εξισορρόπηση των λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος και η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εργαστηριακές μετρήσεις και κλινικά αποτελέσματα έχουν δείξει ότι η θεραπεία με βελονισμό προκαλεί σημαντική αύξηση του αριθμού των natural killer cells, T-lymhocytes, B-cells και του επιπέδου των IgG και IgA σφαιρινών κ.α.

Όπως ήδη αναφέρθηκε ο μηχανισμός δράσης του βελονισμού για τη θεραπεία ασθενειών, συμπτωμάτων και πόνων έχει αποδειχθεί με πειραματικές εργαστηριακές μεθόδους της κλασικής Ιατρικής σε μεγάλα εργαστηριακά ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο. Ουσίες όπως οι ενδορφίνες, η ACTH, η σεροτονίνη και άλλες αυξάνονται πολλαπλάσια με ερεθίσματα που προκαλούνται από την είσοδο των βελονών στο δέρμα στα ειδικά σημεία του βελονισμού. Τα αποτελέσματα μιας από τις πολλές εργασίες που αποδεικνύουν ότι με το βελονισμό αυξάνονται η ACTH και η β-ενδορφίνη και η οποία έγινε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ρώμης από τους Malizia, Fabri κ.ά, δημοσιευμένη στο περιοδικό LANCET το 1979 είναι η ακόλουθη:

Από τα προαναφερόμενα προκύπτει το συμπέρασμα: με το βελονισμό ενεργοποιούνται ενδογενείς του ανθρώπου δυνάμεις για την αντιμετώπιση νόσων και συμπτωμάτων προλητττικά και θεραπευτικά. Οι θεραπευτικές δυνατότητες του βελονισμού από θεωρητική σκοπιά αφορούν όλη την παθολογία και είναι δοκιμασμένα στη διαδρομή πέντε χιλιάδων χρόνων τα θεραπευτικά του αποτελέσματα, και η πολύτιμη βοήθεια που προσφέρει στην υγεία των ανθρώπων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να εφαρμόζεται ο βελονισμός σε πολλές παθήσεις και συμπτώματα σαν θεραπεία εκλογής.

Οι γιατροί οι ειδικευμένοι στο βελονισμό είμαστε γιατροί της κλασικής ιατρικής με μία εξειδίκευση πέραν των γνωστών. Στη χώρα μας η απόφαση 547/1191/1980 του υπουργείου Υγείας είναι σαφής:"Η εφαρμογή του βελονισμού θα γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς εκπαιδευμένους στο βελονισμό και όχι από μη γιατρούς, οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα υγείας και αν κάνουν"
Ο βελονισμός όχι μόνο μπορεί αλλά και επιβάλλεται να συνυπάρχει με την κλασική ιατρική και να εφαρμόζεται ταυτόχρονα με φαρμακευτικές ή και άλλες θεραπείες, όπου και όταν έχει ένδειξη. Για να έχουμε τα καλλίτερα αποτελέσματα της ταυτόχρονης εφαρμογής βελονισμού και κλασικής ιατρικής πρέπει να αποσαφηνίσουμε ότι είναι αναγκαίο η θεραπεία εκλογής για τις πολυποίκιλες νόσους και συμπτώματα του ανθρώπου από τους γιατρούς βελονιστές ή από τους γιατρούς της κλασικής ιατρικής πρέπει να γίνεται χωρίς δογματισμό ή φανατισμό ή αλαζονεία γι' αυτό που προσφέρει ο καθένας.

θα αναφερθώ με παραδείγματα στο θέμα αυτό.

Έχουμε ασθενή με οξεία πυώδη αμυγδαλίτιδα. Η θεραπεία μπορεί να γίνει και με βελονισμό και με φάρμακα. Η θεραπεία εκλογής σ' αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι φαρμακευτική αγωγή με αντιβίωση και άλλα πιθανώς φάρμακα, τα οποία προσφέρουν αποτελεσματική και γρήγορη θεραπεία. Δεν πρέπει δηλαδή ο γιατρός βελονιστής, ιδιαίτερα ο προερχόμενος από χώρες της ʼπω Ανατολής, δογματικά ή εγωιστικά, να εφαρμόσει βελονισμό, αλλά να συστήσει φαρμακευτική αγωγή.

Αλλο παράδειγμα.
Έχουμε ασθενή με οξεία οσφυαλγία ισχιαλγία και έλκος στομάχου. Η θεραπεία μπορεί να γίνει και με βελονισμό και με φάρμακα, συνήθως αντι-φλεγμονώδη.

Στην περίπτωση αυτή θεραπεία εκλογής πρέπει να είναι ο βελονισμός, διότι και γρήγορα είναι τα αποτελέσματα και αποφεύγονται οι παρενέργειες των φαρμάκων που τόσο επικίνδυνες είναι για τον συγκεκριμένο ασθενή λόγω του έλκους.

Δεν πρέπει δηλαδή ο κλασικός γιατρός παθολόγος ή ορθοπεδικός, δογματικά ή εγωιστικά σκεπτόμενος να εφαρμόσει φαρμακευτική αγωγή αλλά πρέπει να συστήσει βελονισμό.

