Η ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Στο μικροσκόπιο των ερευνητών -επιστημόνων βρέθηκαν για άλλη μιά φορά δυό από τις πιο συνηθισμένες γλυκαντικές ουσίες
η φρουκτόζη και
η άσπρη ζάχαρη
η ομάδα έρευνας του University of Colorado School of Medicine συνέκριναν τα αποτελέσματα που έχουν στη δυτική διατροφή οι δυό αυτές γλυκαντικές ουσίες.....

ο προβληματισμός τους ήταν κατά πόσον και η υπερβολική κατανάλωση της φρουκτόζης -όπως και της άσπρης ζάχαρης-απειλεί την υγεία αυξάνοντας
α) την αρτηριακή πίεση
β) την πιθανότητα για ασθένειες των νεφρών και 
γ) την πιθανότητα για διαβήτη
οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο της Ιατρικής Σχολής του μαζί με τους συνεργάτες τους του Πανεπιστήμιο της Φλόριντα μελέτησαν τις 
δυό αυτές γλυκαντικές ουσίες για να δουν κατά πόσο 
διαφέρουν στη δυτική διατροφή ως προς τα αποτελέσματά τους στο σώμα κατά τις πρώτες ώρες μετά την κατάποση.......
η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό του μεταβολισμού-the journal Metabolism-και
βασίστηκε στο σιρόπι καλαμποκιού -η φρουκτόζη είναι μιά γλυκαντική ουσία που προκύπτει από το σιρόπι του καλαμποκιού-
υψηλής φρουκτόζης (HFC) και στην επιτραπέζια ζάχαρη (sucrose) με επικεφαλής τον Δρ MyPhuong Le ο οποίος 
είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και
τον Δρ Julie Johnson ο οποίος 
είναι καθηγητής της Φαρμακογονιδιωματική -Pharmacogenomics- στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα
ιστορικά οι δυο ουσίες έχουν σχεδόν πανομοιότυπα αποτελέσματα στο σώμα αλλά 
αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι όντως υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των δύο
μιά διαφορά μικρή μεν αλλά σημαντική 
βρέθηκε ότι η δομή της κάθε μιάς από αυτές τις ουσίες συντελεί σε διαφορετική απορρόφηση από το αίμα.....
η ζάχαρη έχει 50% φρουκτόζη και 50% γλυκόζη ενώ 
η φρουκτόζη έχει 55% φρουκτόζη και 45% γλυκόζη και ναι
σε αυτή τη μικρή -φαινομενικά -διαφορά οφείλονται οι αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας και της φρουκτόζης
στη μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα αξιολογήθηκαν σαράντα άνδρες και γυναίκες οι οποίοι κατανάλωσαν σε προκαθορισμένες ποσότητες τις δυό γλυκαντικές ουσίες.....
προσεκτικές μετρήσεις έδειξαν ότι και η φρουκτόζη αυξάνει τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα οδηγώντας σε αύξηση του ουρικού οξέως ενώ
συμβάλει και στη μεγαλύτερη αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης
ο Dr Richard Johnson ο οποίος είναι ο συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του τμήματος νεφρικών νόσων και Υπέρτασης στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο σχολίασε: 
"παρά το γεγονός ότι και τα δύο γλυκαντικά συχνά θεωρούνται το ίδιο όσον αφορά τις βιολογικές επιπτώσεις τους η παρούσα μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν λεπτές διαφορές 
ακόμα δεν είναι γνωστό πόσο μεγάλη είναι αυτή η διαφορά και πόσο πολύ επηρεάζει τον οργανισμό όμως 
το βέβαιο είναι ότι τα δύο γλυκαντικά δεν είναι ίδια και καλό λοιπόν είναι να αποφεύγεται όπως και
τα αναψυκτικά
τα σνακ ή 
τα γλυκά που τα περιέχουν μέχρι να διαπιστώσουμε περισσότερα για το μέγεθος των επιπτώσεων....
το επόμενο βήμα μας θα είναι η εκπόνηση νέων μελετών για το εάν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των δύο γλυκαντικών ουσίες είναι διαφορετικές"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
εμείς βέβαια έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε τελείως από την καθημερινή μας διατροφή και
τη ζάχαρη και
τη φρουκτόζη και
να τις αντικαταστήσουμε με το θαυμάσιό μας μέλι 

D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη