Καρκίνος εγκεφάλου: Τα ροφήματα που μειώνουν κατά 34% τον κίνδυνο

Το γλοίωμα είναι ο ιατρικός όρος για την περιγραφή των όγκων που πηγάζουν από τον κολλώδη ή υποστηρικτικό ιστό του εγκεφάλου.
Πάνω από το ένα τέταρτο των καρκίνων του εγκεφάλου και το 80% των καλοηθών εγκεφαλικών όγκων είναι γλοιώματα.
Τα γλοιώματα εμφανίζονται και στη σπονδυλική στήλη.
Μελέτη στην οποία συμμετείχαν 410.000 εθελοντές, ηλικίας από 25 έως 70 ετών από διάφορες χώρες της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση συγκεκριμένων ροφημάτων μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του εγκεφάλου.
Στα περίπου 9 χρόνια που διήρκεσε η μελέτη, εμφανίστηκαν 343 νέα περιστατικά με γλοίωμα και 245 περιστατικά με μηνιγγίωμα, έναν άλλο τύπο καρκίνου που εμφανίζεται στα ίδια σημεία.
bigstock Coffee 88127429
Στη μελέτη φάνηκε πως όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον μισή κούπα καφέ ή τσάι την ημέρα, θωράκιζαν την υγεία του εγκεφάλου τους έναντι της ανάπτυξης γλοιώματος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ειδικών, όσοι πίνουν περισσότερα από 100 ml καφέ ή τσάι την ημέρα, έχουν 34% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γλοίωμα.
«Δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι πιο συστατικό των αγαπημένων ροφημάτων είναι αυτό που έχει τα ευεργετικά αποτελέσματα, αλλά υποψιαζόμαστε πως είναι τα φυσικά αντιοξειδωτικά», δήλωσε ο υπεύθυνος της μελέτης δρ Jonathan Friedman, διευθυντής του Κέντρο Εγκεφάλου & Σπονδυλικής Στήλης στην Ιατρική Σχολή Bryan, στο Τέξας.
Αποτελέσματα από προηγούμενες έρευνες, είχαν δείξει ότι ο καφές και το τσάι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως νόσου Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη