24ωρη νηστεία: κορμί φιδίσιο & υγεία

Νηστεύεις ή όχι την εβδομάδα των Παθών; Ότι κι αν αποφάσισες καλό θα ήταν έστω και για μια ημέρα να ακολουθήσεις τον ασκητικό τρόπο ζωής δοκιμάζοντας να κάνεις μια εξπρές «απεργία πείνας»! Μια 24ωρη νηστεία από το φαγητό είναι άκρως ευεργετική για τον οργανισμό σου!

Όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες μια 24ωρη νηστεία από το φαγητό λειτουργεί ως ασπίδα για την καρδιά και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Η αποτοξίνωση δηλαδή του οργανισμού σου από κάθε είδους τροφή για μια τουλάχιστον ημέρα είναι ευεργετική, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπως αυτή των γιορτών που αναμένεται να καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες λιπαρών τροφών και γλυκών.

Γιατί η νηστεία εξπρές κάνει καλό;


Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η πλήρης αποχή από κάθε είδους τροφή, σε στερεή ή υγρή μορφή, βοηθά την αποβολή του λίπους και αυξάνει την χοληστερόλη, την λεγόμενη καλή χοληστερίνη.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Γιούτα υπό τον δόκτορα Μπέντζαμιν Χόρν ιατρό –καρδιολόγο.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα medicalnews.gr, oι ερευνητές μελέτησαν 200 κατοίκους της Γιούτα που σε ποσοστό 70% των κατοίκων της είναι Μορμόνοι και η θρησκεία τους επιτάσσει να μένουν νηστικοί την πρώτη Κυριακή του μήνα.

Οσοι από τους εθελοντές που έλαβαν μέρος στην έρευνα νήστευαν κάθε εβδομάδα, είχαν κατά 58% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και κατά 50% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε σύγκριση με όσους δεν ακολουθούσαν πιστά τις επιταγές της θρησκείας τους.

Μεταγενέστερη έρευνα της ίδιας ομάδας μελέτησε τη δράση της νηστείας - εξπρές σε ανθρώπους που δεν τη συνήθιζαν ως πρακτική. Το δείγμα των εθελοντών κλήθηκε να νηστέψουν από φαγητό και ροφήματα για τουλάχιστον ένα 24ωρο και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις. Όπως αποδείχτηκε, την ημέρα της νηστείας υπήρξε κατακόρυφη αύξηση των επιπέδων της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης, που σχετίζεται με τον μεταβολισμό, κατά 13 φορές στις γυναίκες και κατά 20 στους άνδρες.

Τι να προσέξεις;

Η 24ωρη νηστεία έχει καταπληκτικά οφέλη της για την υγεία αλλά και την αποτοξίνωση του οργανισμού. Ωστόσο, αν αποφασίσεις να την ακολουθήσεις πρέπει να είσαι εξαιρετικά αποφασισμένη να πεινάσεις αλλά και εξαιρετικά προσεκτική!

Το να πεινάσεις είναι φυσιολογικό και μπορείς να το καταπολεμήσεις πίνοντας νερό ώστε να ξεγελάσεις τον οργανισμό σου, εάν όμως νιώθεις ότι χάνεις τον κόσμο κάτω από τα πόδια σου σταμάτα την νηστεία! Εάν ζαλίζεσαι ή νιώθεις έντονη κατάπτωση μην ωθήσεις τον οργανισμό σου στα άκρα. Ισως κάποια άλλη στιγμή που οι αντοχές σου είναι περισσότερες μπορέσεις να φέρεις την αποστολή «24ωρη νηστεία» εις πέρας.

Επίσης, αν έχεις αδυναμία ή πάσχεις από αναιμία καλό θα ήταν να λάβεις κάποιο συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που θα ενισχύσουν τον οργανισμό σου ενώ αν έχεις περίοδο καλό θα ήταν να αναβάλεις την νηστεία για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Για να υποβάλεις τον εαυτό σου σε μια τόσο σκληρή δοκιμασία όπως η αποχή από το φαγητό χρειάζεσαι δυνάμεις!

Τέλος, μη σκεφτείς να συνεχίσεις την νηστεία για περισσότερο από ένα 24ωρο διότι μπορεί να βλάψεις τον οργανισμό σου. Η εξπρές «απεργία πείνας» λειτουργεί ευεργετικά. Ωστόσο αν συνεχιστεί επί μακρό χρονικό διάστημα γίνεται μπούμερανγκ κρύβοντας κινδύνους για την υγεία σου.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη