ΒΙΤΑΜΝΗ Β6, Η ΑΠAΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΦΛΕΓΜΟΝEΣ

Η βιταμίνη Β6 (ή πυριδοξίνη) είναι μία από τα πιο ευπροσάρμοστες θρεπτικές ουσίες. Χρησιμοποιείται από το σώμα μας για να δημιουργήσει τη σεροτονίνη και τη νορεπινεφρίνη, που είναι χημικές ουσίες που μεταδίδουν σήματα στον εγκέφαλο. Επηρεάζει την ψυχική και σωματική υγεία περισσότερο από κάθε άλλη διατροφική ουσία.
Η Β6 συμμετέχει επίσης στη λειτουργία των ορμονών και του νευρικού συστήματος, παράγοντας αντισώματα για την καταπολέμηση νόσων, βοηθώντας το σώμα μας να μεταβολίσει την πρωτεΐνη δημιουργώντας αιμοσφαιρίνη. Είναι πολύ χρήσιμη σε όσους υποφέρουν από κατακράτηση υγρών, είναι ήπιο διουρητικό και παρεμποδίζει τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα των αλλεργιών, της αρθρίτιδας και του άσθματος.

Γνωρίζουμε τώρα ότι όσοι έχουν χαμηλές ποσότητες βιταμίνης Β6 στο αίμα έχουν υψηλά επίπεδα χρόνιας φλεγμονής, και εκείνοι με επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β6 είναι λιγότερο πιθανό να έχουν δείκτες φλεγμονής. Εάν έχετε προσπαθήσει να διορθώσετε ένα ζήτημα υγείας για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς αποτέλεσμα, η βιταμίνη Β6 μπορεί να είναι η απάντηση.
Συμπτώματα της έλλειψης
Η βιταμίνη Β6 απορροφάται από το πεπτικό σύστημα, οπότε αν πάσχετε με προβλήματα του εντέρου, υπάρχει μια πιθανότητα να σας λείπει αυτό το θρεπτικό συστατικό.
Η ανεπάρκεια μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με θυρεοειδή, καρδιακή ανεπάρκεια,  σε χρήστες αλκοόλ, καθώς και σε όσους λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα. Μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα μιας γενετικής πάθησης που ονομάζεται πυρολουρία (pyroluria). Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα παράγει υψηλές ποσότητες της ουσίας kryptopyrrole, η οποία με τη σειρά της εμποδίζει την απορρόφηση της βιταμίνης Β6 και ψευδαργύρου.
Σημάδια ανεπάρκειας
Συμπτώματα όπως ευαισθησία στο στήθος, ευερεθιστότητα και κόπωση.
Διαταραχές της διάθεσης όπως η κατάθλιψη και το άγχος.
Αναιμία (χαμηλές ποσότητες υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων).
Μυϊκή αδυναμία.
Δυσκολία στη συγκέντρωση.
Οι άνθρωποι με pyroluria μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν συχνές μολύνσεις και συχνά εντοπίζεται από την αδυναμία τους να μαυρίσουν, την κακή ανάκληση των ονείρων, την ανώμαλη κατανομή του λίπους και την ευαισθησία στο φως και τον ήχο.
Τα επίπεδα της βιταμίνης Β6 μπορεί να ελεγχθούν μέσω του αίματος ή των ούρων.
Πώς να αυξήσετε την πρόσληψη
Βιταμίνη Β6, η απάντηση στις φλεγμονές
Λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, κρέας και ψάρι θα σας δώσουν αρκετή B6, αλλά οι πλουσιότερες πηγές αυτής της βιταμίνης ανά μέσο όρο βρίσκονται στα εξής τρόφιμα:
Συκώτι και άλλα εντόσθια.
Λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός.
Πατάτες και γλυκοπατάτες.
Μπανάνες και αβοκάντο.
Δημητριακά, όπως βρώμη, κινόα και σιτάρι.
Όσπρια, ρεβίθια, φιστίκια και σπόροι ηλίανθου.
Τα εμπλουτισμένα ψωμιά και τα δημητριακά.
Ενήλικες ηλικίας 18-50 ετών πρέπει να λαμβάνουν 1.3mg της βιταμίνης B6 την ημέρα, ενώ άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών χρειάζεται να λαμβάνουν 1.5-1.7mg. Αν ακολουθείτε μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο Β6.

D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη