ΠΩΣ ΘΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΓΥΑΛΙΑ?

Δεν βλέπετε καλά με τα γυαλιά; Τα βρίσκετε αντιαισθητικά και θέλετε να τα ξεφορτωθείτε μια και καλή; Αλλά κυρίως θέλετε να βελτιώσετε την όρασή σας;

Ο Αμερικανός οφθαλμίατρος Γουίλιαμ Μπέιτς ανέπτυξε πριν από έναν αιώνα μία ολιστική μέθοδο αυτοθεραπείας που περιλαμβάνει ασκήσεις, οι οποίες αποδεικνύονται χρήσιμες για οποιοδήποτε ελάττωμα της όρασης (μυωπία, αστιγματισμό, πρεσβυωπία). Αν τις πραγματοποιείτε συστηματικά, σύντομα θα πετάξετε τα γυαλιά!

Το περίφημο «σύστημα Μπέιτς» είναι μία φυσική μέθοδος, μότο της οποίας είναι: αν βγάλετε τα γυαλιά, μπορείτε να θεραπεύσετε την όρασή σας! Πρόκειται για μία ολιστική διαδρομή αυτοθεραπείας, την οποία άρχισε να εφαρμόζει ο Αμερικανός οφθαλμίατρος Γουίλιαμ Μπέιτς στις αρχές του εικοστού αιώνα και ενδείκνυται για κάθε ελάττωμα της όρασης. Για να την ακολουθήσετε όμως, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποχαιρετίσετε για πάντα τα γυαλιά σας και να πραγματοποιείτε καθημερινά και με συνέπεια τις προτεινόμενες ασκήσεις. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον Μπέιτς, η χρήση των γυαλιών είναι επιβλαβής, αφού όποιος ξεκινάει να τα φοράει, σύντομα δεν μπορεί χωρίς αυτά.
Aσκήσεις κατ’ οίκον

Ο Αμερικανός οφθαλμίατρος απέδειξε ότι η όραση βελτιώνεται ή χειροτερεύει ανάλογα με την ώρα της μέρας και εξέτασε τι είναι αυτό που της επιτρέπει να καλυτερεύει. Έβαζε τους ασθενείς του μπροστά σε πίνακες με γράμματα και αριθμούς (όπως κατά τη διάρκεια μιας κοινής οφθαλμολογικής εξέτασης) και τους ζητούσε να τους διαβάσουν χωρίς να καταβάλλουν προσπάθεια. Έπειτα, τους καλούσε να κάνουν ορισμένες απλές ασκήσεις χαλάρωσης και στη συνέχεια τους έβαζε να τους ξαναδιαβάσουν. Με τον τρόπο αυτόν, επέλεξε τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις, που βοηθούσαν τους ασθενείς να διαβάζουν μία ή δύο σειρές με μικρότερα γράμματα που προηγουμένως δεν μπορούσαν. Και οι ασκήσεις αυτές έγιναν η ομώνυμη «μέθοδός» του.

Πρόκειται όμως για μία διαδρομή που ο καθένας θα πρέπει να εξατομικεύσει. Υπάρχουν κάποιες ασκήσεις που αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικές από άλλες, γι’ αυτό και ο καθένας θα πρέπει να επιλέξει και να ακολουθήσει αυτές με τις οποίες παρατηρεί βελτίωση στην όρασή του. Οι ασκήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι, οποιαδήποτε στιγμή της μέρας, αρκεί να υπάρχει ένας πίνακας όπως αυτός των οφθαλμιάτρων.
Θέλετε να δοκιμάσετε;

Ξεκινήστε με τις δέκα ασκήσεις που θα βρείτε παρακάτω, ενώ για περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχετε παρά προμηθευτείτε το βιβλίο με τίτλο «Improve Your Eyesight: A Guide to the Bates Method for Better Eyesight without Glasses» του συγγραφέα Τζόναθαν Μπαρνς.
1. Κλείστε τα μάτια

Το πρώτο πράγμα που επισημαίνει ο Μπέιτς, είναι ότι όταν τα μάτια ξεκουράζονται, έπειτα βλέπουν καλύτερα. Οπότε προτείνει μία απλή άσκηση όταν μειώνεται η όραση: το κλείσιμο των ματιών. Αρκεί να τα κλείσετε για μερικά δευτερόλεπτα. Μόλις τα ξανανοίξετε, θα παρατηρήσετε αμέσως βελτίωση.
2. Ενώστε τις παλάμες

Για να ξεκουράσετε τα μάτια σας, υπάρχει και άλλη μία άσκηση για να την κάνετε κατά τη διάρκεια της μέρας. Ακουμπήστε τις παλάμες σας πάνω στα μάτια έτσι ώστε να σκοτεινιάσετε την όραση, χωρίς να αφήσετε να περνάει ούτε μία αχτίδα φωτός προς τα μέσα, αλλά και χωρίς να ακουμπάτε τους βολβούς των ματιών. Μετά από μερικά λεπτά, η βελτίωση της όρασής σας θα είναι αισθητή.

