ΟΤΑΝ Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

Οι Βουδιστές μοναχοί και Καθολικές καλόγριες ενισχύουν την εγκεφαλική τους δύναμη μέσω του διαλογισμού και της προσευχής.

Όμως, εκτός αυτών, ακόμα και άθεοι μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη της πίστης, σύμφωνα με διάσημο νευροεπιστήμονα.



Στο νέο βιβλίο του με τίτλο «Πώς ο Θεός αλλάζει τον εγκέφαλό σου», ο Άντριου Νιούμπεργκ υποστηρίζει πως ο διαλογισμός και η συστηματική προσευχή βοηθούν την ηρεμία και τη συγκέντρωση του εγκεφάλου.

Σαρωτές εγκεφάλου δείχνουν ότι ο διαλογισμός μεταβάλλει την αρνητική διάθεση, ενισχύει τα τμήματα που βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωση και το αίσθημα της συμπόνιας, ενώ ηρεμεί τις περιφέρειες του φόβου και του άγχους.

«Είτε ο διαλογιστής πιστεύει στο υπερφυσικό, είτε είναι άθεος, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: αυξάνεται η συμπόνια, που διδάσκει σχεδόν κάθε θρησκεία, και μειώνονται τα αρνητικά συναισθήματα», αναφέρει ο συγγραφέας.

Νευροθεολογία

Ο κ. Νιούμπεργκ τόνισε πως η νευροθεολογία, με την οποία ασχολείται στην Πανεπιστημιακή κλινική της Πενσυλβάνια, μελετά το ρόλο του εγκεφάλου στις θρησκευτικές πεποιθήσεις και θέλει να ρίξει φως στο ό,τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των πιστών, όταν προσεύχονται.

Η επιστήμη και η θρησκεία θεωρούνται πολλές φορές δύο αντίθετες έννοιες, καθώς η μία απορρίπτει την άλλη. Όμως, ο κ. Νιούμπεργκ, γιατρός και καθηγητής ακτινολογίας, ψυχολογίας και θρησκευτικών σπουδών δε βλέπει κάποιον λόγο που δε μελετούνται μαζί.
«Οι δύο πιο ισχυρές δυνάμεις της ανθρώπινης ιστορίας είναι η θρησκεία και η επιστήμη. Υπάρχουν δύο πράγματα που μας βοηθούν να οργανώσουμε τον κόσμο μας και να τον κατανοήσουμε. Γιατί να μην προσπαθήσουμε να τα φέρουμε μαζί και να τα μελετήσουμε με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο;» επεσήμανε ο ίδιος.

Οι άθεοι θεωρούν πως οι μοναχοί και οι καλόγριες είναι χαμένοι στην προσευχή και την πίστη, την οποία χαρακτηρίζουν ως μια ψευδαίσθηση. «Αν δεις τον εγκέφαλο μίας καλόγριας που νιώθει την παρουσία του Θεού στο δωμάτιο, το μόνο που θα δεις είναι τι συμβαίνει στον εγκέφαλό της την ώρα που αισθάνεται τη θεϊκή παρουσία.proseyhi-dialogismos

Μπορεί η όλη διαδικασία στο εσωτερικό του εγκεφάλου να γίνεται από τον ίδιο τον εγκέφαλο ή ο εγκέφαλος να είναι αποδέκτης πνευματικών φαινομένων», τόνισε ο συγγραφέας, του οποίου η έρευνα δείχνει πως οι σύντομες προσευχές αφήνουν ελάχιστα κατάλοιπα στον εγκέφαλο, σε αντίθεση με το διαλογισμό.

«Δεν προσπαθώ να τεκμηριώσω αν υπάρχει ή όχι θρησκεία. Λέω ότι οι άνθρωποι είναι θρησκευόμενοι. Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς τους επηρεάζει η πίστη τους», πρόσθεσε.
Μία άλλη άποψη που ο Νιούμπεργκ θέλει να απομυθοποιήσει είναι πως υπάρχει ένα μοναδικό θεϊκό σημείο στον εγκέφαλο που ευθύνεται για τη θρησκευτική πίστη. «Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημείο που «ξυπνά» κάθε φορά που σκεφτόμαστε το Θεό», σημείωσε. Στο βιβλίο του, ο Νιούμπεργκ αναφέρει πως ο διαλογισμός ενεργοποιεί το μπροστινό τμήμα του εγκεφάλου, που δημιουργεί και ενσωματώνει όλες τις απόψεις για το Θεό και ηρεμεί την περιοχή της αμυγδαλής στο διεγκέφαλο, τη συναισθηματική περιοχή που δημιουργεί εικόνες μιας θεότητας και υποσκιάζει τη λογική.

«Ακόμη και 10 με 15 λεπτά διαλογισμού φαίνεται πως έχουν θετικά αποτελέσματα στη γνωστική λειτουργία, τη χαλάρωση και την ψυχική υγεία», σημειώνεται στο βιβλίο.

Ο Νιούμπεργκ, που μεγάλωσε σε μία εβραϊκή οικογένεια και έχει μελετήσει διάφορες θρησκείες, υπογράμμισε πως «το έργο του μπορεί να βοηθήσει πιστούς και άθεους να κατανοήσουν τα θρησκευτικά αισθήματα, τα οποία είναι από τα πιο δυνατά και περίπλοκα των ανθρώπων».

πηγες

www.kathimerini.gr

D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη