Εάν οι ντομάτες είναι το αγαπημένο σας υλικό στη σαλάτα (ή την πίτσα), υπάρχουν σίγουρα σοβαροί λόγοι για να τις συμπεριλάβετε όσο το δυνατόν περισσότερο στη διατροφή σας.
Ένας από τους λόγους είναι το γεγονός ότι το λυκοπένιο που δίνει στις ντομάτες το όμορφο χρώμα τους είναι ένας από τους ισχυρότερους αντικαρκινικούς παράγοντες που έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες.
Το λυκοπένιο είναι κόκκινη χρωστική η οποία ανήκει στην κατηγορία των καροτενοειδών. Βρίσκεται στις ντομάτες και άλλα κόκκινα φρούτα και λαχανικά, όπως τα κόκκινα καρότα, τα καρπούζια και οι παπάγιες, αλλά όχι στις φράουλες και τα κεράσια.
Το λυκοπένιο μπορεί επίσης να βρίσκεται σε τροφές που δεν είναι κόκκινες, όπως το σπαράγγι και ο μαϊντανός. Το όνομά του προέρχεται από την επιστημονική ονομασία της ντομάτας (Στρύχνον το λυκοπερσικόν). Αν και το λυκοπένιο χημικά είναι καροτένιο, δεν δρα ως βιταμίνη Α.
Στα φυτά, τα φύκη και άλλους φωτοσυνθετικούς οργανισμούς, το λυκοπένιο αποτελεί σημαντική ενδιάμεση ουσία στη βιοσύνθεση πολλών καροτενοειδών, όπως το β-καροτένιο, το οποίο πέρα από χρωστική, είναι υπεύθυνο για τη φωτοσύνθεση και τη φωτοπροστασία.
Όπως όλα τα καροτενοειδή, το λυκοπένιο είναι πολυακόρεστος υδρογονάνθρακας (αλκένιο).
Το λυκοπένιο διαθέτει 11 διπλούς δεσμούς, οι οποίοι του προσδίδουν βαθύ κόκκινο χρώμα και αντιοξειδωτική δραστικότητα in vitro. Λόγω του έντονου χρώματός του, το λυκοπένιο χρησιμοποιείται ως χρωστική τροφίμων (ως Ε160d)
Το λυκοπένιο αποτελεί πεδίο βασικής και κλινικής έρευνας σχετικά με τις πιθανές ευεργετικές του ιδιότητες για καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο.
Αν και κύριο ρόλο στις ευεργετικές του ιδιότητες φαίνεται να παίζει η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του, δρα και μέσω άλλων μηχανισμών.
Έχει βρεθεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα
και έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.
Αν και οι ερευνητές έχουν επίγνωση των ισχυρών αντικαρκινικών δυνατοτήτων του λυκοπενίου για πάνω από 30 χρόνια, πρόσφατα, ξεκίνησε μια σημαντική έρευνα για να διαπιστώσει πώς αυτή η ένωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα ως κομμάτι του οπλοστασίου καταπολέμησης του καρκίνου.
Ο καρκίνος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσβάλλοντας πάνω από 21 εκατομμύρια Αμερικανούς ανά πάσα στιγμή. Το γεγονός ότι το λυκοπένιο μπορεί να αποτρέψει και να θεραπεύσει αποτελεσματικά τον καρκίνο είναι επομένως ζωτικής σημασίας.
Τι είναι το λυκοπένιο και πώς λειτουργεί;
Το λυκοπένιο βρίσκεται όχι μόνο στις ντομάτες, αλλά και στο ροζ γκρέιπφρουτ, την παπάγια και το καρπούζι. Είναι ένα καροτενοειδές - ένα είδος χρωστικής που δίνει σε κάποια κόκκινα φρούτα την όμορφη απόχρωσή τους. Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα, αποτρέποντας τη βλάβη του DNA και βοηθώντας τα κύτταρα να λειτουργούν άριστα.
Εκτός από τη δράση του στην αντιμετώπιση του καρκίνου, το λυκοπένιο έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 50 τοις εκατό, μειώνει τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρωσης, προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία και τις βλάβες που προκαλούνται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και καταπολεμά τα σημάδια της γήρανσης.
Τι λέει η επιστήμη για το λυκοπένιο και τον καρκίνο
Διάφορες μελέτες επιβεβαιώνουν την ικανότητα του λυκοπενίου να καταπολεμά τον καρκίνο του προστάτη, των ωοθηκών και του δέρματος:
Μια νέα ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Biological Regulators and Homeostatic Agents, αποδίδει στο λυκοπένιο την ιδιότητα να παρεμβάλει στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου. Η ομάδα ανέφερε ότι το λυκοπένιο επίσης βοηθά στην πρόληψη από τη μετάσταση κακοήθων όγκων ή τη διάδοσή τους σε άλλες περιοχές του σώματος.
Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Cellular Physiology, διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα ντομάτας παρεμβαίνουν στην ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να κλωνοποιηθούν.
Εκτενείς μελέτες έχουν επίσης διεξαχθεί για να εξεταστεί η δράση του λυκοπενίου στην καταπολέμηση του καρκίνου των ωοθηκών - που θεωρείται ότι εμφανίζει τη μεγαλύτερη θνησιμότητα από όλους τους γυναικολογικούς καρκίνους.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Cancer Research διαπίστωσε ότι όταν τα ποντίκια στα οποία είχαν εμφυτευτεί ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα ωοθήκης έλαβαν λυκοπένιο, οι όγκοι τους μειώθηκαν δραματικά σε αριθμό. Επιπλέον, όταν ορισμένα από τα ποντίκια έλαβαν συμβατικά φάρμακα χημειοθεραπείας όπως η πακλιταξέλη και η καρβοπλατίνη, τα αποτελέσματα των φαρμάκων ενισχύθηκαν από το λυκοπένιο, πράγμα που σήμαινε ότι έπρεπε να χορηγηθούν λιγότερα τοξικά φάρμακα.
Όσον αφορά τον καρκίνο του προστάτη, στα μέσα της δεκαετίας του '80, οι ερευνητές της διάσημης Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι το λυκοπένιο στις ντομάτες μπορεί να προστατεύσει τους άνδρες από την ανάπτυξη αυτού του αρκετά κοινού καρκίνου.
Ο καρκίνος του δέρματος είναι άλλη μία μορφή καρκίνου που μπορεί να δρα το λυκοπένιο. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Cellular Biology διαπίστωσε ότι όταν τα κύτταρα του δέρματος εκτέθηκαν σε λυκοπένιο πριν υποβληθούν σε υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας, η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος μειώθηκε και ενθαρρύνθηκε η απόπτωση - η «αυτοκτονία» των καρκινικών κυττάρων.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τρώμε όσο το δυνατόν περισσότερες ντομάτες. Και μεγαλώνοντας τις δικές μας φρέσκες, νόστιμες ποικιλίες ντομάτας στον κήπο ή το μπαλκόνι μας, θα ανταμειφθούμε με πολλαπλούς τρόπους.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
το διαβάσαμε ΕΔΩ
Πηγές: NaturalHealth365, LifeExtension, FitDay
Ένας από τους λόγους είναι το γεγονός ότι το λυκοπένιο που δίνει στις ντομάτες το όμορφο χρώμα τους είναι ένας από τους ισχυρότερους αντικαρκινικούς παράγοντες που έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες.
Το λυκοπένιο είναι κόκκινη χρωστική η οποία ανήκει στην κατηγορία των καροτενοειδών. Βρίσκεται στις ντομάτες και άλλα κόκκινα φρούτα και λαχανικά, όπως τα κόκκινα καρότα, τα καρπούζια και οι παπάγιες, αλλά όχι στις φράουλες και τα κεράσια.
Το λυκοπένιο μπορεί επίσης να βρίσκεται σε τροφές που δεν είναι κόκκινες, όπως το σπαράγγι και ο μαϊντανός. Το όνομά του προέρχεται από την επιστημονική ονομασία της ντομάτας (Στρύχνον το λυκοπερσικόν). Αν και το λυκοπένιο χημικά είναι καροτένιο, δεν δρα ως βιταμίνη Α.
Στα φυτά, τα φύκη και άλλους φωτοσυνθετικούς οργανισμούς, το λυκοπένιο αποτελεί σημαντική ενδιάμεση ουσία στη βιοσύνθεση πολλών καροτενοειδών, όπως το β-καροτένιο, το οποίο πέρα από χρωστική, είναι υπεύθυνο για τη φωτοσύνθεση και τη φωτοπροστασία.
Όπως όλα τα καροτενοειδή, το λυκοπένιο είναι πολυακόρεστος υδρογονάνθρακας (αλκένιο).
Το λυκοπένιο διαθέτει 11 διπλούς δεσμούς, οι οποίοι του προσδίδουν βαθύ κόκκινο χρώμα και αντιοξειδωτική δραστικότητα in vitro. Λόγω του έντονου χρώματός του, το λυκοπένιο χρησιμοποιείται ως χρωστική τροφίμων (ως Ε160d)
Το λυκοπένιο αποτελεί πεδίο βασικής και κλινικής έρευνας σχετικά με τις πιθανές ευεργετικές του ιδιότητες για καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο.
Αν και κύριο ρόλο στις ευεργετικές του ιδιότητες φαίνεται να παίζει η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του, δρα και μέσω άλλων μηχανισμών.
Έχει βρεθεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα
και έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.
Αν και οι ερευνητές έχουν επίγνωση των ισχυρών αντικαρκινικών δυνατοτήτων του λυκοπενίου για πάνω από 30 χρόνια, πρόσφατα, ξεκίνησε μια σημαντική έρευνα για να διαπιστώσει πώς αυτή η ένωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα ως κομμάτι του οπλοστασίου καταπολέμησης του καρκίνου.
Ο καρκίνος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσβάλλοντας πάνω από 21 εκατομμύρια Αμερικανούς ανά πάσα στιγμή. Το γεγονός ότι το λυκοπένιο μπορεί να αποτρέψει και να θεραπεύσει αποτελεσματικά τον καρκίνο είναι επομένως ζωτικής σημασίας.
Τι είναι το λυκοπένιο και πώς λειτουργεί;
Το λυκοπένιο βρίσκεται όχι μόνο στις ντομάτες, αλλά και στο ροζ γκρέιπφρουτ, την παπάγια και το καρπούζι. Είναι ένα καροτενοειδές - ένα είδος χρωστικής που δίνει σε κάποια κόκκινα φρούτα την όμορφη απόχρωσή τους. Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα, αποτρέποντας τη βλάβη του DNA και βοηθώντας τα κύτταρα να λειτουργούν άριστα.
Εκτός από τη δράση του στην αντιμετώπιση του καρκίνου, το λυκοπένιο έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 50 τοις εκατό, μειώνει τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρωσης, προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία και τις βλάβες που προκαλούνται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και καταπολεμά τα σημάδια της γήρανσης.
Τι λέει η επιστήμη για το λυκοπένιο και τον καρκίνο
Διάφορες μελέτες επιβεβαιώνουν την ικανότητα του λυκοπενίου να καταπολεμά τον καρκίνο του προστάτη, των ωοθηκών και του δέρματος:
Μια νέα ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Biological Regulators and Homeostatic Agents, αποδίδει στο λυκοπένιο την ιδιότητα να παρεμβάλει στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου. Η ομάδα ανέφερε ότι το λυκοπένιο επίσης βοηθά στην πρόληψη από τη μετάσταση κακοήθων όγκων ή τη διάδοσή τους σε άλλες περιοχές του σώματος.
Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Cellular Physiology, διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα ντομάτας παρεμβαίνουν στην ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να κλωνοποιηθούν.
Εκτενείς μελέτες έχουν επίσης διεξαχθεί για να εξεταστεί η δράση του λυκοπενίου στην καταπολέμηση του καρκίνου των ωοθηκών - που θεωρείται ότι εμφανίζει τη μεγαλύτερη θνησιμότητα από όλους τους γυναικολογικούς καρκίνους.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Cancer Research διαπίστωσε ότι όταν τα ποντίκια στα οποία είχαν εμφυτευτεί ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα ωοθήκης έλαβαν λυκοπένιο, οι όγκοι τους μειώθηκαν δραματικά σε αριθμό. Επιπλέον, όταν ορισμένα από τα ποντίκια έλαβαν συμβατικά φάρμακα χημειοθεραπείας όπως η πακλιταξέλη και η καρβοπλατίνη, τα αποτελέσματα των φαρμάκων ενισχύθηκαν από το λυκοπένιο, πράγμα που σήμαινε ότι έπρεπε να χορηγηθούν λιγότερα τοξικά φάρμακα.
Όσον αφορά τον καρκίνο του προστάτη, στα μέσα της δεκαετίας του '80, οι ερευνητές της διάσημης Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι το λυκοπένιο στις ντομάτες μπορεί να προστατεύσει τους άνδρες από την ανάπτυξη αυτού του αρκετά κοινού καρκίνου.
Ο καρκίνος του δέρματος είναι άλλη μία μορφή καρκίνου που μπορεί να δρα το λυκοπένιο. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Cellular Biology διαπίστωσε ότι όταν τα κύτταρα του δέρματος εκτέθηκαν σε λυκοπένιο πριν υποβληθούν σε υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας, η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος μειώθηκε και ενθαρρύνθηκε η απόπτωση - η «αυτοκτονία» των καρκινικών κυττάρων.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τρώμε όσο το δυνατόν περισσότερες ντομάτες. Και μεγαλώνοντας τις δικές μας φρέσκες, νόστιμες ποικιλίες ντομάτας στον κήπο ή το μπαλκόνι μας, θα ανταμειφθούμε με πολλαπλούς τρόπους.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
το διαβάσαμε ΕΔΩ
Πηγές: NaturalHealth365, LifeExtension, FitDay
Tags
Διατροφή