Σ' ένα ακόμη παράδειγμα. Έχουμε ασθενή με γαστρορραγία ή αιμορραγική κολίτιδα και ημικρανίες. Εδώ πρέπει να γίνεται ταυτόχρονη θεραπεία. Φαρμακευτική ή χειρουργική για το έλκος και βελονισμός για τις ημικρανίες.

Μ' αυτά τα τρία παραδείγματα επιθυμώ να τονίσω ότι το συμφέρον του ασθενούς, και μόνο αυτό, πρέπει να είναι ο γνώμονας των γιατρών για την εφαρμοζόμενη ταυτόχρονη, ή μη, θεραπευτική αγωγή.

Τα οφέλη που προκύπτουν από την συνύπαρξη βελονισμού και κλασικής ιατρικής είναι σημαντικά:

Πρώτο και σημαντικότερο όφελος είναι η θεραπεία ή η ανακούφιση των ασθενών.
Δεύτερο επίσης πολύτιμο όφελος είναι η βοήθεια στην πρόληψη νόσων και συμπτωμάτων π.χ.:
-Η διακοπή του καπνίσματος βοηθάει στην πρόληψη καρδιοπαθειών και καρκίνου.
-Η θεραπεία του άγχους, του stress βοηθάει στην πρόληψη πολλών νόσων και συμπτωμάτων που έχουν άμεση σχέση μ' αυτά.
-Η θεραπεία του αλκοολισμού προλαμβάνει γνωστές παθήσεις του ήπατος και του εγκεφάλου.
-Η θετική επίδραση στη φυσιολογική λειτουργία ορμονικού και νευρικού συστήματος συμβάλλει στην καλή υγεία του ατόμου.

Τρίτο σημαντικό επίσης είναι το οικονομικό όφελος του κράτους από την ελάττωση του χρόνου νοσηλείας στα νοσοκομεία, την εξοικονόμηση κρεβατιών και το κέρδος από την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Τέταρτο, ένα ακόμη όφελος από την συνύπαρξη βελονισμού - κλασικής ιατρικής είναι το όφελος της Παγκόσμιας Ιατρικής Επιστήμης.

Η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τον βελονισμό να έχει περισσότερα και καλλίτερα αποτελέσματα.

Η αξιοποίηση γνώσεων που περιέχει το σοφό οικοδόμημα του βελονισμού από την κλασική ιατρική μπορεί να οδηγήσει την έρευνα σε νέους δρόμους με πολύτιμα αποτελέσματα.

Ο ανθρώπινος οργανισμός ήταν και είναι ευάλωτος στις αρρώστιες και τον πόνο. Στην Ευρώπη, στην Ασίας, στην Αφρική, στην Αμερική ο άνθρωπος απανταχού της γης αναζητούσε, και από την ιστορία γνωρίζουμε, ότι ανακάλυπτε πάντα τρόπους θεραπείας των πολυποίκιλων ασθενειών και των συνεπειών τους, από τις οποίες κινδύνευε όχι μόνο η υγεία του αλλά και η ίδια ή ύπαρξη του.

Σήμερα δεν υπάρχουν σύνορα που να μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση της πληροφόρησης και τη μετάδοση της γνώσης μεταξύ των διαφόρων λαών.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Ιατρική. Στην Ιατρική που πρέπει να είναι Παγκόσμια, και στο οικοδόμημα της οποίας πρέπει να συνυπάρχουν:

α. Οι σύγχρονες θεραπευτικές και θαυμαστές τεχνολογικές ανακαλύψεις που είναι και τα πανίσχυρα μας όπλα, αλλά όχι όμως πάντα αποτελεσματικά, κατά των ασθενειών του ανθρώπου.

β. Οι δοκιμασμένες παραδοσιακές γνώσεις, από όπου κι αν προέρχονται, οι οποίες χωρίς δογματισμό και αλαζονεία πρέπει να είναι σεβαστές και να αξιοποιούνται και στην πρόληψη και στη θεραπεία και στην επιστημονική έρευνα στον βαθμό που τους αναλογεί κριτικά και ωφέλιμα.

Ο βελονισμός έχοντας διαγράψει μακραίωνη πορεία και προσφέροντας χωρίς παρενέργειες την μικρή ή μεγάλη βοήθεια στον αγώνα κατά των ασθενειών του ανθρώπου, έχει θέση στην Παγκόσμια Ιατρική.

Οι γιατροί όλου του κόσμου πρέπει να έχουν ένα στόχο:

Τη βοήθεια με κάθε τρόπο των ασθενών.
Η συνύπαρξη βελονισμού και κλασικής ιατρικής προσφέρει τη βοήθεια αυτή.

Και εμείς δεν πρέπει να την στερήσουμε από τους ασθενείς μας.

Βέβαια οι ελπίδες όλων μας είναι και θα είναι πάντα στραμμένες στην έρευνα και στις νέες θεραπευτικές ανακαλύψεις.


*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 το διαβάσαμε ΕΔΩ
Του Χρήστου Γ. Μαρκόπουλου, Ιατρού Προέδρου της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού
Από το περιοδικό Ομοιοπαθητική Ιατρική, τεύχος 27

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη