Έλαιο μαυροκούκι: Το Έλαιο που Καταπολεμά όλα τα είδη Φλεγμονών

Το έλαιο μαυροκούκι προέρχεται από τους σπόρους του φυτού Μελάνθιο που προέρχεται νοτιοδυτική Ασία.
Οι σπόροι από το Μελάνθιον το ήμερον (Nigella sativa), που είναι γνωστοί και ως μαυροκούκι, μαυροσούσαμο
Οι σπόροι της νιγέλας είναι τριγωνικοί μικροί (1,5-3 mm) θαμποί και μαύροι, τραχείς στο άγγιγμα, αλλά λευκοί και ελαιώδεις εσωτερικά. Έχουν δυνατό και χαρακτηριστικό άρωμα. Αν όμως τους κοπανίσεις απελευθερώνονται οι πιο φυτικές τους νότες, που θυμίζουν ρίγανη. Η  γεύση τους είναι πιπεράτη, γήινη, ξηροκαρπάτη, ελαφρά πικρή και διαπεραστική και ο βαθμός καυστικότητας του βρίσκεται στο τρία της δεκάβαθμης κλίμακας. Στη δε επίγευση είναι κάπως ξηροί, η δε υφή τους είναι πολύ πιο τραγανή από του σουσαμιού. Μοιάζουν πολύ με τους μικρότερους σε μέγεθος σπόρους του άγριου κρεμμυδιού (Allium Cernuum) και δεν έχει καμία σχέση με το μαύρο κύμινο του Κασμίρ (Cuminum Nigrum).

"O Μωάμεθ φέρεται να έχει πει πως «Το μαυροκούκι θεραπεύει όλες τις ασθένειες, εκτός από το θάνατο»"
Το έλαιο αυτό χρησιμοποιείται από την αρχαίοτητα για τη θεραπεία πολλών παθήσεων. Συγκεκριμένα ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε το έλαιο μαυροκούκι για την υποστήριξη της λειτουργίας του ήπατος και της πέψης. Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό είναι ότι εκατοντάδες σύγχρονες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τις θεραπευτικές του ιδιότητες και περισσότερα οφέλη συνεχίζουν να ανακαλύπτονται!

Το έλαιο μαυροκούκι περιέχει λιπαρά οξέα, πτητικά έλαια, και  μέταλλα που υποστηρίζουν την καλή υγεία, αλλά φαίνεται ότι οι ενώσεις θυμοκινόνη (thymoquinone), thymohydroquinone (THQ) και η θυμόλη κάνουν τη διαφορά. Αυτά τα ειδικά έλαια διακόπτουν την ανάπτυξης φλεγμονής, ενώ φροντίζουν ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να μην αντιδρά υπερβολικά σε ξένους εισβολείς, όπως τα μικρόβια και τα βακτήρια.

Αυτός ο συνδυασμός μας προστατεύει από λοιμώξεις, καρκίνο, αρθρίτιδα, αλλεργίες, άσθμα, πεπτικά προβλήματα, καρδιακές παθήσεις, και πολλά άλλα. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα εκπληκτικά οφέλη που προσφέρει το έλαιο μαυροκούκι.

Μειώνει τη Φλεγμονή
Η φλεγμονή συχνά προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες – τα υποπροϊόντα των φυσιολογικών λειτουργιών του σώματος και της αποτοξίνωσης – κάτι σαν τα καυσαέρια που δημιουργούνται όταν οδηγείτε το αυτοκίνητό σας. Ευτυχώς, τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα θρεπτικά συστατικά μας προστατεύουν από την καταστροφή των κυττάρων που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.

Το μαυροσήσαμο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες, μειώνει τη φλεγμονή, μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης νόσων, και καθυστερεί τη γήρανση
Προστατεύει την καρδιά
Η μείωση της φλεγμονής, από μόνη της, ενισχύει την υγεία της καρδιάς.
Αυτό, μαζί με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες αυτού του ελαίου, βοηθά στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης .

Ενισχύει το Έντερο

Το έλαιο μαυροκούκι μειώνει τα επίπεδα οξέος στο έντερο και ενισχύει την εσωτερική επένδυση του στομαχιού, προσφέροντας πρόληψη από έλκη και προστασία από τις βλαβερές τοξίνες όπως το αλκοόλ και το άγχος.  Μειώνει επίσης τη φλεγμονή στο έντερο, εμποδίζοντας την ανάπτυξη του διαρρέοντος  εντέρου, της κολίτιδα, και άλλων πεπτικών προβλημάτων.

Υποστηρίζει μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου
Η αντιοξειδωτική δύναμη  μπορεί να έρθει στη διάσωση για άλλη μια φορά, αυτή τη φορά για την υγεία του εγκεφάλου.

Καταπολεμά το άγχος
Η πρόσληψη  ελαίου μαυροκούκι αυξάνει τα επίπεδα της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο και το αίμα. Η τρυπτοφάνη ένα αμινοξύ που ενισχύει την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία βοηθά στη μείωση του άγχους.

Ανακουφίζει από τις αλλεργίες και το άσθμα
Το μαυροκούκι διαστέλλει τους βρογχικούς σωλήνες, γεγονός που συμβάλλει στη βελτίωση του άσθματος και άλλων παθήσεων των πνευμόνων που σχετίζονται με τους βρόγχους.

Προστατεύει από τον καρκίνο
Το έλαιο μαυροκούκι είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα στη θεραπεία του καρκίνου.
Φαίνεται ότι η  θυμοκινόνη παίρνει το προβάδισμα ως το πιο ισχυρό αντικαρκινικό, κατά του όγκου, και αντι-αγγειογενετική συστατικό αυτού του ελαίου, καθώς βελτιώνει την ικανότητα των βασικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος να εντοπίσουν και να καταστρέψουν τα μολυσμένα ή τα καρκινικά κύτταρα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το έλαιο μαυροσούσαμου
Χρησιμοποιείτε μόνο βιολογικό λάδι χωρίς πρόσθετα που είναι συσκευασμένο σε ένα σκούρο μπουκάλι για την προστασία από την τάγγιση.  Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενσωματώσει αυτό το έλαιο στην καθημερινή θεραπευτική αγωγή. Μπορείτε για παράδειγμα να προσθέσετε  ένα κουταλάκι του γλυκού σε χυμούς ή smoothies,  ή ακόμα και να προσθέσετε τους σπόρους μαυροσούσαμου σε σαλάτες ή στο γιαούρτι σας.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη