Κότσι στο μεγάλο δάχτυλο: Τι ακριβώς συμβαίνει και τι να κάνετε (ΒΙΝΤΕΟ)

Κότσι στο μεγάλο δάχτυλο: Τι ακριβώς συμβαίνει και τι να κάνετε (ΒΙΝΤΕΟ)
Το κότσι δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από ένας μεγάλος κάλος που δημιουργείται συνήθως στην εξωτερική πλευρά της βάσης του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού. Όπως κάθε κάλος, έτσι και το κότσι αναπτύσσεται σταδιακά από την διαρκή τριβή και πίεση, μόνο που σε αυτή την περίπτωση ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η αφύσικη τοποθέτηση του μεγάλου δακτύλου, συνήθως λόγω στενών παπουτσιών.

Είναι ένας όγκος από οστά και ιστούς που δημιουργείται από την αυξημένη και για παρατεταμένη χρονική περίοδο πίεση στα οστά και τους συνδέσμους του μεγάλου δαχτύλου. Αρχικά παραμορφώνεται το πρώτο μετατάρσιο οστό, όπου συνυπάρχει με τένοντες και άλλους συνδέσμους, για να μεταφέρει και να διανέμει το βάρος σας, καθώς κινείστε.

Όταν φοράτε ψηλοτάκουνα παπούτσια, ρίχνετε περισσότερο βάρος στα δάχτυλα του ποδιού με το μεγαλύτερο ποσοστό να απορροφάται από το μεγάλο δάχτυλο. Ταυτόχρονα, το σχήμα των παπουτσιών αυτών τοποθετεί το μεγάλο δάχτυλο σε μία αφύσικη θέση, ευνοώντας έτσι τη δημιουργία κάλου, καθώς ο σύνδεσμος του πρώτου μετατάρσιου πιέζεται προς τα έξω
Ο ιστός σε εκείνο το σημείο ολοένα και αυξάνεται, ενώ μπορεί να εκδηλωθεί οίδημα και φλεγμονή στο σημείο, προκαλώντας πόνο και κάνοντας δύσκολο το περπάτημα.
 Το κότσι στα αρχικά του στάδια μπορεί να αντιμετωπιστεί με σωστά υποδήματα και ήπια φαρμακευτική αγωγή για τη φλεγμονή. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να απαιτείται χειρουργική επέμβαση για να αποκοπεί το διογκωμένο τμήμα του οστού και να ευθυγραμμιστούν από την αρχή οι τένοντες, οι μυς, οι σύνδεσμοι και το πρώτο μετατάρσιο.

Δείτε το μοναδικό βίντεο που αποτυπώνει με έξοχα γραφικό τρόπο το τι ακριβώς συμβαίνει στο πέλμα:


Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι

Αυτές οι συμβουλές μπορεί να σας προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο που προκαλεί το κότσι στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού:

-Εφαρμόστε ένα προστατευτικό επίθεμα (π.χ. βαμβάκι) στο κότσι για να μειώσετε την τριβή με το παπούτσι

-Εφαρμόστε ένα επίθεμα πάγου δύο έως τρεις φορές την ημέρα για να βοηθήσετε να μειωθεί η διόγκωση και η φλεγμονή

-Να φοράτε παπούτσια που είναι πλατιά και ευρύχωρα

-Αποφύγετε παπούτσια με τακούνια υψηλότερα από 6 εκατοστά

Δείτε το γιατρό σας αν ο πόνος επιμένει.

D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη