Με αφορμή τον πρώτο θάνατο στις ΗΠΑ από πνευμονική νόσο που φαίνεται να σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγράρο, επιστήμονες υποστηρίζουν, μιλώντας στο iatropedia.gr, ότι δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και στη χώρα μας αντίστοιχα κρούσματα.
Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον 'Ελεγχο του Καπνού, καθηγητής πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, όσο και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Μίνα Γκάγκα, δηλώνουν ότι είναι θέμα χρόνου να καταγράψουμε και τα πρώτα ελληνικά κρούσματα πνευμονοπάθειας από το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
“Είναι βέβαιον ότι θα συμβούν και εδώ", υποστηρίζει ο καθηγητής κ. Μπεχράκης, και συμπληρώνει: "Παντού θα συμβούν. Δεν έχουν διάκριση στις επιπτώσεις τους τα καπνικά προϊόντα. 'Οταν καπνίζουμε βάζουμε μέσα στον πνεύμονές μας ουσίες, οι οποίες είναι ερεθιστικές και τοξικές για την αναπνοή. Προφανώς θα έχουμε συνέπειες, δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμων για να το συμπεράνει”.
Παγκόσμια Ανησυχία: "Μυστηριώδης πνευμονοπάθεια σε ασθενείς που κάπνιζαν ηλεκτρονικά τσιγάρα"
Η είδηση προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία: Ένας ενήλικας στις ΗΠΑ υπέκυψε σε μια σοβαρή πνευμονολογική ασθένεια, την οποία οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές συνδέουν με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. 193 κρούσματα με μυστηριώδη συμπτώματα πνευμονικής νόσου -που δεν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα- έχουν παρουσιαστεί στις ΗΠΑ και εμφανίζουν αυξητική πορεία. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η αδυναμία, η δύσπνοια, ο βήχας και σε κάποιες περιπτώσεις οι εμετοί και οι διάρροιες.
Μιλώντας στο iatropedia.gr η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα, υποστηρίζει ότι και οι Ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές είναι σε επιφυλακή. Τονίζει, επίσης, ότι η νόσος χαρακτηρίζεται “μυστηριώδης” γιατί ακόμα δεν ξέρουμε τον μηχανισμό που την προκαλεί και πως σχετίζεται με το ηλεκτρονικό κάπνισμα:
“Φαίνεται να είναι κάτι οξύ, αλλά δεν ξέρουμε τι είναι ακόμα. Υπάρχει προβληματισμός στην επιστημονική κοινότητα. Φαντάζομαι ότι και στην Ελλάδα θα δούμε τέτοια κρούσματα. Στο ίδιο ποσοστό που παρουσιάζονται παντού”, τονίζει η κα Γκάγκα.
"Είναι η εποχή που αρχίζουν να φαίνονται οι επιπτώσεις από το ηλεκτρονικό τσιγάρο"
Αν και ανήσυχοι, οι επιστήμονες δεν εκπλήσσονται. Όπως λένε, ήταν θέμα χρόνου να φανούν οι επιπτώσεις του ατμίσματος στην υγεία των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου. Και οι επιπτώσεις του απλού τσιγάρου άργησαν να φανούν, λέει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας:
“Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν μέσα διάφορα συστατικά που δεν ξέρουμε τι είναι. Η κάθε εταιρεία κάνει τα δικά της και είναι εντελώς χωρίς έλεγχο, δηλαδή από τη μία λένε ότι είναι πιο ασφαλή και από την άλλη, δεν ξέρουμε καθόλου τι περιέχουν, ούτε τι μπορούν να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα στον οργανισμό”.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι και το συμβατικό τσιγάρο χρειάστηκε κάποια χρόνια για να αποδειχθούν οι βλαπτικές του επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο καθηγητής κ. Μπεχράκης τονίζει, ότι η πνευμονοπάθεια που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ δεν είναι “μυστηριώδης”, όπως την χαρακτηρίζουν, αλλά αναπόφευκτη:
“Δεν είναι τίποτα μυστηριώδες για μένα. Είναι οι επιπτώσεις των αντιδράσεων στα διάφορα στοιχεία που εισάγουμε στην αναπνοή μας καπνίζοντας. Απλό είναι. Θα λυθεί το μυστήριο να βρούνε τι έχει γίνει. Όσο πιο πολύ χρησιμοποιείται το προϊόν, τόσο πιο πολλά στοιχεία θα μαζεύουμε από τις συνέπειές τους. Οι οποίες είναι αναπόφευκτες. Γιατί το αναπνευστικό σύστημα είναι φτιαγμένο για να αναπνέει καθαρό αέρα. Ο,τι άλλο του βάζουμε μέσα είναι βέβαιον ότι θα του προκαλέσει προβλήματα”, τονίζει.
Ελληνική μελέτη για τις επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα από το ηλεκτρονικό τσιγάρο από το 2013
Από το 2012-13 ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης και η επιστημονική του ομάδα είχαν επισημάνει τις καταστροφικές -για τον οργανισμό και το αναπνευστικό σύστημα- βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, με τη δημοσίευση μελέτης στην επιστημονική επιθεώρηση “Chest”.
Η συγκεκριμένη μελέτη έγινε στον ελληνικό πληθυσμό, όπως τονίζει ο κ. Μπεχράκης και συγκεκριμένα σε 30 ενήλικες (14 άνδρες, 16 γυναίκες) μέσης ηλικίας 34,8 ετών:
“Εγώ έχω δημοσιεύσει από το 2013 ότι το κάπνισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου προκαλεί φλεγμονώδη επίδραση και αύξηση των αντιστάσεων της αναπνευστικής οδού, στο Chest το 2013. Ήταν μελέτη σε φυσιολογικούς νεαρούς καπνιστές, στους οποίους μετρήθηκε η αναπνοή τους πριν και μετά το κάπνισμα ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου και με τις τελευταίες επιστημονικές μετρήσεις και αποδείχθηκε ότι είχε επίδραση στην αναπνοή. Είναι βέβαιο ότι όταν εισπνέουμε οτιδήποτε ερεθίζει την αναπνοή μας αυτό θα έχει συνέπειες. Και όσο πιο ευρεία είναι η χρήση αυτών και κάθε καπνικού προϊόντων τόσο πιο πολλές επιδράσεις θα υπάρχουν”.
Tags
υγεία