3. Αφήστε το βλέμμα να ταλαντευθεί

Σταθείτε όρθιοι και κινείστε τον κορμό και το κεφάλι σας δεξιά-αριστερά, αφήνοντας το βλέμμα σας να τρέξει, όπως θα κάνατε αν κοιτάζατε από το παράθυρο ενός τρένου. Η άσκηση αυτή καταπολεμάει τις νευραλγίες από την οφθαλμική προσπάθεια, και ιδιαίτερα αυτές που εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συστήνεται να την επαναλαμβάνετε 50 φορές πριν αποκοιμηθείτε και 50 φορές μόλις ξυπνήσετε.
4. Εκμεταλλευτείτε τη μνήμη σας

Σύμφωνα με τον Μπέιτς, αν κάποιος σκέφτεται κάτι που το θυμάται καλά και το κάνει με ευχαρίστηση, η όρασή του βελτιώνεται. Αντιθέτως, αν σκέφτεται κάποια ανησυχία ή κάποιο ψέμα, τότε η όρασή του αμέσως χειροτερεύει. Το να προσπαθείτε λοιπόν να θυμάστε όσα βλέπετε, είναι μία τέλεια προπόνηση όχι μόνο για τη μνήμη σας, αλλά και για την όρασή σας.
5. Φανταστείτε ότι βλέπετε

Σε αυτήν την άσκηση, η φαντασία παίζει σημαντικό ρόλο. Θα πρέπει να κοιτάτε ένα αντικείμενο, να κλείνετε τα μάτια σας και να φαντάζεστε ότι το βλέπετε ακόμα. Ο Μπέιτς ανακάλυψε ότι, μετά από αυτήν την άσκηση, όποιος βρεθεί μπροστά σε έναν πίνακα με γράμματα και αριθμούς και σκεφτεί το αντικείμενο που έχει δει, διαβάζει καλύτερα τον πίνακα.
6. Ρίξτε μια ματιά-αστραπή

Πρόκειται για μία πολύ εύκολη άσκηση: ρίξτε μια γρήγορη ματιά γύρω σας, κλείστε τα μάτια και πείτε τι είδατε. Αυτό επιτρέπει στα μάτια σας να κοιτάζουν ένα αντικείμενο χωρίς να το «καρφώνουν». Με τον τρόπο αυτό, η όραση δεν καταπονείται και σταδιακά βελτιώνεται.
7. Διαβάστε επιστολές που ήδη γνωρίζετε

Αφιερώστε λίγα λεπτά καθημερινά για να διαβάζετε μικρές οικείες επιστολές (για παράδειγμα ένα κείμενο που είχατε γράψει όταν ήσασταν μικροί). Με τον τρόπο αυτό, ξεκουράζετε και ταυτόχρονα προπονείτε την όρασή σας, αφού συνήθως τα μάτια έχουν την τάση να κοιτάζουν καινούργιες εικόνες και να καταπονούνται.
8. Επικεντρωθείτε σε ένα μόνο σημείο

Για να οξύνετε την όρασή σας, θα πρέπει να προπονήσετε το βλέμμα σας επικεντρώνοντάς το σε μία μικρή περιοχή από όλη την επιφάνεια που κοιτάζετε, προσπαθώντας να τη δείτε όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται αφήνοντας το υπόλοιπο πλαίσιο θολό. Μία χαρακτηριστική άσκηση που προτείνει ο Μπέιτς είναι ενώ διαβάζετε ένα βιβλίο, να προσπαθείτε να επικεντρώνεστε στο κάθε γράμμα ξεχωριστά. Με τον τρόπο αυτό, θα μάθετε να διαβάζετε καλύτερα και γρηγορότερα.
9. Κοιτάξτε τον ήλιο

Το να κοιτάζετε τον ήλιο, ακόμα και για μερικά λεπτά τη μέρα, είναι μία άλλη πολύ σημαντική άσκηση. Σύμφωνα με τον Μπέιτς, το φως έχει ευεργετική δράση για το μάτι και άρα το να το αποφεύγετε φορώντας γυαλιά ηλίου αποδεικνύεται έως και επιζήμιο. Συνηθίστε όμως σταδιακά τα μάτια σας στο ηλιακό φως.

10. Χαλαρώστε από την ένταση

Ο Μπέιτς υποστηρίζει ότι ο αμφιβληστροειδής των ματιών συνδέεται με τον εγκέφαλο και το μυαλό, οπότε αν βρίσκεστε σε ένταση, η όρασή σας περιορίζεται. Χαλαρώστε λοιπόν αν θέλετε να δείτε καλύτερα. Και σημειώστε ότι μία καλή όραση συμβάλλει στην ανακούφιση των πνευματικών διαταραχών, του άγχους, της κατάθλιψης και των κρίσεων πανικού.
Κάνε τη yoga για τα μάτια!












Οι οφθαλμίατροι δεν εγκρίνουν

Το βγάλσιμο των γυαλιών, το κοίταγμα του ήλιου και το διάβασμα μικρών χαρακτήρων υπό το φως των κεριών, είναι ασκήσεις του συστήματος Μπέιτς που οι παραδοσιακοί οφθαλμίατροι δεν εγκρίνουν. Ο ίδιος ο Μπέιτς είχε δεχτεί θύελλα αντιδράσεων στην εποχή του από ειδικούς που χαρακτήριζαν τις θεωρίες του επαναστατικές και ανησυχητικές. Ακόμα και σήμερα όμως, η επίσημη ιατρική δεν έχει αποδεχτεί τις ανακαλύψεις του.

Τα αδύνατα σημεία της μεθόδου

· Μέχρι να φέρει αποτέλεσμα η μέθοδος, δεν θα πρέπει να φοράτε καθόλου γυαλιά, κάτι που σε περίπτωση υψηλής μυωπίας μπορεί να αποβεί επικίνδυνο.

· Οι ασκήσεις θα πρέπει να επαναλαμβάνονται για αρκετή ώρα καθημερινά, τουλάχιστον στην αρχή.

· Τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα. Όπως όλες οι φυσικές θεραπείες, έτσι και αυτή απαιτεί χρόνο.

· Κάποιοι άνθρωποι, και ειδικά σε ορισμένα επαγγέλματα, δεν μπορούν να την ακολουθήσουν, αφού είναι αδύνατο να παραμείνουν όλη μέρα χωρίς γυαλιά.

D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη