Βλάβη στο συκώτι λόγω αλκοόλ: Ο ρόλος της ασπιρίνηςΕίναι γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στο συκώτι.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γέιλ, ανακάλυψαν ότι μετά την αρχική βλάβη που προκαλεί η κατάχρηση αλκοόλ, είναι πιθανό να ενεργοποιηθεί μια αλυσιδωτή αντίδραση φλεγμονών, γεγονός που σημαίνει ότι το συκώτι υφίσταται εν τέλει πολύ μεγαλύτερη ζημιά.

Κάνοντας πειράματα σε ποντίκια, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι η ασπιρίνη μπλοκάρει ένα χημικό υποδοχέα στα κύτταρα του ήπατος, ο οποίος ευθύνεται για τη δημιουργία της φλεγμονής. Επίσης, κατάφεραν να απομονώσουν κάποια μόρια, τους λεγόμενους TLR ανταγωνιστές, οι οποίοι επίσης μπλοκάρουν τον συγκεκριμένο υποδοχέα.Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Wajahat Mehal, η χορήγηση ασπιρίνης σε καθημερινή βάση σε ασθενείς που έχουν υποστεί βλάβη στο συκώτι λόγω αλκοόλ, μπορεί να την αποτρέψει.

Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να χορηγηθούν ανταγωνιστές TLR. Πρόκειται, όπως προσθέτει, για μέθοδο που θα μπορούσε να μειώσει τον πόνο και να απαλλάξει από την ταλαιπωρία πολλούς ασθενείς που πάσχουν από ηπατικές παθήσεις.

Σύμφωνα πάντως με το Βρετανικό Ίδρυμα Ήπατος, πριν λάβει κάποιος μεγάλη δόση παρακεταμόλης, είναι σημαντικό να συμβουλευτεί το γιατρό του. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει κανείς εάν λαμβάνει ασπιρίνη καθημερινά για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο στομάχι, και αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου και έλκους.
Βλάβη στο συκώτι λόγω αλκοόλ: Ο ρόλος της ασπιρίνης Βλάβη στο συκώτι λόγω αλκοόλ: Ο ρόλος της ασπιρίνης Reviewed by D. Papadopoulos on 12:30:00 μ.μ. Rating: 5
Από το Blogger.