Πώς να μετατρέψετε τον καφέ σας σε "θαυματουργό φάρμακο"

Οι λάτρεις του καφέ ανά τον κόσμο θα πρέπει να ξέρουν πως ο πρωινός τους καφές περιέχει μία ουσία την οποία, αν και γνωστή, δεν γνωρίζουν και πολύ καλά. Η καφεΐνη είναι τόσο αποτελεσματική στην αύξηση της ενέργειάς μας, που η Ολυμπιακή Επιτροπή έχει βάλει πλαφόν στην χρήση της από επαγγελματίες αθλητές έτσι ώστε να μην... χρησιμοποιηθεί ως ντόπινγκ!
Ο Stephen Braun, ιατρικός αρθρογράφος στο "Buss:The Science and Lore of Alcohol and Caffeine" αναφέρει πως "όταν η καφεΐνη εισήχθη στην Ευρώπη για πρώτη φορά στα τέλη του 17ου αιώνα, αντιμετωπίστηκε ως φάρμακο-θαύμα, αφού μετέτρεπε τους κουρασμένους εργάτες σε πολύ παραγωγικούς".

Αλλά αν και η καφεΐνη είναι γνωστή πως μας κρατά σε επαγρύπνηση -πολλοί από εσάς μπορεί να διαβάζετε το άρθρο με ένα καφέ στο χέρι- οι έρευνες παραπέμπουν στο ότι η ουσία μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των επιδόσεων σε εξαιρετικά πολλές δραστηριότητες. Αλλά πάντα με μέτρο, αφού η υπερβολική κατανάλωση οδηγεί, προφανώς, σε αρνητικά.
Ιδού μερικά "tips".

Ο καφές δεν θα σας βοηθήσει όσο θα μπορούσε, εάν είστε κουρασμένοι

Μπορεί να μην ακούγεται σωστό, αλλά η καφεΐνη λειτουργεί κάλλιστα όταν έχετε ξεκουραστεί, λόγω χημείας, αφού μιμείται το σχήμα του φυσικού χημικού αδενοσίνη που βρίσκεται στον εγκέφαλό μας και το οποίο μας επιτρέπει να... σβήνουμε τα φώτα και να πέφτουμε για ύπνο. Η καφεΐνη, λοιπόν, με το που "γεμίζει" τις υποδοχές της αδενοσίνης, επιτρέπει την λειτουργία διεγερτικών φυσικών ουσιών όπως η ντοπαμίνη. Γι αυτό το λόγο εάν είστε κουρασμένοι, αυτές οι... θέσεις έχουν ήδη πιαστεί από την αδενοσίνη, και η καφεΐνη δεν θα έχει πολύ μεγάλη επίδραση.

Πιείτε καφέ πριν χρειαστείτε να απομνημονεύσετε πράγματα
Σύμφωνα με έρευνα του 2014 στο περιοδικό Nature Neuroscience, η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να βοηθήσει την λειτουργία της μακροχρόνιας μνήμης, κάτι που προσδίδει καλύτερη απομνημόνευση για μεγαλύτερο διάστημα. Η έρευνα βασίστηκε στα αποτελέσματα των ιατρών του Johns Hopkins University. Όμως προειδοποιεί: Ανάλογα με τον άνθρωπο, η καφεΐνη έχει και πλαφόν αποδοτικότητας, μετά από το οποίο λειτουργεί μη ευεργετικά.

Πιείτε καφέ πριν το meeting, το γραπτό ή το...καλλιτεχνικό σας τεστ

Η καφεΐνη, σύμφωνα με έρευνα του 2009 μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο εύκολους στη συνεργασία, ενώ φαίνεται να επηρεάζει θετικά την επεξεργασία ιδεών και δεδομένων αλλά και την δημιουργικότητα".

Επίσης, η καφεΐνη φαίνεται πως βοηθά και στην μείωση της γνωστικής εξασθένησης των αντρών, ενώ ερευνητές το μελετούν και ως φάρμακο για την πρόληψη/αντιμετώπιση του Alzheimer.

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη