Ακράτεια ούρων: Οι λύσεις για όλες τις γυναίκες κάθε ηλικίας

H ακράτεια ούρων εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, και όχι μόνο στις μεγάλες, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στην καθημερινή κοινωνική και επαγγελματική ζωή της γυναίκας.

Περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ έχουν εμφανίσει απώλεια ούρων, ενώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, 3 στις 10 γυναίκες αντιμετωπίζουν κάποια μορφή ακράτειας ούρων. Μάλιστα, η ακράτεια ούρων εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, και όχι μόνο στις μεγάλες, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στην καθημερινή κοινωνική και επαγγελματική ζωή της γυναίκας.

Οι λύσεις, όμως, υπάρχουν, είναι απλές και έχουν μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολύ υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας στη θεραπεία και με πολύ εύκολες τεχνικές, που οδήγησαν όλο και περισσότερες γυναίκες στη μόνιμη λύση.

Η αντιμετώπιση ενός προβλήματος όπως η ακράτεια ούρων, το οποίο καθημερινά κάποιες γυναίκες βιώνουν με έντονο άγχος για την κοινωνικότητα και την υγιεινή τους, αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο και σημαντικό κομμάτι έρευνας για τον ιατρικό κόσμο και όχι μόνο.

Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς ότι ο αριθμός αυτών των γυναικών είναι πολύ μεγάλος, η ευαισθητοποίηση και η επιδίωξη για άμεση λύση αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες για όλους τους εμπλεκομένους στους τομείς της υγείας.

Δυστυχώς, η γυναικεία ακράτεια μπορεί να προσβάλει πολύ νεότερες γυναίκες απ’ ό,τι ο πολύς κόσμος μπορεί να νομίζει ότι συμβαίνει, γιατί δεν είναι πάντα ένα απλό και 'φυσιολογικό' φαινόμενο γήρανσης. Ενώ λοιπόν η συχνότητα αυτού του συμπτώματος είναι ιδιαίτερα μεγάλη και συγχρόνως αγγίζει πολύ νέες γυναίκες με έντονη επαγγελματική και προσωπική δραστηριότητα, αυτές οι ίδιες γυναίκες αποφεύγουν να συζητήσουν το πρόβλημά τους ακόμα και με τον γιατρό τους.

Έτσι, βάζουν εμπόδια στη ζωή τους περιορίζοντας και αποφεύγοντας δραστηριότητες που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής (όπως η διασκέδαση, η άσκηση, η σεξουαλική δραστηριότητα κ.ά.) και οδηγούνται σε απομόνωση και πιθανόν σε καταθλιπτικά φαινόμενα.

Οι μορφές του προβλήματος

Είναι λοιπόν ένα μεγάλο λάθος που πρέπει να σταματήσει να κάνει η κάθε γυναίκα στον εαυτό της, δίνοντας άμεσα λύση σε αυτό γιατί, απλά, σήμερα η λύση δεν είναι μύθος αλλά πραγματικότητα. Πώς είναι εφικτό να συμβεί με τον πιο απλό τρόπο; Η γυναίκα μπορεί, αρχικά, να το συζητήσει με τον γυναικολόγο της, ο οποίος είναι δυνατόν να την κατευθύνει προς τη σωστή διάγνωση του προβλήματος, το οποίο ίσως είναι το πιο σημαντικό, ώστε να της προσφερθεί η πιο σωστή και ενδεδειγμένη λύση.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως η ακράτεια είναι ένα σύμπτωμα που έχει διαφορετική μορφή και αιτιολογία κατά περίπτωση. Έτσι, η αντιμετώπιση και η θεραπεία της είναι καθαρά συνάρτηση του ποιου τύπου ακράτεια αντιμετωπίζει η γυναίκα και πρέπει να προηγείται η διερεύνηση των προαναφερθέντων.

Βάσει των κλινικών περιγραφών, οι πιο γνωστές και συχνές μορφές (τύποι) ακράτειας είναι οι εξής:
Ακράτεια ούρων από προσπάθεια που απλώς εμφανίζεται όταν αυξάνεται η πίεση στην κοιλιά μας, όπως με τον βήχα, το γέλιο, το φτέρνισμα, το σήκωμα βάρους, τη σωματική άσκηση. Είναι η συχνότερη μορφή που απαντά κυρίως σε νεότερες γυναίκες.
Ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου, που είναι η αιφνίδια και έντονη ανάγκη για ούρηση η οποία ακολουθείται από απώλεια ούρων.
Μικτού τύπου, όπου συνυπάρχουν και οι δύο προηγούμενες μορφές ακράτειας.
Ακράτεια ούρων από υπερπλήρωση.
Συνεχής ακράτεια, που οφείλεται σε ανατομικές βλάβες ή σε μόνιμα νευρολογικά αίτια.

Η εξέταση

Κάθε τύπος ακράτειας λοιπόν αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο ακόμα και ως προς τον βαθμό του προβλήματος και γι’ αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να γίνει η σωστή διάγνωση. Αυτό επιτυγχάνεται με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας με μια ειδική εξέταση που ονομάζεται ουροδυναμικός έλεγχος και γίνεται σε ειδικά εξειδικευμένα κέντρα, αφού βέβαια προηγηθεί ένα καλό ιστορικό, μία κλινική εξέταση, όπως και μια απλή εξέταση ούρων και καλλιέργεια.

Ο ουροδυναμικός έλεγχος είναι απλή, μη επώδυνη εξέταση, η οποία με την τοποθέτηση ενός πολύ λεπτού μικρού καθετήρα και με τη βοήθεια υπολογιστή μελετάει τη δραστηριότητα της ουροδόχου κύστεως και της ουρήθρας και προσδιορίζει με μεγάλη ακρίβεια το αίτιο του προβλήματος.

Αφού λοιπόν ο γιατρός σας πλέον γνωρίζει με μεγαλύτερη σιγουριά και ακρίβεια τη μορφή ακράτειας και τον βαθμό της, επιλέγει κατά περίπτωση τη θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Η αντιμετώπιση

Την τελευταία δεκαετία οι επιλογές θεραπείας ειδικά στις περιπτώσεις ακράτειας από προσπάθεια, η οποία αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό, έδωσαν πολύ υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας (90%) και με ιδιαίτερα εύκολες τεχνικές που οδήγησαν όλο και περισσότερες γυναίκες στη μόνιμη λύση.

Μια τέτοια τεχνική που επιλέγεται σε περιπτώσεις ακράτειας από προσπάθεια μετρίου και μεγάλου βαθμού είναι η τοποθέτηση μιας κολπικής ταινίας ελεύθερης τάσης (TVT, TVT-O) κάτω από την ουρήθρα, η οποία ενισχύει την αδυναμία του σφιγκτήρα της ουρήθρας να συγκρατήσει τα ούρα που εξέρχονται ακούσια όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση.

Τα σημαντικά πλεονεκτήματα, πλην της μεγάλης αποτελεσματικότητας, αυτής της τεχνικής είναι ότι μπορεί να επιτευχθεί χωρίς γενική νάρκωση, διαρκεί μόλις 15 - 20 λεπτά, δεν χρειάζεται μετεγχειρητική νοσηλεία και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες επιπλοκές.

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι ότι αυτή η τεχνική μπορεί να συνδυαστεί με μεγάλη επιτυχία με άλλες επεμβάσεις που σχετίζονται με χαλάρωση του κόλπου, πτώση μήτρας και κυστεοκήλης και να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Και στις άλλες περιπτώσεις, όταν είναι ενδεδειγμένη η συντηρητική αντιμετώπιση και όχι η χειρουργική επέμβαση, έχουμε νέες βελτιωμένες επιλογές, είτε πρόκειται για νέα με λιγότερες παρενέργειες και καλύτερα αποτελέσματα φάρμακα είτε για εξελιγμένες ασκήσεις εκγύμνασης της περιοχής για βελτίωση των συμπτωμάτων.

Πηγές: Βασίλης Koυφομιχαήλ, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ

D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη