Το καθισιό σκοτώνει πιο πολλούς Ευρωπαίους από την παχυσαρκία

Ευθεία συσχέτιση καθιστικής ζωής και πρόωρων θανάτων βλέπει νέα μελέτη

Να σηκωθούν από τον καναπέ και να ...πάρουν τους δρόμους, προκειμένου να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα, προτρέπει τους πολίτες νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ...η ανθρώπινη υγεία θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά και ο κίνδυνος πρόωρων θανάτων να αποφευχθεί μόνο με την απλή προσθήκη 20 λεπτών ζωηρού περπατήματος στην καθημερινότητά μας.
Μάλιστα, οι συντάκτες της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, διαπιστώνουν ότι η απουσία αυτής της καθημερινής συνήθειας ευθύνεται για διπλάσιο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη σε σχέση με τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, που προκαλεί η ίδια η παχυσαρκία.
Για του λόγου το αληθές, η μελέτη, που διενεργήθηκε σε βάθος 12ετίας, σε συνολικό δείγμα 334.000 Ευρωπαίων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, ενώ περίπου 676.000 θάνατοι -σε ετήσια βάση- οφείλονται στην καθιστική ζωή, μόλις οι μισοί σχετίζονται κάθε χρόνο (337.000 θάνατοι) με το υπερβολικό βάρος.


Απουσία άσκησης
Για τις ανάγκες της πολυετούς μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα σωματικής άσκησης και το βάρος των συμμετεχόντων, καταγράφοντας, παράλληλα, τον αριθμό των θανάτων στη διάρκεια της 12ετίας. Στόχος ήταν να διερευνήσουν κατά πόσο η καθιστική ζωή ή η παχυσαρκία επιβαρύνουν περισσότερο την ανθρώπινη υγεία, οδηγώντας τελικά σε πρόωρους θανάτους.
Η έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η απουσία σωματικής άσκησης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρων θανάτων, καθώς ενισχύει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπαθειών ή ασθενειών όπως ο καρκίνος. Αυτό ακριβώς το εύρημα υπογραμμίζει, με δηλώσεις του, ο ο καθηγητής Ulf Ekelund, ένας εκ των ερευνητών, σημειώνοντας ότι η ακινησία και η έλλειψη σωματικής άσκησης φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά στο ενδεχόμενοι πρόωρου θανάτου είτε πρόκειται για άτομα φυσιολογικού βάρους είτε για υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Το καθισιό σκοτώνει πιο πολλούς Ευρωπαίους από την παχυσαρκία Το καθισιό σκοτώνει πιο πολλούς Ευρωπαίους από την παχυσαρκία Reviewed by D. Papadopoulos on 8:00:00 μ.μ. Rating: 5
Από το Blogger.