Ψωμί Εσσαίων: Το Ψωμί της Μητέρας Φύσης

Αυτό που το κάνει τόσο διαφορετικό και ιδιαίτερο είναι ο τρόπος παρασκευής του. Φτιάχνεται από φυτρωμένο σπόρο σιταριού με μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο και γνώση της τεχνικής. Γι’ αυτό δεν είναι διαδεδομένο στις μεγάλες παραγωγικές μονάδες ψωμιού. Με πολύ απλά λόγια, πρόκειται για ψωμί που έχει φτιαχτεί από αλεσμένο φυτρωμένο σπόρο σιταριού, που στη συνέχεια έχει αφυδατωθεί χωρίς να ψηθεί κανονικά σε φούρνο. Με αυτό τον τρόπο το φυτρωμένο σιτάρι παραμένει «ζωντανό» και έτσι το τελικό αποτέλεσμα είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά και αληθινή ενέργεια κατευθείαν από τον ήλιο!

Ο φυτρωμένος σπόρος σταριού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ένζυμα. Έχει λίγες θερμίδες και το σημαντικό είναι ότι ανά θερμίδα περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από κάθε άλλο είδος ψωμιού. Τα πολύπλοκα άμυλα στο σιτάρι μετατρέπονται σε φυσικά σάκχαρα, παρέχοντας έτσι μια εύπεπτη και πλούσια πηγή ενέργειας. Είναι μία τροφή γεμάτη αληθινή ενέργεια που διαρκεί αφού οι υδατάνθρακες που περιέχει είναι πολυσύνθετοι και ανεπεξέργαστοι. Επειδή το ψωμί Εσσέων περιέχει ολόκληρο το σπόρο του σιταριού, μαζί και το πίτουρο από το φλοιό, το ψωμί που παράγεται περιέχει σχεδόν διπλάσιες φυτικές ίνες  από κάθε άλλο τύπο ψωμιού.
Το ψωμάκι Εσσαίων είναι μικρό και πολύ συμπυκνωμένο. Δεν έχει μαγιά και κανένα άλλο διογκωτικό, συντηρητικό ή οτιδήποτε άλλο εκτός από σιτάρι και νερό. Από τη στιγμή που δεν περιέχει καθόλου μαγιά, παραμένει συμπαγές και σφιχτό. Μοιάζει με κέικ ή με γερμανικό ψωμί αλλά η διατροφική του αξία λόγω του τρόπου παρασκευής είναι εντελώς διαφορετική.
Τα δύο μεγάλα πλεονεκτήματα είναι ότι 1) είναι πολύ χορταστικό και 2) είναι πολύ νόστιμο!
Ένα φραντζολάκι, στη συσκευασία που πωλείται ζυγίζει 400γρ. Όσο δηλαδή ζυγίζει ένα πακέτο φουσκωτό ψωμί (τύπου τοστ) στο σούπερ μάρκετ. Έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες, ακόμα και αν το ένα είναι περίπου τριπλάσιο σε μέγεθος. Έχουν επίσης περίπου την ίδια τιμή. Τα φουσκωτά ψωμιά του σούπερ μάρκετ κοστίζουν περίπου 3 ευρώ. Το ψωμί Εσσαίων το βρίσκεις μεταξύ 3 και 3.50 ευρώ.
Τα φουσκωτά ψωμιά του σούπερ μάρκετ όμως έχουν μέσα καμιά 20αριά συστατικά που χρειάζεσαι πτυχίο χημείας για να καταλάβεις. Άλλα είναι για χρώμα, άλλα για γεύση, άλλα για διόγκωση και άλλα για συντήρηση. Είναι εργοστασιακά προϊόντα με ελάχιστη θρεπτική αξία, ακόμα και τα τύπου «ολικής». Το χειρότερο είναι ότι περιέχουν μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά που τα βοηθούν να στέκονται φουσκωμένα και όρθια. Πολλά από αυτά περιέχουν ακόμα και σκόνη γάλακτος.
Το ψωμί Εσσαίων φτιάχνεται από πλήρες σιτάρι και έτσι περιέχει το φλοιό, τις πρωτεΐνες και τις βιταμίνες του σιταριού. Το καλύτερο όμως είναι ότι περιέχει πολύτιμα «ζωντανά» ένζυμα επειδή δεν μαγειρεύεται! Φτιάχνεται φυτρώνοντας και αφυδατώνοντας το σπόρο που σιταριού.
Λόγω των ενζύμων που περιέχει, χωνεύεται πολύ εύκολα και αποτελεί εξαιρετική πηγή ενέργειας. Το προτιμούν πολλοί αθλητές, ωμοφάγοι αλλά και οπαδοί της υγιεινής διατροφής. Ο εισαγωγέας που τα φέρνει μου έλεγε πως αθλητές και ομάδες έρχονται και τα παίρνουν με τις κούτες. Δε χρειάζεται όμως να είναι κάποιος ούτε ωμοφάγος, ούτε αθλητής, ούτε να είναι φανατικός της υγιεινής διατροφής για να φάει ψωμί Εσσέων. Είναι για όλους όσους θέλουμε να τρώμε υγιεινά, να απολαμβάνουμε το φαγητό μας και να ανακαλύπτουμε τα τρόφιμα που μας προσφέρουν ενέργεια και δύναμη.
Το ψωμί Εσσαίων πρόκειται αναμφίβολα για υπερτροφή. Είναι το ψωμί των ωμοφάγων επειδή η διαδικασία παρασκευής του δεν απαιτεί μαγείρεμα και έτσι τα ένζυμα του φυτρωμένου σιταριού παραμένουν ζωντανά. Κάποιοι θα πουν ότι δεν είναι τόσο καλό επειδή περιέχει γλουτένη. Κι όμως δεν περιέχει γλουτένη. Ο τρόπος που παρασκευάζεται το κάνει να μην περιέχει γλουτένη όπως περιέχουν τα υπόλοιπα προϊόντα σιταριού. Συνεπώς ,το ψωμί από φύτρο σταριού, καταναλώνεται από ανθρώπους που αποφεύγουν την γλουτένη στην δίαιτά τους.
Το ψωμί Εσσαίων δεν είναι αποκλειστικά ψωμί με σιτάρι. Μπορεί να φτιαχτεί και με άλλα δημητριακά, απλά αυτό με το σιτάρι είναι το πιο διαδεδομένο που κυκλοφορεί και στην ελληνική αγορά. Στην Αμερική το ψωμί Εσσαίων λέγεται Manna Bread. Από εκεί εμπνεύστηκα και το αποκάλεσα «Ψωμί της Μητέρας Φύσης». Στα Whole Foods της Αμερικής βρήκα πολλές διαφορετικές παραλλαγές. Με κριθάρι, με σίκαλη, πολύσπορο, με λιναρόσπορο και κολοκυθόσπορο με χουρμάδες και άλλα. Και εδώ έχει κάποιες ποικιλίες αλλά όχι τόσες πολλές. Εκεί τα ψωμιά Εσσέων πωλούνται φρέσκα στο ψυγείο και έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Στο τελευταίο μου ταξίδι, έφερα μαζί μου στην Ελλάδα 8 μισόκιλα φραντζολάκια. Εδώ στην Ελλάδα αυτά που κυκλοφορούν διατηρούνται εκτός ψυγείου και έχουν αρκετούς μήνες διάρκεια ζωής. Όταν όμως το ανοίξεις, είναι καλύτερα να το φυλάξεις στο ψυγείο.

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη