Αχιλλέα το αρχαίο Ελληνικό Φαρμακευτικό Βότανο που κάνει θάυματα

Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Αχιλλέας, κατά την διάρκεια του Τρωικού πολέμου, περιποιούνταν τις πληγές των στρατιωτών του με την Αχιλλεία. Οι Αγγλοσάξονες θεράπευαν τις πληγές που προκαλούνταν από σίδερο. Επίσης εντυπωσιακό είναι ότι οι Σουηδοί την πρόσθεταν στην μπύρα τους για διεγερτικούς σκοπούς.

Γενικότερα η Αχιλλέα είναι ενδυναμωτικό, τονωτικό και βοηθά τις κυκλοφοριακές διαταραχές. Αν χρησιμοποιηθεί στο λούσιμο είναι τονωτικό και μαλακτικό για το δέρμα της κεφαλής και έχει διεγερτική δράση στην τριχοφυΐα. Για να κλείσετε τις πληγές! Αν και όχι ιδιαίτερα γνωστή, η αχιλλέα θεωρείται ένα από τα πιο δραστικά βότανα, αφού ρίχνει τον πυρετό, επουλώνει τις πληγές και καταπολεµά την τριχόπτωση!

Που την βρίσκουμε
Η αχιλλέα ή χιλιόφυλλο ανθίζει στα λιβάδια από το Μάιο µέχρι τον Οκτώβριο. Σε αυτό το διάστηµα µπορούµε να την µαζέψουµε, να την ξεράνουµε στη σκιά και να την φυλάξουµε σε γυάλινο βάζο, αν και µπορούµε εύκολα να την βρούµε και σε καταστήµατα µε βότανα.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά τονωτικά, ηρεµιστικά, αντιπυρετικά, αντιφλεγµονώδη και απολυµαντικά βότανα. Γι’ αυτό και πιστεύεται ότι είναι ευεργετική σε περιπτώσεις κιρσών, φλεβίτιδας και αιµορροΐδων αλλά και σε αρθριτικά και ρευµατισµούς. Επιπλέον θεωρείται ιδανική για επουλώσεις πληγών και τον έλεγχο της αιµορραγίας, για τη µείωση της υψηλής πίεσης, για την πέψη, για προβλήµατα της χολής, του εντέρου και του στοµάχου αλλά και για την αντιµετώπιση αποστηµάτων. Τέλος η αχιλλέα αναφέρεται και ως ένα ιδιαίτερα αποτελεσµατικό βότανο σε περιπτώσεις διαταραχών της περιόδου και της εµµηνόπαυσης.

Αφέψημα και έγχυμα αχιλλαίας
Για να φτιάξετε αφέψηµα αχιλλέας απλώς βράστε για δέκα λεπτά µια χούφτα από το βότανο σε ένα λίτρο νερό. Μπορείτε να πίνετε τρία φλιτζάνια την ηµέρα ή να το χρησιµοποιήσετε για πλύσεις του δέρµατος, αφού θεωρείται ότι περιορίζει την ακµή και το έκζεµα, ενώ καταπολεµά και την τριχόπτωση. Εναλλακτικά µπορείτε να µουλιάσετε δύο κουταλάκια αχιλλαίας σε ένα φλιτζάνι νερό για δέκα λεπτά και να πιείτε το έγχυµα ή να το χρησιµοποιήσετε ως κατάπλασµα για την επούλωση πληγών.

Θεραπευτικό ατμόλουτρο
Το ατµόλουτρο µε αχιλλέα ανοίγει και καθαρίζει τους πόρους του δέρµατος, ενώ φαίνεται ότι ανακουφίζει και από φλεγµονές του αναπνευστικού συστήµατος. Στην τελευταία περίπτωση µπορείτε εναλλακτικά να βράσετε µια χούφτα από το βότανο σε δύο λίτρα νερό και να εισπνεύσετε τον ατµό για µερικά λεπτά.
Σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, ρευµατικών και αιµορροΐδων συνιστάται ζεστό µπάνιο µε αχιλλαία.

Στην κουζινα
Η αχιλλέα δεν καταναλώνεται µόνο ως ρόφηµα αλλά και ωµή, αφού τα φρέσκα ψιλοκοµµένα βλαστάρια της, αρωµατικά και δυναµωτικά, δίνουν ιδιαίτερη γεύση σε διάφορες σαλάτες, αν και πικρίζουν λίγο.
πηγή - Αρχαια Ελληνικα Φαρμακευτικα Βοτανα

D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη