Κακόβουλο μήνυμα παραπλανεί για τον καρκίνο ?


Η ενημέρωση αναφορικά με ασθένειες όπως ο καρκίνος και η πρόληψή τους είναι ζωτικής σημασίας. Όταν όμως αυτή προέρχεται από αμφίβολες και μη αξιόπιστες πηγές μπορεί να οδηγήσει στην παραπληροφόρηση με τραγικές συνέπειες για την υγεία μας.
Το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς λειτούργησε ως πρότυπο για τα περισσότερα μεγάλα αμερικανικά ερευνητικά πανεπιστήμια. Φέρει το όνομα του ιδρυτή του, που το 1873 κληροδότησε 7 εκατομμύρια δολάρια για την ίδρυση του πανεπιστημίου και τυο ομόνυμου νοσοκομείου.
Πόσο ακίνδυνη είναι η αποστολή ενός ενημερωτικού μηνύματος για τον καρκίνο και κατά πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι μια πηγή;
 Η ενημέρωση αναφορικά με ασθένειες όπως ο καρκίνος και η πρόληψή τους είναι ζωτικής σημασίας. Όταν όμως αυτή προέρχεται από αμφίβολες και μη αξιόπιστες πηγές μπορεί να οδηγήσει στην παραπληροφόρηση ...


Με τη μέθοδο της «αλυσίδας», ηλεκτρονικό μήνυμα-απάτη, γνωστό ως hoax στην διαδικτυακή «γλώσσα», με τίτλο «Ενημέρωση για τον καρκίνο» και το οποίο επικαλείται ως πηγή ανακοινωθέν του γνωστού αμερικανικού νοσοκομείου Johns Hopkins. Το μήνυμα -που τεχνηέντως (;) παραλείπει το τελικό 's' από την επωνυμία του νοσοκομείου- προβάλει ως εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης της νόσου - εκτός των θεραπειών με χημικά και ακτινοβολία που ακολουθείται από την ιατρική επιστημονική κοινότητα – τη σωστή διατροφή και τρόπο ζωής.

«Αφού επί σειρά ετών ο κόσμος γνώριζε ότι η χημειοθεραπεία αποτελεί τον μόνο τρόπο προσπάθειας καταπολέμησης του καρκίνου, επιτέλους το νοσοκομείο John Hopkins ισχυρίζεται ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος», αναφέρει ο υπότιτλος του μηνύματος, καλλιεργώντας με τον τρόπο αυτό ελπίδες για ίαση της ασθένειας δίχως τις παρενέργειες των ιατρικώς αποδεκτών μεθόδων.

Ωστόσο, με ανακοίνωσή της η διοίκηση του νοσοκομείου διαψεύδει ότι εξέδωσε το εν λόγω μήνυμα και τονίζει ότι δεν αποδέχεται το περιεχόμενό του. «Μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που επικαλούμενο το "νοσοκομείο" John Hopkins περιγράφει τις ιδιότητες των καρκινικών κυττάρων και προτείνει τρόπους πρόληψης έχει ξεκινήσει να κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο. Το Johns Hopkins δεν εξέδωσε μήνυμα με τίτλο «Ενημέρωση για τον καρκίνο από το νοσοκομείο ούτε και αποδέχεται το περιεχόμενό του» τονίζει το ίδρυμα και παραθέτει τις αποδεκτές από την επιστημονική κοινότητα εκδοχές.


Μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά λειτουργεί ως ασπίδα κατά του καρκίνου



Η ταχεία διάδοση του μηνύματος ανάγκασε το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου και την Αντικαρκινική Αμερικανική Εταιρία να αναρτήσουν ανακοινώσεις με τις οποίες ενημερώνουν ότι «για να κερδίσουν την αξιοπιστία, οι ανώνυμοι συντάκτες αποδίδουν ψευδώς τα άρθρα τους σε γνωστά ερευνητικά κέντρα όπως το Johns Hopkins».

«Οι παραδοσιακές μορφές θεραπείας, όπως η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία, και οι ακτινοβολίες έχουν γιατρέψει εκατομμύρια ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον καρκίνο και οι οποίοι σήμερα είναι ζωντανοί χάριν σε αυτές. (…)Αναγνωρίζουμε ότι οι θεραπείες δεν επιδρούν με τον ίδιο τρόπο σε κάθε ασθενή και μερικές μορφές καρκίνου είναι δυσκολότερο να θεραπευθούν από ότι άλλες. Αυτά όμως αποτελούν ζητήματα ιατρικής έρευνα», σημειώνεται σε σχετικές ανακοινώσεις.

Οι αλήθειες για την πρόληψη & τη θεραπεία του καρκίνου
Δεν τίθεται ζήτημα ισχυρού ή αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος δεδομένου ότι αυτό δεν αναγνωρίζει τον καρκίνο και δεν συμμετέχει στην καταπολέμηση του.
Η λήψη βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός δεν ωφελεί στην αντιμετώπισή της νόσου.
Συνήθειες και επιλογές στον τρόπο ζωής όπως το κάπνισμα, πιθανότατα συμβάλλουν στην ανάπτυξη μορφών καρκίνου, ωστόσο, η ισορροπημένη διατροφή συνίσταται από τους ειδικούς για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου και όχι για την καταπολέμησή της.
Η χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα με αξιοσημείωτη επιλεκτικότητα και οι παρενέργειες των φαρμάκων στις κοινές θεραπείες της νόσου είναι προσωρινές και αναστρέψιμες (απώλεια των μαλλιών και πτώση του αιματοκρίτη). Ο περιορισμός και η διαχείριση αυτών των ανεπιθύμητων ενεργειών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας.
Η χειρουργική επέμβαση είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για πολλές μορφές καρκίνου αλλά σε καμία περίπτωση δεν προκαλεί εξάπλωση του όγκου.
Η κακή διατροφή και η παχυσαρκία συνδέονται με τον κίνδυνο της ανάπτυξης καρκίνου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα τρόφιμα μεταβάλλουν το περιβάλλον ενός υπάρχοντος καρκίνου, σε κυτταρικό επίπεδο.
Η μετριοπάθεια είναι το κλειδί. Η πραγματική ανησυχία αναφορικά με την κατανάλωση ζάχαρης εστιάζεται στις θερμίδες που περιέχει, αλλά από μόνη της δεν είναι επιβλαβής. Η υπερκατανάλωση ζάχαρης και γλυκών μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, η οποία αποτελεί παράγοντα για εμφάνιση καρκίνου. Μια ισορροπημένη διατροφή, η διατήρηση υγιούς βάρους, η σωματική δραστηριότητα και η αποφυγή μεγάλης κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση του όχι όμως να τον καταπολεμήσει.
Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που προκαλείται από γενετικές αλλαγές. Πολλές φορές, αυτές οι αλλαγές εμφανίζονται μέσω του καπνίσματος, φτωχής διατροφής και ηλιακών εγκαυάτων. Ωστόσο, το πώς και εάν το στρες και οι πεποιθήσεις επηρεάζουν την έκβαση της ασθένειας παραμένει άγνωστο. Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να αποδεικνύει ότι κάποιο άτομο νόσησε ή πρόλαβε την εμφάνιση του καρκίνου λόγω της ψυχικής του διάθεσης.
Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι το οξυγόνο προλαμβάνει ή καταπολεμά τον καρκίνο. Η οξυγονοθεραπεία δεν είναι τόσο ακίνδυνη όσο φαντάζει, ενώ έχουν καταγραφεί θάνατοι ασθενών που υπεβλήθησαν σε αυτή τη μέθοδο θεραπείας.




Η ζάχαρη δεν προκαλεί καρκίνο. Η πραγματική ανησυχία εστιάζεται στις θερμίδες που περιέχει καθώς η υπερκατανάλωση ζάχαρης και γλυκών μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία που αποτελεί παράγοντα για εμφάνιση καρκίνου.


Οκτώ βήματα για την πρόληψη του καρκίνου

Όπως προκύπτει η διατροφή και ο τρόπος ζωής αποτελούν σημαντικούς παράγοντες πρόληψης για την εμφάνιση ασθενειών όπως ο καρκίνος. Αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν λειτουργούν ως υποκατάστατο των επίσημων και αναγνωρισμένων ιατρικών μεθόδων αντιμετώπισης της νόσου.

Η «Εκθεση για τη διατροφή, τη σωματική άσκηση και την πρόληψη του καρκίνου: Μια παγκόσμια προοπτική», του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την έρευνα του καρκίνου, που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο του 2007, θεωρείται από τους εμπειρογνώμονες ως έγκυρη πηγή πληροφόρησης.

Στην έκθεση οι γενικές συστάσεις των ειδικών για την πρόληψη και τη διατήρηση της υγείας είναι οι εξής:
Έλεγχος σωματικού βάρους.
Σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε ημέρα.
Αποφυγή των ζαχαρούχων ποτών. Περιορισμός της κατανάλωσης τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε ενέργεια και χαμηλής διατροφικής αξίας (επεξεργασμένα τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη ή λιπαρά).
Κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως και οσπρίων.
Περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αποφυγή επεξεργασμένου κρέατος όπως τα χοτ ντόγκ.
Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ στα 2 ποτήρια ημερησίως για τους άντρες και σε 1 για τις γυναίκες.
Περιορισμός της κατανάλωσης αλμυρών τροφών.
Όχι στα συμπληρώματα διατροφής που υπόσχονται προστασία από τον καρκίνο.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση του Johns Hopkins πατώντας εδώ.

Δήμητρα Γκούντρα

D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη