10 κρυμμένες θεραπευτικές ιδιότητες των λεμονιών

Τα λεμόνια χρησιμοποιούνται στην Κίνα και την Ινδία πάνω από 2.500 χρόνια ως τρόφιμα, ροφήματα ή ως μέσο καθαρισμού. Ωστόσο, τα λεμόνια μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Οι φαρμακευτικές τους ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Αυτός είναι ο λόγος που τα λεμόνια έχουν μια θέση στον κατάλογο των φυσικών θεραπευτικών μεθόδων.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των λεμονιών...


1. Μειώνουν την υπερμελάγχρωση του δέρματος.

Το κιτρικό οξύ περιέχει φυσικά λευκαντικά συστατικά. Γι’ αυτόν τον λόγο, χρησιμοποιείται για τη λεύκανση του δέρματος. Μπορείτε να φτιάξετε μια μάσκα με τα εξής συστατικά:

– 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού.
– 1 κουταλάκι του γλυκού φυσικό γιαούρτι.
– 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι.

Θα πρέπει να βάζετε τη μάσκα κάθε μέρα για 20 λεπτά και στη συνέχεια να ξεπλένεστε με χλιαρό νερό. Αν και τα αποτελέσματα θα γίνουν ορατά αργότερα, η συνταγή είναι δοκιμασμένη.

Σημείωση: Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο, επειδή το δέρμα γίνεται πολύ ευαίσθητο.

2. Θεραπεύουν την ακμή και τα σημάδια ακμής.

Τα λεμόνια έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες λόγω του χαμηλού επιπέδου pH. Μπορούν να εξοντώσουν αποτελεσματικά τα βακτήρια που προκαλούν ακμή και να θεραπεύσουν τις ουλές από την ακμή. Απλώστε μη αραιωμένο χυμό λεμονιού στις προβληματικές περιοχές του δέρματος 3 φορές την ημέρα. Επειδή ο χυμός λεμονιού ξηραίνει το δέρμα, στη συνέχεια απλώστε κάποια φυσική κρέμα.

3. Ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και του ερεθισμένου λαιμού.

Τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, γι’ αυτό ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και επιταχύνουν την ανάρρωση από διάφορες λοιμώξεις. Αν έχετε κάποιο από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, γρίπη και πονόλαιμο, πιείτε τσάι με λεμόνι και μέλι 3-4 φορές την ημέρα.

4. Θεραπεία κατά της πιτυρίδας.

Αν έχετε μαλλιά με πιτυρίδα, φτιάξτε την παρακάτω μάσκα με δύο συστατικά:

– ½ φλιτζάνι (100 ml) λεμόνι.
– ½ φλιτζάνι (100 ml) γιαούρτι.

Μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες αμυγδαλέλαιο ή ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι να εμποδίσετε την ξηρότητα των μαλλιών. Λούστε τα μαλλιά σας και στη συνέχεια απλώστε το μείγμα στο τριχωτό της κεφαλής. Αφήστε το για 10-15 λεπτά και ξεπλυθείτε. Μπορείτε να εφαρμόζετε αυτή τη μάσκα 2-3 φορές την εβδομάδα.

5. Ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα και βελτιώνουν την πέψη.

Το ζεστό νερό με λεμόνι το πρωί βελτιώνει την πέψη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, βοηθά το έντερο στη διαδικασία αποβολής των άχρηστων και τοξικών ουσιών και εμποδίζει τη δυσκοιλιότητα.

6. Ανακουφίζουν από τα τσιμπήματα των εντόμων.

Το κιτρικό οξύ βοηθά στην ανακούφιση από τα τσιμπήματα των εντόμων, τα δαγκώματα και αποτρέπει τον κνησμό. Απλώστε χυμό λεμονιού και αφήστε τον στην περιοχή μέχρι να περάσει ο κνησμός. Θα βοηθήσει επίσης να επουλωθεί γρήγορα η περιοχή και να αποφευχθούν πιθανές μολύνσεις.

7. Λευκαίνουν τα δόντια.

Σε ένα κύπελλο, στύψτε ¼ λεμονιού και προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο. Βρέξτε την οδοντόβουρτσά σας στο μείγμα και βουρτσίστε τα δόντια σας καλά. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε το στόμα σας. Το μείγμα αυτό θα αφαιρέσει κάθε ίχνος από κόκκινο κρασί, καφέ ή νικοτίνη.

Σημείωση: Αυτό το μείγμα μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών. Γι’ αυτό, μην το χρησιμοποιήσετε για περισσότερο από 1-2 εβδομάδες.

8. Λεμόνια και διαβήτης.

Η προσθήκη λεμονιού στη διατροφή σας θα σας βοηθήσει να ελέγξετε το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Το λεμόνι που προστίθεται στα τρόφιμα μειώνει τον γλυκαιμικό δείκτη επειδή επιβραδύνει την πέψη και εμποδίζει την άνοδο του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, έχει ευεργετικές ιδιότητες για τους διαβητικούς λόγω της υψηλής συγκέντρωσης διαλυτών ινών και βιταμίνης C.

9. Θεραπεύουν τις πέτρες στα νεφρά.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από πέτρες στα νεφρά πρέπει να πίνουν άφθονο νερό για να μειώσουν την πιθανότητα σχηματισμού λίθων οξαλικού ασβεστίου. Θα πρέπει επίσης να πίνουν άφθονο νερό για να διαλύσουν το οξαλικό ασβέστιο και να εμποδίσουν τον σχηματισμό κρυστάλλων. Στύψτε ½ λεμονιού σε ένα φλιτζάνι με νερό και πιείτε το 2 φορές την ημέρα για να μειώσετε τον σχηματισμό καινούριων λίθων.

10. Δυναμώνουν και λευκαίνουν τα νύχια.

Αφαιρέστε το βερνίκι και βυθίστε τα νύχια σας σε χυμό λεμονιού. Αφήστε τα να μουλιάσουν για περίπου 15 λεπτά. Πλύνετε τα χέρια σας και βάλτε κάποια φυσική κρέμα για να μην αφυδατωθούν.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ: πρέπει να επιλέγετε πάντα ώριμα και κίτρινα λεμόνια διότι αυτά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Επίσης, επιλέξτε τα λεμόνια που είναι βαριά για το μέγεθός τους, δηλαδή αυτά που έχουν λεπτή φλούδα και περισσότερη σάρκα και χυμό. Η φλούδα τους θα πρέπει να είναι λεπτή με κοκκώδη υφή χωρίς ζάρες. Ακόμα καλύτερα, χρησιμοποιήστε βιολογικά λεμόνια!

Προσοχή: Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συνταγή. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις.


D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη