Κτενόχορτο της Αφροδίτης το ισχυρό θεραπευτικό βότανο

πηγή εικ. N8dawg

Μέλος της οικογένειας των Απιίδων (Apiaceae), το Κτενόχορτο της Αφροδίτης ή αλλιός μυρώνι είναι εγγενές στον Καύκασο, αλλά διαδόθηκε από τους Ρωμαίους στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, όπου έχει πλέον εγκλιματισθεί.

Τα φυτά αναπτύσσονται σε ύψος 40–70 cm (16–28 in), με τριπτεροειδή (tripinnate) φύλλα που μπορεί να είναι σγουρά. Τα μικρά λευκά άνθη του, σχηματίζουν μικρά σκιάδια μήκους 2,54–5 cm . Ο καρπός έχει μήκος περίπου 1 cm και είναι επιμήκης-ωοειδής με ένα λεπτό, ραβδωτό ράμφος.

Το μυρώνι έχει διάφορες χρήσεις στην παραδοσιακή ιατρική. 
Φέρεται να είναι χρήσιμο ως ενισχυτικό της πέψης, για τη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος και, εμποτισμένο με ξύδι, για τη θεραπεία του λόξυγγα.
 Πέραν των χωνευτικών του ιδιοτήτων, χρησιμοποιείται ως ήπιο διεγερτικό.

Το μυρώνι εμπλέκεται επίσης με τη χορτοκοπτική (strimmer) δερματίτιδα ή φυτοφωτοδερματίτιδα (phytophotodermatitis), λόγω ψεκασμού από τα κοπτικά των ζιζανίων και τις άλλες μορφές επαφής. Άλλα φυτά της οικογένειας των Απιίδων (Apiaceae), μπορεί να έχουν παρόμοια αποτελέσματα.
Το μυρώνι είναι χωνευτικό, διουρητικό, αποχρεμπτικό, διεγερτικό τονωτικό.
Ο χυμός που εξάγεται από το φρέσκο ανθοφόρο βότανο, χρησιμοποιείται ευρέως για διάφορους σκοπούς, περιλαμβάνοντας την χελώνια, το έκζεμα, τις πέτρες ουρικής αρθρίτιδας, τα αποστήματα, ιατρική υδρωπικία και κοιλιακές καταγγελίες γυναικών.
Η έγχυσή του χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη για το χαμήλωμα της αρτηριακής πίεσης.

Το μυρώνι περιέχει θειάφι και τα φύλλα του, καπνίζονται ως ένα μη-νικοτινούχο υποκατάστατο του τσιγάρου.
Τέλος, αστρολογικά κυβερνάται από τον Δία

Οφέλη για την υγεία

Το μυρώνι είναι ένα βότανο χαμηλής θερμιδικής αξίας. Παρ’ όλα αυτά, τόσο τα φύλλα όσο και τα στελέχη του περιέχουν εξαιρετικά υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών, βιταμινών και ανόργανων συστατικών που συμβάλλουν στην προώθηση υγιούς οργανισμού.

Συγκεκριμένα, τα φλαβονοειδή του βοτάνου δρουν ως νευροπροστατευτικοί παράγοντες, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Alzheimer.

Οι βιταμίνες και τα καροτενοειδή διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπαρών και των πρωτεϊνών, σε συνένζυμα.

Ενώ, το κάλιο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τα υπόλοιπα ανόργανα μέταλλα βοηθούν στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης και κατά συνέπεια στην διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας, στην μεταφορά οξυγόνου, καθώς επίσης και στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Φαρμακευτικές χρήσεις

Όπως αναφέραμε, το μυρώνι εκτός από ενισχυτικό γεύσης, συνιστά και εξαιρετικό θεραπευτικό βότανο.  Από τα αρχαία κιόλας χρόνια, ο άνθρωπος, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας στρέφονταν στο φαρμακείο στην φύσης.

Μέχρι σήμερα, το μυρώνι (σε όλες τις μορφές του) εφαρμόζεται για τη θεραπεία των δερματικών διαταραχών συμπεριλαμβανομένης της ακμής, του εκζέματος κ.α. Συμβάλλει ακόμη στην τόνωση του κυκλοφορικού συστήματος και στην ανακούφιση από τα συμπτώματα των αιμορροΐδων.

Είναι επίσης κατάλληλο για την ενίσχυση της φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού, την αντιμετώπιση του κρυολογήματος, της γρίπης και του βήχα.

Σημαντική θεωρείται και η δράση του απέναντι σε προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπου μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της πέψης και στη θεραπεία των στομαχικών διαταραχών.

Ιδιότητες
Εκτός από θρεπτικά συστατικά, το μυρώνι διαθέτει και ισχυρές ιδιότητες στις οποίες οφείλονται τα περισσότερα οφέλη του.

Αποχρεμπτικό
Διευκολύνει την έκκριση της βλέννας από το αναπνευστικό σύστημα

Πεπτικό
Περιέχει καλή ποσότητα φυτικών ινών που προάγουν την σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Διουρητικό: Αυξάνει την έκκριση των ούρων.

Αντιοξειδωτικό
Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες, βελτιώνουν το μεταβολισμό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αντιφλεγμονώδες
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες το καθιστούν αποτελεσματικό για τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης.

Διεγερτικό
Αυξάνει τη λίμπιντο.

Αντισηπτικό
Καταπολεμά ασθένειες που σχετίζονται με τα δόντια και τα ούλα.

Εμμηναγωγό
Διεγείρει τη μήτρα και προκαλεί συσπάσεις.

Διατροφική αξία
100 γραμμάρια φρέσκο μυρώνι περιέχει περίπου:

Ενέργεια: 237 Kcal (12%)*

Υδατάνθρακες: 49.10 g (38%)*

Πρωτεΐνες: 23,20 g (41%)*

Λιπαρά οξέα: 3,90 g (19%)*

Φυτικές ίνες: 42,8 g (107%)*

Βιταμίνη Α: 5850 IU (195%)*
Βιταμίνη Β1: 0,380 mg (32%)*

Βιταμίνη Β2: 0,680 mg (52%)*

Βιταμίνη Β3: 5,4 mg (34%)*

Βιταμίνη Β6: 0,930 mg (71%)*

Βιταμίνη Β9: 274 μg (69%)*

Βιταμίνη C: 50 mg (83%)*

Νάτριο: 83 mg (6%)*

Κάλιο: 4740 mg (100%)*

Ασβέστιο: 1346 mg (134%)*

Χαλκό: 0,440 mg (49%)*

Σίδηρο: 31,95 mg (399%)*

Μαγνήσιο: 130 mg (32,5%)*

Μαγγάνιο: 2,100 mg (91%)*

Ψευδάργυρος: 8,80 mg (80%)*

*Ποσοστό Ημερήσιας Συνιστώμενης Πρόσληψης

Δοσολογία
Η κατάλληλη δοσολογία για φαρμακευτική χρήση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της υγείας του ατόμου κ.α.

Κατά συνέπειας,  προτού καταφύγουμε στην χρήση του θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις συμβουλές του φαρμακοποιού ή του γιατρού.

Παρενέργειες
Το μυρώνι, όταν καταναλώνεται στη συνιστώμενη δόση θεωρείται ασφαλές. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν παρενέργειες.

Επιπροσθέτως, όσοι συλλέγουν μόνοι τους μυρώνι, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς πρόκειται για ένα χόρτο που μοιάζει με το δηλητηριώδες φυτό, το κώνειο.

Όσον αφορά τη χρήση του βοτάνου από εγκύους και  θηλάζουσες, να επισημάνουμε πως δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές σχετικά με την ασφάλεια του. Για τον λόγο αυτό, πριν το χρησιμοποιήσετε, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό τους.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη